Društvo

Predstavljen pano za suzbijanje komaraca u Požegi

08-12-2022 • 09:35
Rva
Cilj je uvesti ekološki prihvatljiva rješenja kontrole komaraca uz podizanje svijesti javnosti kako sami mogu svojim postupcima i radnjama utjecati na smanjenu brojnost komaraca u svom okruženju.

Na Trgu svete Terezije postavljen je pano u okviru projekta „Kontrola komaraca u prekograničnom području 2“ MOS-Cross2. Cilj je uvesti ekološki prihvatljiva rješenja kontrole komaraca uz podizanje svijesti javnosti kako sami mogu svojim postupcima i radnjama utjecati na smanjenu brojnost komaraca u svom okruženju. Komarci osim što su molestanti, zbog svog vektorskog potencijala za prijenos bolesti imaju veliki javnozdravstveni značaj. Projekt se financira sredstvima iz Interreg IPA Cross-border Cooperation Programme Croatia-Serbia 2014-2020 (85%), te Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske (15%).

Pano na Trgu svete Terezije predstavio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije Mato Matijević, a prisutni su bili i županica Antonija Jozić, gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić i pročelnica Andreja Menđel.

U projektu sudjeluje pet Zavoda, a nositelj projekta je Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, naš Zavod, Zavod za javno zdravlje Sombor, Fond „Evropski poslovi“ autonomne pokrajine Vojvodine Novi Sad, Institut za javno zdravlje Novi Sad.

Neki od bitnih ciljeva je poboljšanje prekogranične suradnje u prevenciji, kontroli i nazoru, te uspostava ranog upozoravanja na prisutnost uzročnika bolesti koje prenose komarci. Druga bitnija aktivnost je suzbijanje komaraca na ekološki prihvatljiv način. Treća aktivnost je edukacija stanovništva, naglasio je ravnatelj Zavoda dr.med.vet. Mato Matijević.

„Od bitnijih komponenti smo do sada odradili veći dio, to je mapiranje legla komaraca na području cijele naše županije. Odradili smo edukacije od osnovnih škola, domova za starije i nemoćne, čelnika lokalnih i regionalnih jedinica i edukacije djelatnika primarne zdravstvene zaštite. Proračun projekta je 985 tisuća eura, od toga će Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije participirati negdje oko 216 tisuća eura. Što se tiče iznosa, to je kroz opremu, tu se nalazimo pokraj info panoa kojemu je cilj informiranje javnosti vezano za komarce, a kasnije za neke druge potrebe. Imamo deset panoa na području naše županije, u Požegi imamo dva, ostale jedinice imaju po jedan.“

„Ključ je da info pano bude tamo gdje je gustoća naselja veća, jer u panou imamo bocu ugljičnog dioksida i suhi led, koji privlače komarce. Po nekakvim proračunima je da će komarci dolaziti u promjeru od 5 km, a područja koje panoi ne obuhvaćaju, tamo smo podijelili tisuću klopki po domaćinstvima. Klopke skupljamo svakih 14 dana, kao što ćemo i ovdje mijenjati bocu i suhi led, te determinirati komarce. O kojoj se vrsti komarca radi i da li ima uzročnik neke od bolesti koje prenose. Zanimljivost za komarca je da uzrokuje najveću smrtnost na svijetu, negdje oko 700 tisuća smrti na bazi godine. Najviše djece, to je gore tropsko područje naravno, no svjesni smo klimatskih promjena, globalizacije i prometnih povezanosti, tako da to doprinijelo da se komarci prošire. Mi neke komarce nismo imali na našem području, sad ih imamo, radi se o tigrastom komarcu koji prenosi tri zarazne bolesti – malariju, virus zapadnog Nila i Chikungunya.“ – objasnio je ravnatelj Zavoda Mato Matijević, te se zahvalio županici Jozić i gradonačelniku dr.sc. Glaviću kao i ostalim čelnicima što su prihvatili projekt kao bitan za širu zajednicu.

Županica Antonija Jozić izrazila je zadovoljstvo što je projekt prekogranične suradnje proveden na području Požeško-slavonske županije.

„Mi smo jedan od pet partnera i značajna sredstva od ukupne vrijednosti projekta su došla na područje naše županije. Istaknula bih činjenicu da je ovaj pano patentirala Svjetska zdravstvena organizacija, a znamo da je jedan od njenih osnivača bio i dr. Andrija Štampar koji je rođen u Brodskom Drenovcu, dakle na području Požeško-slavonske županije. Još jedna lijepa poveznica s ljudima koji su u povijesti ostavili svoj trag, do današnjih ljudi koji itekako brinu o prevenciji vezano za zdravlje naših sugrađana.”

“Vidjeli smo da u ovoj novoj zdravstvenoj reformi koja će se provoditi je važan naglasak stavljen na prevenciju i jačanje prevencije općenito u sustavu zdravstvene zaštite. Vjerujem da će naš Zavod za javno zdravstvo kao i do sada, biti odličan partner Ministarstvu zdravstva i svim ostalima koji su bitni i ključni za prevenciju zdravlja našeg stanovništva.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

Na području grada Požege postavljena su dva panoa, a o samom značenju projekta za grad rekla je pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarstvo Andreja Menđel.

„Nama ispred Grada Požege je drago da smo uspjeli sudjelovati i da smo mogli doprinijeti provedbi ovog projekta. U suradnji sa Zavodom smo odabrali lokacije, također smo vlastitim sredstvima pokrili materijalne troškove za postavljanje ovih panoa. Nadamo se da će se u budućnosti pokazati nekakvi rezultati, da će doprinijeti istraživanju i da ćemo imati manje komaraca u samom gradu te u konačnici manje opasnosti od bolesti.“ – rekla je pročelnica Menđel.