Politika

Požega ide na izbore 8. svibnja?

18-03-2022 • 19:01
Rva
Predloženom Odlukom, za dan provedbe izbora određena je nedjelja, 8. svibnja 2022. godine, u vremenu od 7 sati do 19 sati

Požežanke i Požežani trebali bi 8. svibnja na izbore. Naime, četverogodišnji mandat izabranim članovima vijeća zadnjeg saziva Vijeća mjesnih odbora na području grada Požege istekao je 2020. godine. Izbori su bili raspisani u zakonskom roku, a za provedbu izbora određena je nedjelja 19. travnja 2020. godine. Zbog pandemije izazvane koronavirusom izbori su odgođeni do daljnjega i kako nisu zbog navedenog razloga do danas održani, na sjednici Gradskog vijeća Grada Požege 24. ožujka naći će se Odluka o raspisivanju izbora za članove Vijeća mjesnih odbora na području Grada Požege, stavljanje izvan snage Odluke iz veljače 2020. godine i poništenje provedenih aktivnosti vezanih uz predmetnu Odluku.

Predloženom Odlukom, za dan provedbe izbora određena je nedjelja, 8. svibnja 2022. godine, u vremenu od 7 sati do 19 sati.

Liste za izbor članova vijeća predlažu političke stranke registrirane u Republici Hrvatskoj na način propisan njihovim statutom, odnosno posebnom odlukom donesenom na temelju statuta i birači koji predlažu kandidacijsku listu grupe birača. Kada birači kao ovlašteni predlagatelji predlažu kandidacijsku listu grupe birača, za pravovaljanost liste dužni su prikupiti najmanje 20 za vijeće koje ima pet članova, odnosno 28 potpisa za vijeće koje ima sedam članova. Kandidacijske liste moraju prispjeti Izbornom povjerenstvu u roku od 14 dana od dana stupanja na snagu odluke o raspisivanja izbora.

Broj članova vijeća mjesnog odbora određuje se prema broju stanovnika na području mjesnog odbora, tako da vijeće mjesnog odbora koji ima do 300 stanovnika ima pet članova, a vijeće mjesnog odbora koje ima više od 300 stanovnika ima sedam članova.