Politika

Svečana akademija povodom 30. obljetnice smrti Antuna Božića

10-06-2022 • 21:06
Rva
"U pamćenju naroda ostaje mudrost i junaštvo mladića odraslog podno Požeške gore - tu gdje majka rađa sokolove. Takav je bio Antun Božić."

Tri desetljeća je prošlo otkako nas je napustio Antun Božić, a u 33 godine života stali su snovi i postignuća o kojima se sanjalo stoljećima. S trideset godina ušao je u politički i javni život, a s trideset i tri je umro. Te tri godine su po mnogočemu bile sudbonosne za Hrvatsku i sretna je okolnost što je Hrvatska tih 90-tih godina imala takve sinove i kćeri kao što je bio Antun Božić – rečeno je tako na večerašnjoj Svečanoj Akademiji održanoj u njegovo ime, povodom 30. obljetnice.

U Gradskom kazalištu Požega okupili su se članovi obitelji, članovi Hrvatske demokratske zajednice i prijatelji Antuna Božića, kako bi mu odali počast povodom obljetnice.

Hrvatska demokratska zajednica i dr. Franjo Tuđman trebali su baš takve, a u tadašnjoj općini Slavonska Požega to je van svake sumnje bio Antun Božić. Osnivajući Hrvatsku demokratsku zajednicu u Požeškoj kotlini, okupio je u samom početku veći broj domoljuba. Zahvaljujući političkoj mudrosti i neposrednom radu sa stanovništvom Zlatne doline, na prvim slobodnim i demokratskim izborima HDZ  e premoćno pobijedio – rečeno je u kratkom filmu prikazanom na Svečanoj akademiji.

Antun Božić je u vrlo kratkom vremenu izrastao u lidera HDZ-a i to ne samo u Požeštini nego i šire. Čvrsto je stajao na nogama, a u potpunosti svjestan zadaće koju će stranka trebati odraditi i u do danas neviđenoj političkoj skromnosti nije želio sudjelovati u izvršnoj vlasti. Hrvatsku je stavljao vrh svakog svoj djelovanja. Zbog toga su Antuna Božića cijenili i voljeli. Narod mu je vjerovao.

Na samom početku svima se obratio predsjednik Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Borislav Miličević, ujedno i zamjenik gradonačelnika Grada Požege.

„Iznimna je čast imati priliku u ime Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice, podijeliti s ovog mjesta nekoliko emocija o Antunu Božiću. Emocija koje svi koji su ga poznavali nose duboko u srcu. Emocija koje u srcu nose i sve članice i članovi Hrvatske demokratske zajednice. Kad se sjetimo Antuna, one krenu i nekako u grlu zastanu, pa običan čovjek ostane bez riječi. Citirat ću riječi fra Zlatka Papca koji je rekao „Prijatelji moji, o velikim ljudima ne trošite riječi, o njima govore njihova djela“. O veličini djela Antuna Božića tih 90-tih, usudim se reći, mogli bi jedino govoriti u stihu. Stih nije samo logična riječ složena u rimi, stih je najveća emocija.“ – rekao je lijepim riječima Borislav Miličević.

Tijekom Domovinskog rata član je Kriznog štaba i zapovjednik IPD-a 123 požeške brigade. U tim teškim danima za Domovinu i Zlatnu dolinu cjelokupna obrana i ratna postignuća rezultat su savršene organizacije civilnih i vojnih struktura. Život ovog mladog čovjeka se ugasio s 33 godine. U kolektivnoj memoriji članova Hrvatske demokratske zajednice ostaje ponos 90-tih godina, ostaju političke i vojne pobjede koje je Hrvatska te ratne 91. godine  prijeko trebala. U pamćenju naroda ostaje mudrost i junaštvo mladića odraslog podno Požeške gore – tu gdje majka rađa sokolove. Takav je bio Antun Božić.

Predsjednica Županijskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Antonija Jozić, ujedno i županica Požeško-slavonske županije i organizator ove Svečane akademije, također je rekla nekoliko prigodnih riječi.

„Vidjevši danas gotovo ispunjenu dvoranu Gradskog kazališta Požega, do skoro posljednjeg mjesta, mislim da možemo itekako postati svjesni da Antun Božić živi i danas. On živi u svima vama koji ste ga poznavali, koji ste dionici tog vremena ponosa i slave 90-tih godina, kad se ostvarivao tisućljetni san hrvatskog naroda – uspostava neovisne i suverene Republike Hrvatske. Živi Antun i u vama mlađima koji ga možda niste poznavali, koji ste se možda rodili nakon njegove smrti, to je zapravo dokaz da Hrvatska demokratska zajednica voli ljude koji su iza sebe ostavili velike tragove.“

„Sveti Antun Padovanski rekao je „Neka šute riječi, a govore djela“, nešto slično kao što je i fra Papac govorio na obljetnicama kada smo se okupljali na grobu pokojnog Antuna Božića. To je sva istina ovog današnjeg vremena – neka govore djela. Djela koja su ostala iza Antuna su velika, pripremili smo jedan mali dokumentarni film, mislim da će zapravo on najbolje predočiti koliko velikog čovjeka smo imali među nama.“ – rekla je županica i predsjednica Županijskog odbora HDZ-a, Antonija Jozić.

Među prisutnima je bio i predsjednik Savjetodavnog vijeća Hrvatske demokratske zajednice Vladimir Šeks koji se također obratio s nekoliko riječi.

„Ovih dana obilježili smo i 100. obljetnicu rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, a danas se prisjećamo i 30. obljetnice smrti Antuna Božića. U svom prekratkom životu i još kraćem političkom životu, Antun Božić je ostavio neizbrisivi trag u srcima hrvatskog naroda, u Slavoniji i cijeloj Hrvatskoj. Teško je govoriti bez osjećaja, ja se prisjećam onih trenutaka koje sam dijelio zajedno s njime. Ono što je najbitnije, što je politička ostavština Antuna Božića – slobodna i nezavisna Hrvatska država.“

Saborska zastupnica u miru i sestra pokojnoga Antuna Božića, gospođa Marija Bajt na kraju se zahvalila svima koji su sudjelovali u organizaciji ove Svečane akademije, te rekla nekoliko prigodnih riječi.

„U ime obitelji, od srca hvala svima koji su sve ovo vrijeme zadržali uspomenu na Antuna. Hvala svima vama koji ste podijelili ovaj dan danas s nama. Neka i nadalje među nama živi Antina poruka – Sve sam vas volio, ali sam Hrvatsku volio više.“ – rekla je Marija Bajt.

Svečana akademija završila je izvedbom pjesme „Bože čuvaj Hrvatsku“ u izvedbi Tamburaškog sastava Zlatna Dolina.