Društvo

U Požeško-slavonskoj županiji rekordni broj aktivnih slučajeva

18-01-2022 • 07:44
Tena Protić
Gradovi i općine dobili su preporuku Stožera civilne zaštite i Zavoda za javno zdravstvo da se službene proslave Vincelova ne održe, zbog trenutne epidemiološke situacije.

Svima nam je već dosta ružnih vijesti povezanih s pandemijom kojoj se, sudeći po broju slučajeva iz dana u dan, ne nazire kraj. Iako se iz dana u dan vijesti i prognoze mijenjaju, broj cijepljenih se povećao, mnoštvo ljudi dobilo je svoju booster dozu, a mnogi su covid preboljeli bez većih poteškoća.

No, današnje brojke iz naše županije nisu lijepa vijest. Kako prenose na službenim stranicama – u Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 1024 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 23 osoba je hospitalizirano, 1001 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se nalazi 412 osoba, a ukupno je testirano 87798 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 444 uzoraka, od kojih je 212 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Moramo naglasiti da je ovo najveći broj zaraženih osoba koji smo imali tijekom cijele pandemije, svakako zabrinjavajuće. Do nekog lockdowna doći neće, no svima je poznato da smo u vremenu proslava sv. Vinka i dragog nam Vincelova, no ove godine morat ćemo i to preskočiti.

Gradovi i općine dobili su preporuku Stožera civilne zaštite i Zavoda za javno zdravstvo da se službene proslave Vincelova ne održe, zbog trenutne epidemiološke situacije. Nekima je to možda i lijepa vijest jer smatraju da će dovesti do poboljšanja, a nekima je smanjen opseg posla oko organizacije istih.

Građani koji su navikli na vesele proslave i održavanje tradicije posvete vina, moći će sudjelovati na onim privatnim organiziranim od strane udruga vinara i slično.

Kakva nas epidemiološka slika očekuje ovih dana je upitno, ali današnje brojke ne ulijevaju nadu da ćemo svjedočiti manifestacijama na kakve smo naviknuli u ovo vrijeme godine.