Društvo

Prvi izlet Opće planinarske škole na Jankovac

22-03-2022 • 08:07
Tena Protić
Hrvatsko planinarsko društvo Gojzerica Požega već četvrtu godinu organizira Opću planinarsku školu za planinare početnike svih uzrasta.

Hrvatsko planinarsko društvo Gojzerica Požega već četvrtu godinu organizira Opću planinarsku školu za planinare početnike svih uzrasta. Ove godine za školu se prijavilo 35 polaznika, koji će cijeli program školovanja proći u periodu od 3. ožujka do 12. svibnja.

Tijekom školovanja planinari će proći sljedeće programe:

Planinarska organizacija, poznavanje planina, zaštita prirode, meteorologija, planinarska etika, oprema, priprema za odlazak u planinu. Zatim boravak i kretanje u planinama, korištenje tehničke opreme, čvorologija i orijentacija. Također koje su opasnosti u planinama, spašavanje u planini i HGSS, prva pomoć. Osnove speleologije, planinarsko skijanje, markiranje planinarskih putova, te šest planinarskih izleta od kojih su tri dvodnevna.

Prvi izlet 4. opće Planinarske škole u HPD Gojzerica Požega, organiziran je u subotu 19. ožujka na poznato izletište Jankovac.

Hodalo se ukupno 12 km od Šumarskog fakulteta u Dubokoj, pa na Jankovac i natrag, a tijekom izleta održana je praktična terenska nastava. Vrijeme je izvrsno poslužilo pa su polaznici tijekom dana prošli kroz vježbe hodanja po planinama, korištenja opreme, izrade bivka, orijentacije te planinarske etike.

Najviše osmjeha, zajedničkog rada i planinarskog duha, pokazali su kroz vježbu izrade bivka. Dobro raspoloženje pratilo ih je tijekom cijelog dana, a i sami polaznici nesebično su podijelili znanje među sobom.

Boro Jukić, potpredsjednik društva te glavni vodič i predavač na ovom izletu naglasio je sljedeće.

”Osobito veseli vidjeti kako mladost i iskustvo rade skupa, tako da nema straha za budućnost naše planinarske zajednice. Zahvaljujem se polaznicima na predanosti tijekom vježbi kao i suradnicima na nesebičnoj pomoći.” – rekao je te dodao da su vodiči na ovom izletu osim njega, bili i Vinko Aladrović te Josip Bogović.