Kultura

Simfonijski koncert Orkestra mladih glazbenika

26-04-2022 • 07:42
Tena Protić
Večeras će se u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Požega održati prvi simfonijski koncert u povijesti grada Požege.

Večeras će se u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Požega održati prvi simfonijski koncert u povijesti grada Požege. Ovaj koncert je suradnja je Orkestra mladih glazbenika i Glazbene škole Požega. Koncert će dirigirati mo Matija Fortuna, a kao solist predstaviti pijanist Vedran Janjanin.

“Pozivamo Vas na Simfonijski koncert Orkestra mladih glazbenika koji će se održati 26. travnja u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Požega s početkom u 19:30 sati. Ulaz je besplatan.” – poručili su iz Glazbene škole Požega.

Malo više o solistu koji će se večeras predstaviti požeškoj publici…

Vedran Janjanin rođen je 1994. godine, diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2019. u klasi prof. Rubena Dalibaltayana. Prvu godinu studija paralelno je studirao na Konzervatoriju za glazbu i umjetnost u Beču i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a dvije akademske godine sudjelovao je u programu razmjene studenata Erasmus+ na prestižnoj Ferenc Liszt u Budimpešti u klasi Prof. Kalamana Drafija.

Njegova postignuća uključuju osvajanje nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima

Prva nagrada na Međunarodnom pijanističkom natjecanju “Chopin Belgrade Fest” 2015. godine; Prva nagrada na Državnom natjecanju u Dubrovniku iste godine. Uspjeh u Beogradu potvrdio je solističkim recitalom u Skupštini grada u veljači 2017. Gostovao je u emisiji Art Fantasy u studiju “Edu”, u emisiji posvećenoj Chopinovom festivalu u Beogradu. 2016. godine nastupio je kao solist na turneji sa simfonijskim orkestrom EUphony pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka u Zagrebu, Ljubljani, Grazu i Budimpešti. Iste godine nastupio je na dobrotvornom koncertu u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, svirajući u duu s pijanistom svjetskoga glasa Andreyem Gugninom, izvodeći djela za dva klavira.

Održao je solo recital na ljetnim ,,PagArt” festivalu 2017. u crkvi sv. Frane. U okviru ciklusa ,,Virtuoz”, oformio je klavirski kvartet izvodeći djela Čajkovskog i Balakirijeva koji je uključivao suradnju s proslavljenim hrvatskim pijanistom Ivanom Krpanom. 2018. je surađivao s članovima Zagrebačke filharmonije izvodeći ,,Karneval životinja’’ za dva klavira i orkestar, francuskog skladatelja Saint-Saënsa. Ljeto iste godine, nastupio je kao solist izvodeći 2. klavirski koncert S. Rahmanjinova sa Studentskim simfonijskim orkestrom na ,,open air’’ festivalu – ,,Zagreb Classic’’na Tomislavcu. 2019. godine nastupio je kao solist sa Zagrebačkom filharmonijom, izvodeći Koncert u F-duru G. Gershwina, pod ravnanjem maestra Matije Fortune.

Održao je solo recitale u mnogim gradovima Hrvatske, ali i u Sloveniji, Srbiji, Austriji i Mađarskoj.

Dobitnik je stipendije za usavršavanje na Royal Academy of Music u Londonu za 2022. godinu. Usavršavao se kod mnogih eminentnih pijanista i pedagoga kao što su Emanuel Krasovsky, Ian Fountain, Kalman Drafi, Dina Yoffe, Jerome Rose, Janos Devich, Eugen Indjic, Wayne Marshall, Andrei Korobeinikov i mnogi drugi.. Dobitnik je Dekanove i Rektorove nagrade.

Na snimci možete poslušati Vedranovu izvedbu Skrjabinovog Preludija br. 21, op. 11, u B-duru