Kultura

Slavonski KaFe večeras donosi “Romancu o tri ljubavi”

18-10-2022 • 07:35
Rva
U natjecateljskom dijelu Festivala svakog dana nas očekuje predstava koju su kazališta prijavila kao svoju najbolju iz prošle sezone. Večeras pogledajte predstavu domaće produkcije.

U organizaciji članova Mreže slavonskih kazališta, službeno je otvoren prvi festival Slavonski KaFe, kojemu je domaćin Gradsko kazalište Požega. Riječ je o suradnji pet slavonskih kazališta iz četiri slavonska grada – Osijeka, Virovitice, Vinkovaca i Požege s ciljem povezivanja i osnaživanja kazališta, dok je festival zamišljen kao kruna te suradnje. U trajanju od sedam dana, svake godine održavat će se sredinom listopada u drugom slavonskom gradu. 

U natjecateljskom dijelu Festivala svakog dana nas očekuje predstava koju su kazališta prijavila kao svoju najbolju iz prošle sezone.

Dodjeljuju se četiri nagrade i to ona za najbolju predstavu po izboru publike te su tri nagrade žirija  – najbolja predstava te najbolja glumica i glumac Festivala. Članovi žirija su Zrinka Turalija – glavna urednica Vijesti iz kulture HRT-a, Tomislav Čadež – kazališni kritičar Jutarnjeg lista, Antonija Stanišić Šperanda – glumica, Sanja Pok  – novinarka portala Slavonski.hr i Maja Petrović – pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege. Posljednjeg dana Festivala održat će se svečanost zatvaranja kao i dodjela nagrada.

Večeras pogledajte predstavu domaće produkcije – Gradskog kazališta Požega, “Romanca o tri ljubavi

Šoljanov dramski tekst Romanca o tri ljubavi nastao je 1976. godine. Žanrovski određen kao sentimentalna farsa, jedna je od najpoetičnijih hrvatskih drama. Četiri su glavna lika: Gospa, Službenica, Vitez i Kapelan, a radnja je smještena u vrijeme križarskih ratova. U ovoj dvočinki riječ je o tri ljubavi – jednoj duhovnoj/duševnoj Gospinoj, drugoj tjelesnoj Službeničinoj i trećoj Vitezovoj usmjerenoj k ptici slobode. Lajtmotiv ruže toliko je izražen u tekstu da je upadljiv: ruža, ružin grm, ružičnjak, crne ruže. Čak i kad odlazi u gotovo sumanutu potragu za pticom, Vitez spominje ruže: Čujete pticu? O kako me mami, obećava vrt još neviđenih ruža. Jednostavna fabula pisana u stihu, u molierovsko-shakespeareovom duhu, propitkuje smisao ljubavi i života – čije odgovore tražimo i danas, dobiva time svevremenost; a Šoljan koristeći stihove umjesto govornog jezika upućuje na težnju za oživljavanjem tradicije u književnosti i njezinim eksploatiranjem u svrhu stvaranja suvremenog djela.

Cijena ulaznice iznosi 30.00 kuna / 3,98 EUR 
Rezervacije na broj 034/273-161 ili email marketing@gkp.hr. Radno vrijeme blagajne kazališta – srijedom i petkom od 10 do 12 sati, četvrtkom od 15 do 17 sati, te sat vremena prije početka predstave.

Svečano otvoren 1. Slavonski KaFe uz dječju predstavu “Tonka će sutra”