Kultura

“Svi na plesnu predstavu” započinje u ovu subotu

09-02-2022 • 10:18
Tena Protić
Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar već preko 21 godinu uspješno organizira gostovanja profesionalnih plesnih predstava za djecu, mlade i odrasle u Požegi.

Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar već preko 21 godinu uspješno organizira gostovanja profesionalnih plesnih predstava za djecu, mlade i odrasle u Požegi. Tako će ove godine sva gostovanja biti u projektu “Svi na plesnu predstavu”. Program je pomno osmišljen i namijenjen svim populacijama publike, bebama, predškolcima, školarcima, studentima i odraslima. Projekt se kao takav razvijao godinama, ugostio je prvo jednu predstavu, zatim postepeno veći broj. Ove 2022. godine planirano je osam gostujućih naslova, te se iz organizacije nadaju da će realizirati sve u planiranim terminima.

Velik je broj renomiranih profesionalnih plesnih ansambala, plesača i predstava sudjelovalo od začetka projekta pa do danas.

Ovaj dugogodišnji plesni program ukazao je na potrebu organizacije projekta “Svi na plesnu predstavu”, za koju već duži niz godina pruža potporu i Ministarstvo kulture i medija.

„Hrabro smo krenuli u 2022. godinu, iako moram reći, u najtežim okolnostima. Pandemijski su uvjeti, no to nije razlog za ne ugostiti profesionalne plesne umjetnike u Gradskom kazalištu Požega, ali i u drugim prostorima Požeštine. Još jedna otežavajuća okolnost koja nas nije pokolebala je to da Ministarstvo kulture i medija RH dobrano kasni s objavom rezultata javnih potreba u kulturi, na koji se Umjetnička organizacija još krajem 2021. godine javila.”

“Ali evo, svakim danom iščekujemo konkretne financijske potpore vezane za sve projekte pa tako i za ovaj projekt. No ne možemo naravno organizacijski prema planu i programu čekati ta sredstva, nego krećemo u realizaciju, u nadi da će se sve lijepo posložiti kako je i planirano.“ – rekla je Ilijana Lončar.

Dosadašnji gosti projekta “Svi na plesnu predstavu” su – Plesni studio Liberdance i HNK Zagreb, Studio za suvremeni ples, Zagrebački plesni ansambl, Teatar ITD, Plesni centar Tala, HNK u Osijeku, En-Knapp Slovenija, Plesni studio VEM Vesne Mimice, Učilište ZKM-a, Mala scena, POU Velika Gorica, GK Sisak, Dance LabCollective, ZeKaeM, VRUM, Prostor Plus, Masa Dance Company, UO 21:21, Plesni teatar Ljubljana, Gradsko kazalište Trešnja, Zagrebački plesni centar, UPPU Puls, HNK u Varaždinu, UO Skvadra, UO ON/A, UO Shooma- Bjelovar, Kazalište Knap. Veliki broj profesionalnih kazališta, kako plesnih tako i dramskoplesnih.

U okviru projekta planirana su sljedeća gostovanja.

12. veljače 2022. “NINABU”, Kazalište Mala Scena i UO Shooma (2 izvedbe) u Gradskom kazalištu Požega.

4., 5. i 6. ožujka 2022. “INDIVIDUE(T)”, Endi Schrotter i Lara Frgačić (3 izvedbe) u Gradskom kazalištu Požega.

19.ožujka 2022. “LI, LI, LINIJA”, Dječjeg  kazališta Dubrava, u Gradskom kazalištu Požega.

28, travnja 2022. “POLYGON”, Plesni centar Tala u dvoranama osnovnih škola Požega i Kutjevo.

29. travnja 2022. “REVEL, REVEL”, Zagrebački plesni ansambl u Gradskom kazalištu Požega u povodu Svjetskog dana plesa.

4. lipnja 2022. “CONTAKIDS”, Ana Kreitmayer.

25. lipnja 2022. “GENERACIJA XYZ”, Teatar CirkusPunkt, terasa Kazališne kavane.

Početkom srpnja “OBJEKT U SUBJEKT PRELAZI”, Nikolina Komljenović u Gradskom kazalištu Požega.

Prva u najavi je ovu subotu i to predstava Ninabu, kazališta MalaScena i Umjetničke organizacije Shooma.

Održat će se u dva termina, jedan u 10 sati, a drugi u 11,30 sati. Predstava je namijenjena bebama od 3 mjeseca do 18 mjeseci. Mjesta za rezervaciju ulaznica još ima, svi zainteresirani se mogu slobodno javiti putem obrasca na stranici Ilijane Lončar.

To je posebno osmišljen prostor i izvedba koji pozivaju publiku da uroni, otkriva, uživa, gleda, osjeća i igra se u multisenzornom i sigurnom okruženju, koji žele biti intimni kolaž pokreta, plesa, glasa, pjevanja, glazbe, mirisa, interaktivne igre, taktilnih i vizualnih objekata.

„Roditelj i beba prisutni su na samoj sceni, sudjeluju u predstavi jer je to multisenzorna predstava. Dakle bebe su te koje istražuju cijelo vrijeme za vrijeme predstave.“ – dodala je Ilijana Lončar.

Bebe i njihova pratnja pozvani su u obilje mašte, stvaranja, iznenađenja, uživanja, poticajnog ambijenta u ovoj nepredvidivoj igri dva suprotna elementa “nina” i “bu-a”. Gdje je nina, tu je bu, a gdje je bu, tamo je nina. Ninabu je zamišljena mala šuma (života) u kojoj će svatko stvoriti vlastitu viziju iz osobnog tjelesnog iskustva, što može biti i puno više od same šume.

Koncept i koreografija: Irma Unušić
Izvedba: Buga Marija Šimić, Irma Unušić
Glazba: Vanesa Petrac, Ivan Marojević
Scena i kostimi: Selena Gazda, Irma Unušić
Dizajn svjetla: Domagoj Klasić
Grafički dizajn: Petra Zlonoga
Fotografija: Mario Knor
Produkcija: UO SHOOMA i Kazalište Mala scena
Mentorstvo: Katja Povše