Scena

Tjedan dana Latvije za učenike i profesorice Ekonomske škole

13-06-2022 • 07:35
Rva
Ogre, Latvija - 6. mobilnost Yes the Earth Erasmus+ projekta 6. – 10. lipnja 2022.

Četvero učenika Ekonomske škole Požega, učenice 2.a razreda Dragana Relić i Marta Polić-Strinić te učenici Luka Čamak i Lovro Paponja iz 3.h razreda u pratnji dviju profesorica, Ksenije Krizmanić Horvat, profesorice strukovnih predmeta i voditeljice vježbeničkih tvrtki i Jelene Kovačević, profesorice engleskoga jezika i koordinatorice ovoga projekta, proveli su tjedan dana u Rigi u Latviji, na šestoj, ujedno i posljednjoj projektnoj mobilnosti Yes the Earth Erasmus+ projekta.


Učenike i nastavnike iz Turske, Rumunjske, Italije i Hrvatske ugostila je Tehnička škola iz grada Ogre koja nudi programe srednjeg strukovnog obrazovanja iz područja šumarstva, drvne tehnologije, elektronike, turizma i ugostiteljskih usluga, prehrambene tehnologije, proizvodnje tekstila, umjetnosti, informatike i administrativnih poslova, a pohađa ju oko 1500 učenika. Škola je smještena na 5 katova te je opremljena suvremenim pomagalima kojima se učenici koriste kako bi unaprijedili i poboljšali učenje. 

Tijekom tjedna sudionici su odslušali nekoliko predavanja vezanih uz digitalni marketing, online prodaju i kreiranje online trgovine te su imali priliku vidjeti i saznati od lokalnih poduzetnika kako to izgleda na primjerima iz stvarnog poslovnog svijeta.
Sva do sada prikupljena znanja tijekom proteklih mobilnosti vezana uz poduzetništvo, inovacije i razvoj novih proizvoda, marketing i prodaju kao i ekologiju, sudionici su sada primijenili radeći na projektnom zadatku cijeli tjedan. Učenici su u međunarodnim timovima  prezentirali virtualne tvrtke koje u svojem sastavu imaju i online trgovine kao jedan od oblika prodaje i distribucije. Prezentirajući svoje projektne zadatke učenici svih timova pokazali su visoku razinu motivacije, stručnog znanja i kreativnosti.


Sudionici su posjetili nekoliko obiteljskih farmi i tvrtki koje se bave ekološkom proizvodnjom i izradom tradicijskog drevnog baltičkog nakita, a u slobodnom su dijelu programa razgledali znamenitosti glavnoga grada i posjetili gradove Jelgava i Sigulda, dvorac Turaida te su imali priliku uživati u ljepoti boja i mirisa u parku rododendrona i zabaviti se u adrenalinskom parku Tarzans kao i u filmskom naselju Cinevilla gdje su vidjeli pravi filmski set, najveći i najpopularniji u Latviji, gdje su se se okušali u glumi.

I na ovoj je mobilnosti naglasak bio na održivom razvoju, poduzetništvu i ekologiji te su sve aktivnosti u radnom dijelu tjedna bile vođene tim principima. U skladu s projektnim zadacima i ciljevima u školskom su dvorištu posađena stabla trešnje.

Bio je ovo hvalevrijedan projekt u kojem se učenike educiralo, osnaživalo i inspiriralo kako bi i sami postali inovativni, odvažni i uspješni poduzetnici koji vode računa o održivom razvoju i brinu o zajedničkom domu svih nas, planetu Zemlji.

Foto/Tekst: Jelena Kovačević, prof.