Politika

Sudionici programa Škola ambasador Europskog parlamenta ovoga tjedna na prijemu kod županice

19-01-2022 • 10:28
Tena Protić
Riječ je o programu s ciljem podizanja razine informiranosti mladih o Europskoj uniji, kao i svijesti o zajedničkim vrijednostima i pravima.

Ovaj tjedan županica Antonija Jozić održat će prijem za predstavnike Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj te lokalnih obrazovnih ustanova koje sudjeluju u programu Škola ambasador Europskog parlamenta.

Riječ je o programu koji se u Hrvatskoj i ostalim EU državama članicama provodi od 2016. godine s ciljem podizanja razine informiranosti mladih o Europskoj uniji, kao i svijesti o zajedničkim vrijednostima i pravima. Programom je do sada obuhvaćeno 60-tak gimnazija i strukovnih škola iz Hrvatske.

Iz Požeško-slavonske županije u program su uključene četiri ustanove

Srednja škola Pakrac i Gimnazija Požega program provode od 2018. godine, a Ekonomska škola Požega i Tehnička škola Požega od 2019.

U sklopu programa nastavnici i učenici organiziraju tematske aktivnosti, te sudjeluju u kreativnim radionicama na kojima se upoznaju s radom Europskog parlamenta te europskim javnim politikama i prioritetima. Kroz razmjenu iskustava s drugim sudionicima stječu nova znanja i uče o solidarnosti i važnosti zajedništva.

Uz predstavljanje rezultata provedbe programa u lokalnoj zajednici, predstavnici Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Andrea Čović Vidović i Marko Boko, sa županicom Jozić razgovarat će o aktivnostima i planovima rada Ureda u ovoj godini. Među ostalim, bit će riječi o provedbi procesa Konferencije o budućnosti Europe čiji je cilj izrada prijedloga za reformu i buduće politike EU-a te o kampanji Zajednoza.eu.

Zajednoza.eu je komunikacijska kampanja koju je pokrenuo Europski parlament kako bi potaknuo građanke i građane svih EU država članica na neposrednu razmjenu mišljenja o temama važnim za Europu.  Građani se međusobno povezuju registracijom na istoimenoj paneuropskoj platformi zajednoza.eu, dostupnoj na 24 službena jezika Unije, pa tako na i hrvatskom. Na platformi mogu raspravljati o njima važnim temama, ali i saznati kako se uključiti u aktivnosti koje diljem Europe organiziraju uredi Europskog parlamenta i njihovi partneri.