Društvo

U Gimnaziji Požega obilježili Tjedan svemira

18-10-2022 • 08:12
Rva
Učenici koji pohađaju jedinstvenu i rijetku izvannastavnu aktivnost iz astronomije obilježili su Tjedan svemira upravo u prostorima gimnazijske zvjezdarnice.

Od 4. do 10. listopada obilježavamo Tjedan svemira, stoga su učenici koji pohađaju jedinstvenu i rijetku izvannastavnu aktivnost iz astronomije obilježili Tjedan svemira upravo u prostorima gimnazijske zvjezdarnice.

Astronomija ili zvjezdoznanstvo seže još od doba najstarijih ljudskih djelatnosti.

Astronomija je znanstvena disciplina koja proučava beskrajan svemir u kojemu živimo, a koji je nepoznat čovjeku, izravnome stanovniku svemira. Zbog svoje mističnosti, neistraženosti te nepreglednosti ova disciplina zaslužuje svoj tjedan. Tek dvadesetih godina prošloga stoljeća ova je važna disciplina zaživjela među ljudima, odnosno neznalicama, zainteresiranim za nebesko prostranstvo. Zainteresiranost za nešto neopipljivo i udaljeno u ljudima je toga doba budilo znatiželju. Upravo zbog takvog porasta zainteresiranosti za ovu disciplinu, Generalna skupština UN-a proglasila je Svjetski dan svemira 1999. godine s naglaskom na astronomska otkrića i istraživanja.

Povodom obilježavanja ovoga dana, astronomi Gimnazije u Požegi odslušali su predavanje profesorice fizike i voditeljice astronomske grupe, Nataše Mikuš. Nakon kratkog, ali zanimljivog i poučnog predavanja o osnovama astronomije te upoznavanja s uputama o korištenju teleskopa, mladi su se astronomi uputili prema zvjezdarnici.

Naime, zvjezdarnica kao jedan od mnogih ponosa naše Gimnazije datira još iz 1877. godine, kada je prvi put postavljena na krovu tadašnje jednokatne zgrade na Trgu sv. Terezije. U rujnu 2009., 70 godina nakon, za vrijeme preseljenja Gimnazije, nastavak tradicionalne astronomije bio je omogućen na novoj (današnjoj) zvjezdarnici nazvanoj po Otonu Kučeri.

Danas se astronomska promatranja vrše pomoću teleskopa Celestron c8 i teleskopa refraktora 80/800. Poučeni svojim prethodnicima mladi su astronomi uz pomoć profesorice Mikuš promatrali zvijezde i ostala nebeska tijela na velikom platnu iznad naših glava.

gimpoz.hr