Gospodarstvo

Spin Valis mijenja vlasnika – evo što su izjavili dosadašnji najveći dioničari

14-11-2022 • 14:47
Rva
Pročitajte što su o prodaji izjavili novi vlasnik te Zdravko Jelčić, Marko Žmire, Miljenko Katranček, Vinko Pisarović

Grupacija Pervanovo, u čijem sastavu se nalaze društva Bjelin Industries u Hrvatskoj i Välinge Group u Švedskoj, potpisao je putem svoga društva kćeri Välinge Croatia ugovor o stjecanju kontrolnog paketa dionica hrvatskog društva za proizvodnju namještaja Spin Valis, piše Poslovni dnevnik. Završetak transakcije očekuje se nakon odobrenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).

Takvo preuzimanje grupaciji Pervanovo omogućava brže postizanje internih ciljeva proizvodnje namještaja koji upotrebljava Välingeovu klik-tehnologiju i prije nego što je to prvobitno planirano. Istovremeno, Spin Valisu omogućava da proizvodnju još više koncentrira u finalne proizvode najvišeg stupnja dodane vrijednosti.

Požeški Spin Valis je jedan od najvećih  hrvatskih proizvođača masivnog namještaja sa dugogodišnjom tradicijom. Proizvodnja također uključuje proizvodnju elemenata, lijepljenih ploča, briketa i proizvodnju električne i toplinske energije dobivene iz biomase te solarnih panela. Spin Valis trenutno ima 420 zaposlenih za koje se očekuje da će se uspješno integrirati u sustav grupacija Pervanovo i zadržavanje pune zaposlenosti.

Evo što je izjavio Darko Pervan, vlasnik i glavni direktor društva Pervanovo Invest AB.

 „S ponosom objavljujemo da smo uspješno zaključili svoje peto preuzimanje u Hrvatskoj. Spin Valis i ostala hrvatska društva u našoj grupaciji vrlo su profitabilna. Nastavit ćemo ulaganja u Spin Valis s ciljem da se on razvije u jednog od vodećih proizvođača namještaja u Europi. Uvest ćemo Välingeovu jedinstvenu i visokosofisticiranu tehnologiju klik-namještaja u velikom opsegu i koordinirati preradu drva s ostalim društvima iz naše grupacije u Ogulinu, Bjelovaru, Vinkovcima i Otoku“.

Članovi Uprave i Nadzornog odbora Spin Valisa također su izuzetno zadovoljni ishodom procesa.

„Sve ove godine vodili smo Spin Valis s velikom dozom odgovornosti i pažnje. Investirali smo puno, modernizirali proizvodnju, unaprjeđivali poslovne procese i ulagali puno u edukaciju zaposlenika. Naša generacija je sada na prirodnom odlasku i izuzetno nam je drago što će Spin Valis u sljedećoj fazi razvoja biti članica izvrsne grupacije Pervanovo, unutar koje se Društvu otvaraju nove perspektive“, izjavio je predsjednik Uprave Spin Valisa Marko Žmire.

„Sa zadovoljstvom možemo reći da je ključni cilj procesa našega izlaska iz vlasništva postignut. Spin Valis predajemo u ruke iskusnog i inovativnog novoga vlasnika koji ima preko 3000 patenata i koji je poznat po odličnom odnosu prema zaposlenicima. Želim svima puno sreće i siguran sam u dugoročni uspjeh ovoga pothvata.“, rekao je predsjednik Nadzornog odbora Spin Valis, Vinko Pisarović Spin Valisa.

„Sigurni smo da će se velikom broju inovativnih proizvoda koje smo razvili u zadnjih nekoliko godina otvoriti potpuno nova razvojna i marketinška dimenzija s tehnologijom modernog klik-namještaja, ostalim inovativnim tehnološkim rješenjima i međunarodnom prodajnom mrežom, koju donosi novi vlasnik. Također, proizvodna suradnja s hrvatskim društvima grupe Bjelin poboljšat će učinkovitost prerade drvne sirovine. Sve to pomoći će i u ostvarenju nacionalnog strateškog cilja – da se domaća drvna sirovina, u što većoj mjeri, efikasno pretvori u finalni proizvod visoke dodane vrijednosti. “, izjavio je Miljenko Katranček, član Uprave Spin Valisa.

„Ponosni smo jer iza sebe ostavljamo jako dobru razvojnu platformu za koju smo sigurni da će je grupacija Pervanovo podići na još višu razinu, na korist i zadovoljstvo svih dionika, kako zaposlenika Društva, tako i šire društvene zajednice, a pogotovo Požeškog kraja. U ime svih nas želim zahvaliti svim sudionicima u procesu, a posebno našim savjetnicima, društvu „Caper d.o.o.“ na odličnoj pripremi i vođenju procesa, kao i pravnim savjetnicima „ZOU Markoč, Pećina i Kušeta“, izjavio je Zdravko Jelčić, član Uprave Spin Valisa.