Politika

Sastanak Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i Hrvatske zajednice Općina

08-12-2022 • 07:22
Rva
U svom izlaganju županica Antonija Jozić zahvalila se Vladi Republike Hrvatske na osiguravanju besplatnog obroka za sve osnovnoškolce

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u Podstrani je predsjedao sastankom Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i Hrvatske zajednice općina, a uz brojne uvažene sudionike, sastanku je prisustvovala i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

Teme sastanka bile su reforma zdravstvenog sustava, unaprjeđenje sustava obrazovanja, financijska perspektiva 2021.-2027. te izmjene Zakona o upravljanju državnom imovinom.

Predsjednik Vlade istaknuo je kako su dvogodišnji susreti sa županicama i županima pridonijeli povjerenju i dinamici suradnje te na određeni način stvorili okvir koji će dugo ostati model višerazinskog upravljanja Hrvatskom.

„Od našeg zadnjeg susreta izdvojit ću da smo zajedničkim naporima realizirali strateški projekt izgradnje Pelješkog mosta, na dobrobit cijele Hrvatske, posebno Dubrovačko-neretvanske županije i njezinog južnog dijela. To je, ponavljam, bio najsuverenističkiji potez u prvih 7 godina članstva u EU.“ – naglasio je premijer Plenković.

„Važnost kontinuiranog i stalnog dijaloga, funkcionalnu i fiskalnu decentralizaciju te potporu u realizaciji projekata prepoznali su svi ministri, ali i županije, gradovi i općine. To je, uz političku stabilnost, ravnomjerni regionalni razvoj, društvenu koheziju i smanjivanje nejednakosti u hrvatskom društvu, temelj politike Vlade već sedmu godinu za redom.“ – rekao je premijer te istaknuo kako ta činjenica pridonosi usvojenju velikih zajedničkih projekata. Premijer Plenković na sastanku je također naglasio kako je stupanj razvijenosti Hrvatske po stanovniku podignut sa 61 posto prosjeka na 70 posto.

Spomenuo je i odličnu turističku sezonu te dodao da bi prihodi koji će se zbrojiti trebali biti puno veći nego rekordne 2019. godine.

U svom izlaganju županica Antonija Jozić zahvalila se Vladi Republike Hrvatske na osiguravanju besplatnog obroka za sve osnovnoškolce te posebno pohvalila i podržala Operativni plan konkurentnosti i kohezije te Integrirani teritorijalni program kroz koji su osigurana značajna sredstva za razvoj gospodarstva.

“Ravnomjerni regionalni razvoj i demografija prioritet su Vlade RH, a upravo kroz ulaganja u gospodarstvo pridonosimo ostvarenju tih prioriteta. Pohvaljujem odluku da se kroz operativne programe izdvoje značajna sredstva za bespovratne potpore poduzetnicima koji su generator razvoja. Duboko vjerujem da će značajan iznos tih sredstava biti investiran na području Slavonije, posebice nakon što se ispravila nepravda koja je učinjena Slavoniji kad je kao NUTS2 regija svrstana uz razvijenije dijelove RH. Sada će poduzetnici koji se odluče investirati u Slavoniju, ostvarivati značajnije potpore pa slijedom toga očekujemo i velike investicije.” – istaknula je Jozić. Osvrnula se i na otvoreni natječaj Ministarstva turizma iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti kojim je konačno kontinentalni turizam prepoznat kao značajan generator razvoja.

Po završetku sastanka predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić uručili su 62 ugovora iz Programa Zaželi.

Prvi sastanak u takvom formatu održan je u Zagrebu, 19. prosinca 2016. godine, kako bi se moglo uspostaviti načelo partnerstva u komunikaciji sa svim hrvatskim županijama, gradovima i općinama. Tada je dogovorena praksa redovitog usklađivanja višerazinskog upravljanja Hrvatskom, radi njezinoga ravnomjernog regionalnog razvoja.

pszupanija.hr Foto: Kristijan Toplak