Politika

Sjećanje na branitelje koji su na lipičko-pakračkom području položili svoj život za obranu Domovine

07-10-2022 • 07:12
Rva
Sjećanje na branitelje koji su na lipičko-pakračkom području položili svoj život za obranu Domovine.

Polaganjem vijenaca u Batinjanima i Velikom Banovcu te središnjom komemoracijom pored Memorijalne kapelice u Gornjoj Obriježi nakon koje je održana sveta misa koju je predvodio požeški biskup msgr. Antun Škvorčević zajedno sa svećenicima pakračkog dekanata, obilježena je 31. obljetnica pogibije 19 hrvatskih branitelja koji su 06. listopada 1991. godine poginuli u zasjedi i sukobima s agresorom.

U sjećanje na preminule hrvatske branitelje, pored spomen kapelice u Gornjoj Obriježi vijence su položili predstavnici obitelji poginulih hrvatskih branitelja, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske,  brigadir te zapovjednik Dočasničke škole „Damir Tomljanović Gavran“ Ivica Pejaković, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Miroslav Vacek, voditelj Područnog odjela MHB Požega Jozo Katić, te zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha. Počast su odali i predsjednici gradskih vijeća gradova Lipika i Pakraca – Slobodan Katunar i Miroslav Ivančić zajedno sa Koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskog rata pakračko-lipičkog područja, brojni predstavnici vojnih, policijskih i civilnih udruga, te učenici lipičke i pakračke osnovne škole.

Predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Pakrac-Lipik, umirovljeni pukovnik HV-a Božidar Lujanac koji je tada bio zapovjednik samostalne satnije ZNG iz Badljevine, naglasio je da je 06. listopad 1991. godine bio najkrvaviji dan te tragične jeseni kada je u samo jednom danu život izgubilo 19 hrvatskih branitelja, među kojima i zapovjednik obrane Stjepan Širac. „Žrtva ovih hrvatskih vitezova nije bila uzaludna jer su nakon ovoga dana krenule druge operacije na ovom području koje su bile temelj oslobađanja zapadne Slavonije, a radi se o tri značajna događaja: deblokada Pakraca i Lipika, zaustavljanje banjalučkog korpusa u presijecanju Hrvatske na relaciji Okučani-Virovitica, te u konačnici oslobađanje 2500 kvadratnih kilometara, jedinog područja koje je 1991. godine oslobođeno u Republici Hrvatskoj.“ – istaknuo je Lujanac.

Zamjenik županice Ferdinand Troha naglasio je kako se na ovome mjestu prisjećamo teških vremena koja su zadesila ovaj kraj, ali isto tako prisjećamo se i najboljih među nama koji su svjedočili svoj identitet i svoju privrženost za domovinu i prijatelje. „Kad od junaka ove akcije čujemo s koliko ljubavi su branili svoj dom i svoje najbliže, svatko od nas treba zastati i pokloniti se tom junaštvu, tom viteštvu i toj žrtvi.“ – naglasio je Troha.

pszupanija.hr/compas.com.hr