Društvo

Projekt “Bakina špajza” povodom Svjetskog dana zaštite okoliša

02-06-2022 • 14:27
Rva
Projekt Poljoprivredno-prehrambene škole Požega “Bakina špajza” povodom Svjetskog dana zaštite okoliša.

Geslo odabrano za ovogodišnje izdanje Svjetskog dana zaštite okoliša koji se obilježava 5. lipnja glasi “Vrijeme je za prirodu.” Stoga je profesorica Poljoprivredno-prehrambene škole Požega Marija Marketanović Hadžić s učenicima 3. d razreda, zanimanja prehrambeni tehničar, osmislila zanimljiv projekt.

Projektom su željeli pokazati kako se nekada u proizvodnji hrane i svakodnevnom životu stvaralo znatno manje otpada te je utjecaj čovjeka na prirodu bio daleko manje destruktivan nego danas.

Tako je nastala instalacija u holu škole pod nazivom “Bakina špajza” koja vjerno prikazuje kako se nekada čuvala hrana te što se sve iz prirode koristilo u svakodnevnoj prehrani. Također su ovim projektom željeli, učenicima i djelatnicima škole, skrenuti pažnju na važnost očuvanja okoliša te ih potaknuti na razmišljanje o odgovornom gospodarenju raspoloživim resursima.

“Bakina špajza” zapravo je skup ideja koje možemo primijeniti u svakodnevnom životu te našim postupcima i odlukama utjecati na pozitivnu budućnost našeg planeta, istaknula je profesorica Marija Marketanović Hadžić.

U sklopu ovog projekta učenici su izradili i poučni pano koji pokazuje koje ljudske djelatnosti najviše onečišćuju okoliš.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, a na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).