Politika

U subotu obilježavamo Dan hrvatskih branitelja naše županije te Dan oslobođenja vojarne u Požegi

14-09-2022 • 12:04
Rva
Obilježavanje je zamišljeno je tako da se počne prenositi značaj tog datuma na mlađe generacije, naglasio je predsjednik Udruge Tomica Galović.

U prigodi obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije 17. rujna, županica Antonija Jozić i gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić održali su sastanak s članovima udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Nakon sastanka najavili su program obilježavanja Dana hrvatskih branitelja koje se održava ove subote.

Zadali smo si zadaću organizacije 31. obljetnice Dana hrvatskih branitelja i 31. obljetnice oslobođenja vojarne u Požegi, rekao je predsjednik Županijske podružnice Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Tomica Galović.

“Dan hrvatskih branitelja više nije samo u rukama nas koji smo tu, to je prešlo razinu kada nas više ne bude, svjesni smo toga, vrijeme ide naprijed. Kada nas ne bude, ovaj dan će biti obilježavan, no neće biti zaboravljeno jer ostaje trajna vrijednost Požeško-slavonske županije i Grada Požege, ali i Republike Hrvatske. Ovom prilikom se zahvaljujem županici Jozić i gradonačelniku Glaviću jer su prihvatili da budu postulati ovih značajnih datuma za stvaranje Republike Hrvatske.“ – rekao je predsjednik Županijske podružnice Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Tomica Galović.

Gradsko vijeće Grada Požege je 8. Sjednici izglasalo da se 13. lipnja obilježava Dan branitelja grada Požege.

„Nakon što smo osigurali ovakve uvjete Doma hrvatskih branitelja koje možemo smatrati zaista primjerenim za rad braniteljskih udruga i nakon što smo zapravo i po uzoru na ustanovljenje dana branitelja Požeško-slavonske županije i mi prošle godine utvrdili Dan branitelja grada Požege. Proslavili smo taj dan ove godine po prvi puta, uglavnom vođeni jednom logikom i činjenicom da smo se već godinu po godinu odmaknuli dosta od rata i da su branitelji kao visokorizična populacija. Kraće žive, više obolijevaju i pomalo već kao takva populacija je u godinama zdravstveno lošijeg stanja. Nećemo obilježavanje ovakvih dana prepuštati nekome drugome, tako da to ostane trajno, da ne dolazi u pitanje ijedne godine, pa i kad nas svih koji smo bliže ili iz tog vremena ne bude – da se taj dan i dalje obilježava.“

„Meni je izuzetno drago što je to prihvaćeno i što vidim da su branitelji, pogotovo vi koji vodite udruge, da ste s tim zadovoljni. Mi ćemo naravno kao Grad sudjelovati u tome na primjeren način, za nas je to važni datum. Bez tog datuma prije 31. godine sigurno da ne bi bilo ni moderne Hrvatske države niti bi mi svi skupa živjeli u ovakvim okolnostima u kojima sad živimo. Želim da taj dan svi skupa lijepo obilježimo i da što više branitelja dođe prisjetiti se, da mladi također vide da je to nama starijima od velikog značenja. Da osjete da to želimo njima prenijeti kao trajnu obvezu u nekim budućim godinama.“ – rekao je gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić.

Županica Antonija Jozić naglasila je kako smo mi generacija koja baštini vrijeme koje su Hrvati sanjali tisuću godina. 

„Ovaj vikend obilježavamo Dan branitelja Požeško-slavonske županije već u petak, a onda s velikom svečanošću u subotu. Dan koji će biti obilježen dostojanstveno, onako kako to i priliči jednom izuzetno bitnom datumu iz Hrvatske povijesti. Datumi su to kojima se stvarala neovisna i suverena Republika Hrvatska. Danima ponosa i slave koje kao što je gradonačelnik rekao – trebamo govoriti i prenositi generacijama koje dolaze. Nikad ne zaboraviti da smo mi generacija koja baštini vrijeme koje su Hrvati sanjali tisuću godina. Vi hrvatski branitelji koji ste stvarali Republiku Hrvatsku, stvarali ste tisućljetni san hrvatskog naroda i to treba uporno ponavljati. Svi mi koji smo danas dio zajednice, na bilo kojim položajima, trebamo učiniti korake da Hrvatska bude onakva kakvom ste ju vi sanjali, a to možemo samo zajedno.“

„Ono što je također bitno, ovaj Dom hrvatskih branitelja je otvoren, ima već sad određeno vrijeme. Danas ovaj prostor živi i ovdje se okupljaju hrvatski branitelji i braniteljice. Udruge koje su ovdje smještene su izuzetno koordinirane, međusobno surađuju i to je u konačnici bio cilj. Stoga čestitke Gradu Požegi što je ovaj prostor stavljen u funkciju rada udruga proisteklih iz domovinskog rata. Čestitke Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Požeško-slavonske županije na organizaciji ove obljetnice. Naravno zahvala svima koji su u Koordinaciji udruga proisteklih iz domovinskog rata i na ovom obilježavanju, ali i sto tako na svim drugim aktivnostima na kojima radite i kojima okupljate hrvatske branitelje, slušate i pomažete u njihovim problemima kao i mi ako možemo pomoći, tu smo. U tom kontekstu, neka i ta subota bude jedan izraz zajedništva i jedan izraz da se nikada neće zaboraviti to slavno vrijeme kada se stvarala Hrvatska.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

Obilježavanje je zamišljeno je tako da se počne prenositi značaj tog datuma na mlađe generacije, naglasio je predsjednik Udruge Tomica Galović.

„Nije potrebno da sami sebi govorimo o tom značaju jer bili smo vinovnici toga vremena. Na toj inicijativi smo uspjeli dogovoriti da će 16. rujna u prostoru Centra svete Terezije Avilske biti održano predavanje koje će održati naš član koji je educiran za to, Mario Kalan. Predavanje će biti za učenike četvrtih razreda Gimnazije u Požegi i Katoličke gimnazije u Požegi s početkom u 13,10 sati. Kako je bilo i zašto je bilo, čemu taj 17. rujan, sve to će se moći poslušati u petak.“ – rekao je predsjednik Udruge Tomica Galović.

Svečano obilježavanje bit će 17. rujna počevši polaganjem vijenaca kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade HV u Požegi u 9 sati.

Zatim će u 9,30 sati uslijediti Mimohod pobjednika, branitelja i građana od spomen obilježja hrvatskim braniteljima do Vojarne 123. brigade hrvatske vojske. U Vojarni 123. brigade hrvatske vojske održat će se prigodni program obilježavanja te će uslijediti sveta misa u kapelici Vojarne.

„Pozivam sve hrvatske branitelje da se odazovu kod spomenika 123. brigade u 9 sati kada će početi protokolni dio s polaganjem vijenaca. U Vojarni će biti prigodni program kojim će se svečano obilježiti taj datum. Idemo u tom obliku, nadam se da će to biti za sve građane grada Požege, svi su dobrodošli.“ – rekao je predsjednik Udruge Tomica Galović.