Politika

Požeško-slavonskoj županiji dodijeljena potvrda o isključenju iz minsko sumnjivih područja

21-11-2022 • 13:03
Rva
"Danas se nalazimo ovdje s jednim posebnim razlogom, što možemo reći „evo više nemamo mina – Požeško-slavonska županija i grad Pakrac su razminirani“

Početkom godine minski sumnjivo područje Požeško-slavonske županije iznosilo je 6,3 km2 i nalazilo se na području grada Pakraca. Cjelovito rješavanje minskog problema ostvareno je početkom listopada, kad su završetkom razminiranja na području Pakraca izdane potvrde o isključenju Županije iz minski sumnjivog područja. Tom je prigodom u gradu Pakracu danas održana svečanost dodijele potvrde o isključivanju iz minsko sumnjivih područja, a potvrdu je dodijelio potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović.

Gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević obratila se svima s nekoliko prigodnih riječi na samom početku, a ministar Božinović joj je uručio simboličnu „zadnju minu“ s područja Pakraca.

„Vratit ću se u povijest pa reći kako je ovdje u Pakracu započeo Domovinski rat. Imam priliku zahvaliti Ministarstvu unutarnjih poslova što svake godine s nama obilježavaju taj značajan datum. Minski sumnjivi prostori na našem području detektirani su 96. godine, a još prije svega desetak godina grad Pakrac i okolna naselja imali su 50,5 četvornih kilometara miniranih područja. Danas se nalazimo ovdje s jednim posebnim razlogom, što možemo reći „evo više nemamo mina – Požeško-slavonska županija i grad Pakrac su razminirani!“

„Dočekali smo i taj dan, kada se i ovo službeno događanje, za koje mi je drago da se održava upravo ovdje, vjerujete dijelim uzbuđenje i radost sa svojim sugrađanima. Porezni prihod na nekretnine iz godine u godinu kod nas raste, to je znak da naše područje se može razvijati, da smo prepoznati kao područje u koje vrijedi ulagati kroz gospodarstvo i naravno turizam. Upravo razminiranost našeg područja daje nam još jedan dodatan zamah da možemo planirati budućnost našeg društva i naše djece. Hvala još jednom Ministarstvu unutarnjih poslova i Ravnateljstvu civilne zaštite, veliko hvala i svim pirotehničarima koji su riskirali svoje živote kako bi naš grad Pakrac i naša županija bili slobodni.“ – rekla je gradonačelnica Anamarija Blažević.

Potvrdu o isključenju iz minsko sumnjivih područja ministar Božinović uručio je županici Antoniji Jozić, koja se također ovom prigodom obratila.

„Dobro došli u grad Pakrac, grad gdje je započeo Domovinski rat i dobro došli županiju u kojoj se nalazi prvi oslobođeni grad u Republici Hrvatskoj, to je grad Lipik. U županiju u kojoj je nakon Domovinskog rata gotovo trećina stanovništva živjela okružena minama. Stoga je današnji dan izuzetno bitan, jer imati županiju bez mina, znači imati slobodu. Razvijati se u gospodarskom smislu, razvijati šumarstvo, poljoprivredu, ali i turizam.“

„Sjećamo se kada smo do prije par godina iz Požege dolazili u Pakrac, kroz šume kroz koje smo prolazili imale su oznake „Mine“, to nije ugodno, nije ugodno nama koji ovdje živimo. Nije ugodno ni onim ljudima koji dolaze otkrivati Požeško-slavonsku županiju u gospodarskom i turističkom smislu. S ovog mjesta danas, u ime županije i svih žitelja – zahvaljujem se Vladi Republike Hrvatske što je prepoznala važnost ovog pothvata, zahvaljujem Ministarstvu unutarnjih poslova, Ravnateljstvu civilne zaštite. Velika zahvala i svim donatorima, svi onim pirotehničarima i ljudima koji su kroz ovo vrijeme čistili naše područje od mina, da dođe ovaj trenutak.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

S nekoliko riječi obratio se i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović.

„Uvijek je zadovoljstvo sudjelovati u događajima koji poboljšavaju život ljudi i zajednice. Ovo je jedan od takvih događaja, gdje predajemo potvrdu kojom struka označava kraj operacije čiščenja mina u Požeško-slavonskoj županiji. Time i ostale kontaminirane kilometre vraćamo stanovnicima ove županije, što je trajan doprinos svakodnevnom životu ljudi. Iako proteklih 17 godina na području ove županije nije bilo minskih nesreća, od 1996. godine ovdje je od mina stradalo 16 osoba, od toga 4 smrtno. Svim stradalima i smrtno stradalima Republika Hrvatska odaje počast, a njihovim obiteljima kontinuirano pomaže. Međutim, minski problemi nadilaze isključivo samo tjelesne ozljede, jer za sobom ostavljaju trajne društvene i ekonomske konstrukcije.

„Mi smo se ovdje suočili sa zlim ljudima pomračenog uma, koji su doveli ljude ovog kraja da svoj život žive u strahu i da ne mogu slobodno hodati vlastitim gradovima, općinama i županijom. Posao razminiranja je vrlo opasan, zato želim odati priznanje za hrabrost i predanost svima onima koji su izravno svojim radom doprinijeli za današnji dan. Nakon Zadarske županije koju smo u studenom prošle godine proglasili slobodnom od mina, nakon što smo u veljači ove godine obećali da će i Požeško-slavonska županija biti očišćena – danas smo ovdje u Pakracu s ispunjenim obećanjem.“ – rekao je ministar dr.sc. Davor Božinović.

Cijeli put rješavanja minskog problema prezentirao je ravnatelja Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut.

„Minska situacija nakon domovinskog rata prvi puta je sagledana 1994. godine, tada je taj prostor minski sumnjivih područja bio 13.000 km2 Nakon više godina ulaganja u programe razminiranja, a isto tako i rada na terenu svih pirotehničara, 2005. došli smo na brojku od 1.174 km područja koje je pod minski sumnjivim. Vrijeme i vremenske prilike ako nam dopuste, do kraja godine doći ćemo na brojku ispod 150 km2 minsko sumnjivog područja u Republici Hrvatskoj, što je jedna lijepa informacija.“

„Što se tiče Požeško-slavonske županije, isključeno je iz minsko sumnjivih područja ukupno 42,14 km2 , tehničkim izvidom, općim i dopunskim izvidom 51,30 km2, sveukupno 94,44 km2. Pronađeno je ukupno 1.741 eksplozivnih ostataka rata. Posljednji odrađeni poslovi razminiranja u županiji bili su na području grada Pakraca „ Novakovo brdo 2. dio“ veličine 675.295 m2. Pronađeno je 10 komada protupješačkih mina i četiri komada NUS-a.” – rekao je ravnatelj Trut.

U razdoblju od 1998. do 2022. godine ukupno je u aktivnosti protuminskog djelovanja uloženo gotovo 373,7 milijuna kuna. Minski sumnjivo područje u Požeško-slavonskoj županiji je 2005. godine iznosilo 70,6 km2, uz procijenjeni broj eksplozivnih ostataka rata od gotovo 6.600 komada.