Politika

Predstavljene kovanice eura RH – Kuna ostaje!

04-02-2022 • 10:51
Tena Protić
"Kada Hrvatska usvoji euro na kovanicama će biti dizajn motiva koji će predstavljati Hrvatsku", rekao je Plenković na početku sjednice.

Na današnjoj sjednici Nacionalnog vijeća za euro predstavlja se odabrani dizajni nacionalne strane hrvatskih kovanica eura i centa. Sjednicom predsjeda predsjednik Vlade Andrej Plenković. Prvorangirane prijedloge prihvatilo je i Vijeće Unije, rekao je premijer i čestitao autorima Ivanu Šivaku, Stjepanu Pranjkoviću, Ivanu Domagoju Račiću i Maji Škripelj.

“Kada Hrvatska usvoji euro na kovanicama će biti dizajn motiva koji će predstavljati Hrvatsku”, rekao je Plenković na početku sjednice.

“Lik Nikole Tesle dobio je najviše glasova. Odabrani motivi su šahovnica, geografska karta, kuna, Nikola Tesla i pismo glagoljice”, rekao je. Na dva eura bit će geografska karta, na euro kuna, na 50, 20 centi Tesla, na manjim apoenima centa bit će glagoljica.

Na kovanici od dva eura bit će ugraviran i Gundulićev stih “O lijepa, o draga, o slatka slobodo”. Frka Petešić prezentirao je izgled kovanica i pozdravio autora Ivana Šivaka koji je prisutan na sjednici.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić dodijelit će nagrade autorima najuspješnijih dizajnerskih rješenja hrvatskih eurokovanica. Za razliku od novčanica eura, koje su jednake u svim članicama europodručja, kovani novac eura i centa nosi informaciju zemlje koja ga je izdala te na naličju prikazuje nacionalne simbole te zemlje. HNB je u kolovozu prošle godine raspisao natječaj za izbor dizajna nacionalne strane eurokovanica, a nakon završenog procesa odabira i odluke Savjeta HNB-a, guverner Vujčić će dodijeliti nagrade autorima najuspješnijih rješenja.