Scena

Praviš najbolju sarmu? Dokaži na 8. Sarmijadi

04-11-2022 • 07:33
Rva
Praviš najbolju sarmu? Dokaži na 8. Sarmijadi, prijave su u tijeku.

Dolaskom mjeseca studenog sve smo bliže kraju godine i približava nam se advent, no jedna manifestacija je ipak tu kako bi ispratili jesen i dočekali zimu – Sarmijada. Termin je prebačen s proljetnog na ovaj jesenski, a koga okuplja Sarmijada i gdje se održava ovogodišnja 8. rekao je Vladimir Protić ispred organizatora Udruge požeški čuvari baštine, u emisiji „Jutro s Matkom“.

„Osma po redu, bila bi deseta no nažalost posljednje dvije godine nismo mogli imati zbog pandemije. To je manifestacija u zatvorenom prostoru i nismo dobili dozvolu od Stožera, tako da smo morali preskočiti. Kako se situacija sad smirila, Sarmijada će biti organizirana 19. studenog od 13 sati, u Hotelu Grgin dol u Požegi. U 13 sati je okupljanje, već oko 16 ćemo imati ocjenjivanje uređenih stolova, ocjenjivat ćemo najbolju sarmu i domaćicu ili domaćina koji će najbolje prezentirati svoju sarmu.“

Nakon dodjele nagrada najboljima, slijedi kušanje svih uzoraka sarme, kraljice slavonskog stola…

„Očekujemo veliki broj prijavljenih kandidata, za sada imamo već neke prijavljene. To bude oko 500,600 pa do 1000 različitih sarmi. Svi gosti koji budu tamo će moći probati sve te sarme, a to i je cilj ove manifestacije. Pokrenuli smo je prije punih deset godina s tom željom da tu našu kraljicu stola podignemo na jedan viši nivo. Ona ima svoj dobar status u Slavoniji, pa i šire. Kad god se održava nekakav svečani ručak ili večera, bez sarme je to oskudno.“ – rekao je Vladimir.

Odlučili ste se ove godine za novi termin, to nije slučajno?

„Imali smo jedan rezervirani termin godinama, to je bilo tamo iza Uskrsa. Međutim, dosta se novih manifestacija u tom terminu rodilo, tako da nam je taj travanj sad prepun događanja. Već krajem travnja počinju roštiljade, kotlići, ali i prirodnije je da to bude krajem studenog jer su već i prvi kupusi ukiseljeni. Tako da ćemo imati sarmu s kiselim kupusom koji je svjež, sarme s vinovom lozom. Uvijek ćemo imati nekih varijanti, neke su i vegetarijanske sarme, pa imamo posne koje naša Kulturno umjetnička društva pripreme. Sarma se jede čitavu godinu, pa se pravi i kad su post i korizma, pa se prave te posne sarme. Imamo prijavljenih nekoliko zavičajnih udruga koje donesu na svoj stol sarme iz svog kraja.“ – dodao je Vladimir.

Kako bi izgledala neka tradicionalna slavonska sarma i kakve najbolje prolaze u ovom izboru?

„Tradicionalna slavonska srama uvijek bude od miješanog mesa, tu ide svinjetine, bude junetine i nešto suhog mesa. Tu je obavezna riža, a prava slavonska u sebi ima i malo paprike koja daje boju i okus. Uz sarmu se kuha dovoljno ribanog kupusa i nešto slanine, pa čak i neka tanka kobasica ili nekog suhog mesa, to da je još bolju aromu. Uglavnom te sarme su uvijek i najbolje jer se i žiri, ali i najveći broj kušača odluči da su te sarme najbolje.“

No, osim tradicije, na Sarmijadi se može kušati nešto novo i zanimljivije, kakve ste sve verzije sarme imali do sada?

„Postojale su i prije te vegetarijanske, u korizmi se jela ta posna sarma, na posne dane. Ona ima više riže, znalo je biti heljde tih žitarica. Sada su popularne te vegetarijanske u kojima imamo različite žitarice i biljke, a evo imali čak u aranžmanu uljare Grbić d.o.o. – sarma s bučinim košticama. Odlična je bila, nije imala mesa, ali upravo te bučine koštice su to nadomjestile i imala je odličan okus.“ – rekao je Vladimir.

Koliko sudionika se očekuje i do kada su otvorene prijave?

„Obično smo limitirani prostorom hotela Grgin dol, ali nakupimo do 25 ekipa. Bude tu ekipa koje imaju dva ili tri člana, a neke imaju deset i više. Po tome rasporedu se ekipe moraju ranije javiti, pripremimo im  njihov stol. Ekipe uređuju taj stol i to je isto jedno od interesantnih stvari, pogotovo kulturno umjetnička društva, udruge u baštini i ostale udruge u kulturi, oni uvijek uređuju stol u nekom od starih običaja. Tu bude onda uskršnji, božićni ili neki drugi blagdanski stol, bude svatovski stol, stol za krštenje i slično. Imamo i u zadnje vrijeme primjera gdje imamo vrlo lijepih građanskih stolova, oni čak imaju pribore za jelo koji su stari i preko 100 godina. Ostavljamo i dalje uvijek svakome na volju da napravi svoju ideju i realizira ju, a naša komisija će ocijeniti i mi ćemo najuspješnije nagraditi.“ – rekao je Vladimir.

Prijave su otvorene još uvijek, pozivaju se svi sugrađani Požeštine da prirede svoju sarmu dan ranije, neka onu najbolju donesu na 8. Sarmijadu 19. lipnja na pregled komisiji. Jedne godine je bilo 1000 sarmi dodao je Vladimir, a neki su donijeli po 20 sarmi što nije potrebno, može se donijeti manja količina po ekipi. Prijave na 098/464-175.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud-u.