Društvo

Škola astronomije – svi zainteresirani mogu sudjelovati

29-09-2022 • 12:30
Tena Protić
Ovog petka započinje program Škole astronomije, a predavanja i radionice odvijat će se u prostoru Gimnazije Požega i zvjezdarnice.

Zavod za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi i Gimnazija Požega organiziraju Školu astronomije. Ovog petka započinje program Škole astronomije, a predavanja i radionice odvijat će se u prostoru Gimnazije Požega te će se dio Škole odvijati u subotu. Cijeli program najavila je upraviteljica Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi, dr.sc. Snježana Jakobović prilikom gostovanja u emisiji „Jutro s Matkom“.

„Naš Zavod osnovan je 2009. godine i djeluje kao jedna vanjska jedinica Hrvatske akademije sa sjedištem u Zagrebu. Djelatnost našeg zavoda obuhvaćaju znanstvena i stručna istraživanja pomoću humanističkih, društvenih, biotehničkih i prirodnih znanosti, a posebno radimo na poljima povijesti, arheologije, vinogradarstva, vinarstva, ekološke poljoprivrede, turizma, proizvodnje hrane, astronomije. To sve u suradnji s vanjskim stručnim suradnicima i institucijama. Naš Zavod pokreće i organizira skupove, okrugle stolove, predavanja, promocije knjiga i različite izložbe, dakle sve ono što je značajno za razvoj znanosti i umjetnosti kao struke na području Požeško-slavonske županije.“

„Mi smo se do sada više bavili humanističkim i društvenim područjima, budući da je prvi voditelj Zavoda u Požegi bio akademik Dubravko Jelčić. Evo od prije dvije godine novi voditelj je akademik Milko Jakšić, Požeški gimnazijalac koji je zaposlen na institutu Ruđer Bošković, fizičar i svjetski znanstvenik. U tom kontekstu ide i organizacija Škole astronomije.“ – rekla je dr.sc. Snježana Jakobović.

Škola astronomije zvuči vrlo zanimljivo, za koga je namijenjena i kakva je procedura s prijavama?

„Školu astronomije smo namijenili učenicima osnovnih i srednjih škola, profesorima i nastavnicima fizike, ali i za sve zainteresirane građane. Prijava nema, raspored je dostupan, također bit će postavljeni plakati, a svi zainteresirani neka slobodno dođu – bit će nam drago. Ono što je nama važno i bitno, po broju zainteresiranih ćemo vidjeti ima li ta astronomija u Požegi neku budućnost.“

Sam program započinje ovog petka, a prvog dana nas očekuje otvorenje u 18 sati i uvodno predavanje.

18.15 – 18.40 sati Uvodno predavanje (20 min. + 5 min. diskusija) Amaterska astronomija u Požegi: od Otona Kučere do Zvjezdarnice u novoj Gimnaziji – Akademik Milko Jakšić, Institut Ruđer Bošković.

18.40 -19.20 sati (30 min. + 10 min. diskusija) Kratka povijest Mliječnog puta – Dr.sc. Lovro Palaversa, Institut Ruđer Bošković.

19.20-20.00 sati (30 min. + 10 min. diskusija) Rijetke publikacije iz astronomije – Dr. sc. Branko Hanžek, Zavod za povijest i filozofiju znanosti HAZU.

Subota je drugi dan održavanja Škole astronomije, a osim predavanja bit će i nekoliko zanimljivih radionica.

10.00 -10.40 sati (30 min. + 10 min. diskusija) Jesmo li sami u svemiru ? – Dr.sc. Vibor Jelić, Institut Ruđer Bošković.

10.40-11.20 sati (30 min. + 10 min. diskusija) Tema: Istraživanje planetoida svemirskim letjelicama – Mr. sc. Ivan Romštajn, Zvjezdarnica Zagreb.

11.20-12.00 sati (30 min. + 10 min. diskusija) Tema: Optički teleskopi – Damir Hržina, Zvjezdarnica Zagreb.

Radionice će biti održane u zvjezdarnici Gimnazije u Požegi, ako vrijeme to dopusti, naglasila je dr.sc. Snježana Jakobović.

14.00-16.00 sati (sastanak  ispred Gimnazije Požega) Promatranje Sunca pomoću teleskopa – Dr.sc. Lovro Palaversa, , Institut Ruđer Bošković.

17.00-18.00 sati (Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi) Pogled kroz stare, ne i zastarjele, i novije dalekozore i teleskope – Dr. sc. Branko Hanžek, Zavod za povijest i filozofiju znanosti HAZU.

18.30-19.30 sati (sastanak ispred Gimnazije Požega) Pokazivanje Mjeseca uz pomoć prijenosnog teleskopa.

20.00-23.00 sati (sastanak ispred Gimnazije Požega) Posjet zvjezdarnici Gimnazije uz pokazivanje Mjeseca i planeta.

Ove Škole astronomije i same zvjezdarnice u Požegi ne bi bilo bez Otona Kučera, a o njemu će se više govoriti na predavanjima.

„O Otonu Kučeri govorit će naš voditelj akademik Milko Jakšić, naime Kučera je bio profesor fizike u Gimnaziji u Požegi. Ne znam koliko to ljudi zna, a ono što je važno, on je osnovao požešku zvjezdarnicu davne 1888. godine i to prije odlaska u Zagreb, jer te tek nakon požeške osnovao zagrebačku zvjezdarnicu. Mislim da zaslužuje svoje mjesto na ovoj našoj Školi astronomije, on je na neki način bio začetnik toga, a mi smo kao akademija da njegujemo dalje njegov rad.“ – rekla je dr.sc. Snježana Jakobović.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud-u.

tkom