Društvo

Program Glazbene škole povodom Dana osoba s Down sindromom

21-03-2022 • 13:38
Tena Protić
Iz Glazbene škole Požega ugostili su učenike s Down sindromom povodom Svjetskog dana i priredili im prigodni program.

21. ožujka obilježava se Svjetski dan osoba s Down sindromom, za tu su prigodu iz Glazbene škole Požega odlučili ugostit učenike s Down sindromom. Tim povodom priredili su im prigodni program učenika Glazbene škole i druženje.

Taj datum odabran je kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju 21. kromosoma, više o tome rekla je psihologinja Glazbene škole Ana Helena Galić.

Dawnov sindrom genetski je poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog kromosoma viška, a nastaje u trenutku začeća.

Uzrok Downova sindroma otkrio je 1959. godine genetičar Jerome Lejeune kada je na 21. paru kromosoma otkrio još jedan kromosom viška – umjesto 2 tu su se nalazila 3 kromosoma, a u cijeloj stanici umjesto 46, ukupno 47 kromosoma. 

“Obilježavanjem Svjetskog dana sindroma Down želi se upoznati i upozoriti na ovaj poremećaj te potaknuti na veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom, potaknuti razumijevanje i nastojanje za poboljšanjem njihovog položaja u društvu.” – naglasila je psihologinja Ana Helena Galić.

Ravnatelj Alen Kovačević poželio je dobrodošlicu svima u Glazbenu školu Požega.

“Mi organiziramo veliki broj koncerata i projekata za razna događanja, obilježavamo razne posebne dane. Međutim, ništa još nismo napravili za vas i nadam se sa ovim današnjim projektom da ćemo to ispuniti. Isto se tako nadam da ćete nas i ubuduće posjećivati i da ćemo svake godine organizirati ovako nešto za vas.” – rekao je ravnatelj Kovačević.