Društvo

U Virovitici održana komemoracija za general pukovnika Đuru Dečaka

04-04-2022 • 07:55
Rva
Održana je komemoracija za preminulog hrvatskog generala, bivšeg saborskog zastupnika i virovitičko-podravskog župana Đuru Dečaka, u njegovom rodnom gradu.

Održana je komemoracija za preminulog hrvatskog generala, bivšeg saborskog zastupnika i virovitičko-podravskog župana Đuru Dečaka, u njegovom rodnom gradu Virovitici. Komemoraciji su uz članove obitelji, nazočili između ostalih i izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Josip Đakić, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin, kao i predstavnici braniteljskih udruga i lovačkog saveza Požeško-slavonske županije.

„Virovitica je izgubila svoga velikana, a Hrvatska velikoga domoljuba. Njegova djela govore o njemu više nego ikakve riječi i govori, djela kojima nas je trajno zadužio ne samo kao dragovoljac Domovinskog rata, nego i kao general-pukovnik pobjedničke Hrvatske vojske te istaknuti političar.“ – rekao je na komemoraciji potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Đuro Dečak bio je najdugovječniji predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza, istaknuo je tajnik Saveza Ivica Budor.

Umirovljeni general-pukovnik Hrvatske vojske i bivši saborski zastupnik bio je zapovjednik pakračkog sektora te 127. virovitičke brigade. Potom je 1992. postao načelnik II. Zbornog područja Đakovo, a iste godine izabran je za saborskog zastupnika. Bio je predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza i predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane, a dugo godina predsjednik je Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

Prisutnima se na komemoraciji obratio i župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović istaknuvši važnu ulogu koju je Dečak imao u stvaranju Republike Hrvatske.

„Završetkom vojne karijere nisu prestale njegove aktivnosti na izgradnji nove države i njenih institucija. One su nastavljene obnašanjem dužnosti saborskog zastupnika u više mandata, člana Županijske skupštine te virovitičko-podravskog župana, ali i angažiranjem u brojnim udrugama hrvatskih branitelja.“ – rekao je župan Andrović.

Foto: Kristijan Toplak