Gospodarstvo

Spin Valis i partneri stvorili novi brend hrvatske industrije namještaja

19-08-2022 • 08:41
Rva
Riječ je o investiciji od oko 10 milijuna eura u razdoblju od pet godina.

Spin Valis i partneri provode projekt Centar kompetencija za razvoj inovativnih drvnih proizvoda – CEKOM Spin. Radi se o projektu koji je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a nositelj projekta jest požeška tvrtka Spin Valis. Na temelju rezultata projekta CEKOM Spin, nastala je i Metoda, mladi hrvatski brend namještaja za koji proizvode dizajniraju etablirani hrvatski dizajneri pod mentorstvom profesora Mladena Orešića, a prvi put je 15 novih proizvoda predstavljeno na nedavno održanom sajmu u Milanu.

U tvrtki Spin Valis planiraju otvaranje vlastitog showrooma Metode tijekom jeseni u Zagrebu.

Hrvatska javnost će prvi put imati priliku vidjeti dizajnirani namještaj linije Metoda na Tjednu dizajna u Zagrebu od 6. do 11. rujna na zagrebačkoj Akademiji likovne umjetnosti. Ovaj je projekt velika podrška i vjetar u leđa Spin Valisu. Smatramo da je smjer poticanja ulaganja u istraživanje i razvoj jedan od najboljih te očekujemo da će Vlada Republike Hrvatske nastaviti planirati i otvarati natječaje u okviru sredstava EU za ovaj tip ulaganja, rekla je Marija Jelčić Markanović, direktorica Metode ispred grupe Spin Valis.

Riječ je o investiciji od oko 10 milijuna eura u razdoblju od pet godina.

Projekt je započeo potkraj 2017. godine. Inače, većini centara kompetencija nositelj je država, ali ima i izuzetaka, poput ovog požeškog, u kojem je tvrtka Spin Valis preko konzorcijskog ugovora na sebe vezala poslovne partnere, tvrtke vezane uz proizvodnju namještaja.

Marija Jelčić Markanović također napominje da su ulaganje u energetiku i kružnu ekonomiju, ulaganje u R&D, najsuvremeniju tehnologiju, uključivanje najboljih hrvatskih stručnjaka u novi smjer razvoja vlastitih proizvoda u okviru novog brenda Metoda, u sinergiji s velikim postojećim znanjem i iskustvom djelatnika na osnovi sedamdesetogodišnje tradicije i postojanja Spin Valisa.

Jutarnji list, Foto: Spin Valis