Sport

Škola plivanja i ove godine – za ljepše ljeto naših najmlađih

23-06-2022 • 13:25
Rva
Obuka će se provoditi puna četiri tjedna odnosno svakim radnim danom, a više o tome rekao je današnji gost emisije Jutro s Matkom, tajnik Požeškog športskog saveza Željko Mitrović.

Tradicionalna ljetna Škola plivanja Požeškog športskog saveza će se ove godine održati od 11. srpnja do 05. kolovoza. Obuka će se provoditi puna četiri tjedna odnosno svakim radnim danom, a više o tome rekao je današnji gost emisije Jutro s Matkom, tajnik Požeškog športskog saveza Željko Mitrović.

Ove godine Škola plivanja će se organizirati u nešto kasnijem terminu nego proteklih godina, a razlog je što će se od 27. lipnja do 08. srpnja organizirati Škola plivanja za djecu s intelektualnim teškoćama, a koju Požeški športski savez ove godine po prvi put organizira.

“Tradicionalno organiziramo školu plivanja svake godine, ovo je novitet. U školu plivanja bit će uključeno sedam profesora kineziologije koji su osposobljeni i koji to rade godinama. Ove godine imamo problem, Ministarstvo turizma i sporta donosi 1. srpnja odluku o financiranju škole plivanja. Prošli smo sve provjere, ušli u prvi krug natječaja, vjerojatno to prolazi. Planirali smo da bude besplatna škola za naše najmlađe sugrađane, jer uvijek govorim kako je moj pokojni šef Tomislav Pirc govorio „bazen je preko ljeta najvažniji objekt u gradu, čak važniji od crkve“. U tom se trenutku nisam slagao, sad dijelim isto to mišljenje da je bazen jako bitan preko ljeta – naučiti plivati je isto kao i naučiti hodati.“

„Prošle godine je bilo 510 djece koja su prošla program, ne samo škole plivanja nego i usavršavanje plivačkih tehnika. Naši mladi sugrađani imaju priliku naučiti plivati, osposobiti se za plivanje i mislim da je to nešto što Grad preko Požeškog športskog saveza omogućuje.“ – rekao je Željko Mitrović.

Požeški športski savez se i ove godine prijavio na natječaj Ministarstva turizma i sporta u programu “Hrvatska pliva” sa svom potrebnom dokumentacijom, a cijena ovogodišnje Škole plivanja bit će objavljena početkom srpnja i ovisi o sredstvima koje će Savez dobiti za organizaciju. 

“I nama je to novo, i mi ćemo se prilagođavati tome, ali uvjereni smo da mi to možemo i da će to biti dobra stvar. Polaznici će biti raspoređeni u tri skupine – lakše intelektualne teškoće, umjerene i teške. Za umjerene i teške u radu s učiteljima prisutni su i roditelji ili asistenti. 2008. godine smo krenuli sa sportom za invalidne osobe i to je kategorija na koju smo najponosniji, u kojoj najviše volimo raditi. Korisni su najsretniji i najzadovoljniji. Vidjet ćemo kako će ovo proći pa ćemo iduće godine proširiti to i na osobe s tjelesnim oštećenjem. Znamo da su sredstva uvijek ograničavajući faktori, ali uvjeren sam da ih možemo naći da osiguramo svima sretno ljeto na bazenu.“ – rekao je Mitrović.

Također je pozvao sve voljne građane da se prijave za rad kao volonteri da se prijave 27. lipnja u 10,00 sati.

„Ipak se radi o osobama koji imaju svoje skrbnike, roditelje i asistente uz koje su vezani, te neki od njih teško prihvaćaju nepoznata lica, tu je jedno vrijeme i prilagodbe na profesore. Ne treba biti nametljiv, koliko hoće i polako, svaki pomak je dobro došao i hvale vrijedan.“ – rekao je Željko Mitrović.

Škola plivanja provodit će se od ponedjeljka do petka i to u tri termina, a moći će se upisati djeca od najmanje 4 godine starosti.

Upisi će biti u subotu, 09. i u nedjelju 10. srpnja od 9,00 do 11,00 sati i od 17,00 do 19,00 sati na ulazu Gradskih bazena Požega.

1. termin – od 9,00 do 10,00 sati, 2. termin – od 10,00 do 11,00 sati, 3. termin – od 11,00 do 12,00 sati). Svaka grupa polaznika radit će 60 minuta dnevno, sveukupno 20 sati, dakle 20 radnih dana.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud-u.