Politika

Svečanom sjednicom obilježen Dan Općine Brestovac

22-09-2022 • 07:38
Rva
Također je upriličeno svečano otkrivanje novog spomen-obilježja hrvatskim braniteljima Općine Brestovac

Povodom blagdana sv. Mateja i Dana Općine Brestovac u dvorani mjesnog DVD-a održana je Svečana sjednica kojoj su uz domaćine, općinskog načelnika Zdravka Mandića, predsjednika Općinskog vijeća Tomu Vrhovca i vijećnike, prisustvovali i brojni uzvanici, predstavnici vojske i policije, županijskih institucija i ustanova, čelnici županijskih gradova i općina, zastupnica u Hrvatskom saboru i gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija, požeško-slavonska županica Antonija Jozić sa svojim zamjenikom Ferdinandom Trohom, predstavnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU i ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske tehnologije pri Ministarstvu Davor Huška te zamjenik gradonačelnika Požege dr.sc. Borislav Miličević.

Ovom prilikom načelnik Zdravko Mandić pozdravivši sve nazočne osvrnuo se na proteklo razdoblje, promišljanje o aktualnim projektima, te najavio nove planirane projekte.

„Kao općina svoje smo prihode najvećim dijelom usmjerili na kapitalna ulaganja u komunalnu infrastrukturu, ali isto tako pronašli smo sredstva i za povećanje izdvajanja za udruge, socijalnu skrb, školstvo i predškolski odgoj. Imamo niz mjera pomoći sufinanciranja i potpora kao što su pomoć za novorođenu djecu, nabavu radnih materijala za sve učenike osnovne škole, jednokratne financijske pomoći redovnim studentima, sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca i mnoge druge. Nastojimo da sve javne politike koje provodimo na našoj lokalnoj razini budu prvenstveno usmjerene na poboljšanje životnog standarda naših mještana i stvaranje preduvjeta za svekoliki razvoj naše zajednice. Svjesni smo poteškoća koje nas očekuju, no nećemo odustati od ravnomjernog infrastrukturnog i ujednačenog razvoja svakog dijela Općine Brestovac, a reorganizacijom naših značajnih projekata sigurnim putem idemo prema tom cilju.“

„Kao potpomognuto područje druge skupine i kao brdsko-planinsko područje koristimo potpore Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU prema Programu održivog razvoja lokalne zajednice i Programu podrške brdsko-planinskim područjima te se ovom prilikom zahvaljujem Ministarstvu na svesrdnoj podršci i financijskoj pomoći koju nam pružaju za naše projekte već duži niz godina.“ – rekao je Mandić naglasivši kako je ove godine završen projekt Hrvatskih cesta – izgradnja kružnoga toka, vrijedan oko 4 milijuna kuna.“ – rekao je načelnik.

„Trenutno imamo nekoliko otvorenih gradilišta gdje su radovi u tijeku, kao i pripremljene projekte za realizaciju u budućem razdoblju. Najznačajniji projekt čiju realizaciju očekujemo, a imamo pripremljenu tehnički dokumentaciju, izgradnja je dječjeg vrtića u Brestovcu, a trenutno nam je u planu i izgradnja pješačkih staza u naseljima koja su smještena na državnim cestama D51 i D38, nakon čega će staze biti izgrađene i u svim ostalim naseljima.“ – istaknuo je načelnik Zdravko Mandić.

Županica Antonija Jozić istaknula je kako se kroz cijelo današnje događanje proslave Dana Općine proteže emocija vezana za stvaranje Hrvatske prije 32 godine.

„Mi koji smo bili na otkrivenju spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima s područja Općine Brestovac, zapazili smo jedan emotivni trenutak kada je majka poginulog branitelja nakon otkrivanja spomen-obilježja poljubila hladni kamen. Radi onih čija su imena uklesana i ovdje na ovom spomen-obilježju, radi žrtve njihovih roditelja, radi budućnosti naše djece, pozvani smo svi činiti dobro.“

„Županiji je bitno da se cijelo naše područje ravnomjerno razvija, da se u našim općinama i gradovima grade vrtići, uređuju škole i prometnice. U onim malim, ali s druge strane i u onim velikim projektima koji nas očekuju na području Općine Brestovac, Županija će biti snažna podrška.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

Odlukom Općinskog vijeća na današnjoj svečanoj sjednici uručene su godišnje nagrade te priznanja zaslužnim pojedincima i društvima koji su dali svoj doprinos razvoju brestovačkog kraja, a prije samoga početka sjednice u župnoj crkvi sv. Martina održana je sveta misa nakon koje je upriličeno svečano otkrivanje novog spomen-obilježja hrvatskim braniteljima Općine Brestovac.

pszupanija.hr