Kultura

Program Gradske knjižnice Požega povodom Mjeseca hrvatske knjige

06-10-2022 • 11:05
Tena Protić
Kakav program imaju za ovu godinu predstavila je informatorica na Znanstvenom i studijskom odjelu Gradske knjižnice Požega Inga Devčić koja je gostovala u emisiji „Jutro s Matkom“.

Idućeg tjedna započinje Mjesec hrvatske knjige, Gradska knjižnica Požega sada već tradicionalno sudjeluje u obilježavanju. Kakav program imaju za ovu godinu predstavila je informatorica na Znanstvenom i studijskom odjelu Gradske knjižnice Požega Inga Devčić koja je gostovala u emisiji „Jutro s Matkom“.

Za početak možemo objasniti što je Mjesec hrvatske knjige i kome je posvećen ove godine?

„Mjesec hrvatske knjige nacionalna je kulturna manifestacija koja se održava od 1995. godine u organizaciji Knjižnica grada Zagreba i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija. Svake godine se održava se u razdoblju od 15. listopada do 15. studenog, a obuhvaća programe na nacionalnoj i lokalnoj razini kojima se nastoji istaknuti važnost knjige, knjižnice i čitanja. Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige posvećen je mladima, jer je upravo ova 2022. godina proglašena Europskom godinom mladih.“ – rekla je Inga.

Također, Mjesec hrvatske knjige ima i moto pod kojim je poznat, koji je ovogodišnji moto?

„Tako je, ove godine izabran je moto – Misli na sebe, čitaj! Tema je Generacija K, čime se aludira na postojeće podjele generacija, a stavlja se naglasak na dva ključna pojma – knjigu i knjižnicu.  Tom temom želi se skrenuti pozornost na prilagodbu knjižnica potrebama novih generacija, ali i ukazati na specifična obilježja današnjih mladih. Gradska knjižnica Požega i ove je godine pripremila programe za sve dobne skupine, tako da će svi moći pronaći nešto za sebe.“ – rekla je Inga.

Prošle godine uoči Mjeseca hrvatske knjige održana je i završna manifestacija programa Probudi me! Hoće li se taj festival recitacije održati i ove godine?

„Tako je, festival recitacije Probudi me! je završna manifestacija istoimenog programa, a na kojoj se recitatori poezije predstavljaju publici pripremljenim izvedbama i održat će se kao uvod u Mjesec hrvatske knjige i ove godine. Zapravo program Probudi me! je književna manifestacija koja se s ciljem promocije pjesništva te edukacije i promocije recitatora poezije održava uživo i online. Tako da će se ove godine održati 14. listopada, a naše posjetitelje očekuje i ples na svili, pa pozivamo sve da dođu te da nas prate na društvenim mrežama za više informacija o tome.“ – najavila je Inga.

Poznati književnici posjetit će Knjižnicu i ove godine, kakve ste nam književne susrete pripremili?

„U listopadu nas očekuje književni susret s Ivanom Šojat koji će se održati u organizaciji našeg čitateljskog kluba Lektoria, a Ivana će nam predstaviti svoju novu knjigu – Sama. Isto tako, održat će se književni susret s Nastjom Kulović koja će predstaviti dvije svoje knjige – Kud si krenula i Nešto drugo.  U studenom nas očekuje susret sa Zoranom Žmirićem koji će predstaviti svoju novu knjigu – Hotel Wartburg.“

Mlađe generacije i djecu također očekuju književni susreti…

„U listopadu nas očekuje književni susret za mlade gdje će autor Pavle Buklija predstaviti svoju novu knjigu – Rane i ožiljci prošlosti. Zapravo to je knjiga o traženju i pronalaženju sebe, pa je jako atraktivna za mlade. Za djecu nas u studenom očekuje susret s Jasminkom Tihi Stepanić koja je možda našim osnovnoškolcima poznata po svojoj knjizi – Imaš fejs?. Isto tako, održat će se predavanje o knjizi – Planina mi je najdraža škola, autora Mateja Perkova.“

Osim toga, mogu se očekivati razne radionice za djecu i mlade s obzirom na to da je Mjesec hrvatske knjige posvećen baš mladima.

Akademsko pismo – piši bez stresa, edukativno predavanje za studente o pisanju kvalitetne akademske proze, 18.10. u 17 sati – Dvorana znanja.
Knjiga za mlade – mit ili stvarnost? – parlaonica za mlade, 2.11. u 8 sati – Dvorana mudrosti.

„Parlaonica namijenjena je mladima, a cilj je potaknuti tu dobnu skupinu na promišljanje i razgovor o knjigama koje čitaju i koje im se nude. Zapravo će se pokušati odgovoriti na pitanje postoji li i kakva je to uopće literatura namijenjena mladima.“ – objasnila je Inga.

Osoba godine – predavanje i radionica za mlade pod vodstvom psihologinje Snježane Fridrih Šimić, 7.11. u 8 sati – Dvorana znanja.
Redovni programi Gradske knjižnice Požega od 17.10. do 15.11. – iskoristi svoje vještine, edukativne radionice za članove kluba mladih Fotkam.
Sastanak čitateljskog kluba ČČ – Čitam&Čilam, 3.11. u 19,15 sati – Dvorana znanja.

Izložbeni program Knjižnice također je popunjen tijekom cijele godine, a koja izložba nas očekuje u listopadu i studenom?

„Tako je, zapravo je naš izložbeni program popunjen, a 17. listopada nas očekuje otvorenje jedne izložbe. To je izložba likovnih radova i keramike akademske slikarice Mije Matijević Akrap. Ta će se izložba moći pogledati do samog kraja Mjeseca hrvatske knjige, dakle do 15. studenog.“ – rekla je Inga.

Na službenoj stranici Knjižnice nedavno su objavljeni rezultati natječaja Povratak u Zlatnu dolinu, o čemu se točno radi?

„Riječ je o istoimenom projektu kojemu je cilj revitalizacija života i djela Zlate Kolarić-Kišur, ali i poticanje domaćeg dramskog stvaralaštva za djecu te dječjeg dramskog stvaralaštva. U natječaju za najbolje dramsko djelo-igrokaz, koji je trajao do kraja kolovoza, sudjelovalo je 18 autora s 18 igrokaza. Tema natječaja bila je „graja“ ili vesela dječja igra. Pobjednik natječaja je Darko Macan igrokazom Svjetski dan bez mobitela. Završna manifestacija će se održati u listopadu, ta manifestacija podrazumijeva uprizorenje tog igrokaza. Mala škola kazališta pripremit će tu izvedbu koja će biti uprizorena 28. listopada u 18 sati na Galeriji svjetlosti. Prigodom obilježavanja rođenja požeške književnice Zlate Kolarić-Kišur. Isto jedno zanimljivo događanje za naše posjetitelje i mlade.“ – objasnila je Inga.

Imate i jedan novi program – Čitam i plešem, kome je namijenjen i gdje se zainteresirani mogu prijaviti?

„Program Čitam i plešem obuhvaća ciklus od sedam radionica namijenjenih djeci predškolskog uzrasta s ciljem poticanja čitanja pomoću plesnih pokreta te razvijanja motoričkih sposobnosti. Radionica povezivanja kreativnog plesa i dječje književnosti izvodit će se u suradnji s Ilijanom Lončar, samostalnom umjetnicom, plesnom pedagoginjom. Prva radionica započinje 21. listopada, a zainteresirani svoju djecu mogu prijaviti osobno na Dječjem odjelu ili na email ili na broj 099/436-0532.“ – rekla je Inga.

Osim toga tu je i filmski program – Utorkom dokumentarno.

Program utorkom dokumentarno ostvaruje se kao filmski ciklus kreativnih dokumentaraca koji uvode gledatelje u svijet novije europske produkcije, a održava se u suradnji s organizacijom KineDok.

Nova smjena, 8.11. u 18,30 – Dvorana znanja.
Jedinica intenzivne skrbi, 15.11. u 18,30 – Dvorana znanja.

Edukacijska predavanja i radionice…

Biti umirovljenik, informatičke radionice za umirovljenika koji su se prijavili.
Ružičasti listopad – borba protiv raka dojke, edukativno predavanje Udruge Sve za nju i Osnovne škole Antun Kanižlić, 20.10. u 19 sati – Galerija svjetlosti.
Znanstveni skup o Dubravku Jelčiću, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti odjel Požega, 28.10. u 18 sati – Dvorana znanja.
Klub čitatelja vlastite povijesti, Gradski muzej Požega, 7.11. u 18 sati – Dvorana znanja.
Škola roditeljstva – roditeljem se postaje, predavanje s radionicama za roditelje, 10.11. u 17 sati – Dvorana znanja.

Programi za djecu…

Mrljek i Preljek – radionica za predškolce pod vodstvom Jelene Pervan, 14.10. u 18 sati – Dječji odjel.
Nije lako kad si mlad – Nacionalni kviz za poticanje čitanja, 17.10-15.10. – Dječji odjel.
Pogodi koliko knjiga ima stranica! – aktivnost pogađanja broja stranica određene knjige, 17.10-15.10. – Dječji odjel.
Učiti i kako učiti – radionica o učenju za osnovnoškolce viših razreda, one koji su se prijavili, 21.10. i 4.11. u 18,45 – Dvorana znanja.
Vođena igraonica – tjedna aktivnost za djecu predškolskog uzrasta u dobi od četiri do šest godina.
Redovni programi održavaju se utorkom i petkom od 17 sati na Dječjem odjelu.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud-u.