Društvo

Požega domaćin prve sjednice Senata Sveučilišta u Osijeku

27-10-2022 • 12:23
Rva
Turizam je 20% BDP-a, što su na novom Fakultetu turizma i ruralnog razvoja u Požegi prepoznali

Od nove akademske godine s radom je započeo novi Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi, kao sastavnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Dugi niz godina njegovala se dobra suradnja između Veleučilišta u Požegi i osječkog sveučilišta, uz čiju potporu je Požega i uspjela postati sveučilišni grad.

Kao svojevrsna dobrodošlica bila je odluka da se prva ovogodišnja sjednica Senata osječkog Sveučilišta održi upravo u Požegi. Rektor Sveučilišta u Osijeku prof.dr.sc. Vlado Guberac izrazio je zadovoljstvo da je Senat danas u Požegi.

„Drago mi je da smo na inicijativu uprave Veleučilišta uz potporu županice Antonije Jozić i gradonačelnika Požege dr.sc. Željka Glavića uspjeli nakon svih poslova utemeljiti novi fakultet kao visokoškolsku ustanovu i da Požega danas s pravom može reći da je sveučilišni grad“, rekao je Guberac. Dodaje da mladi danas nakon tri godine preddiplomskog studija žele nastaviti diplomske studije na sveučilištima, a na ovaj način njihov studijski program se poprilično pojednostavljuje jer nema razlikovnih programa i kao takvi imaju čitav niz benefita.

Senat čini 27 članova, a uz rektora Guberca to su predstavnici znanstveno-nastavnih i umjetničko-nastavnih sastavnica, pet prorektora, glavna tajnica Sveučilišta i predstavnica Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Privremeni dekan Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi prof.dr.sc. Borislav Miličević zahvalio je svima koji su bili podrška na putu preustroja iz Veleučilišta u Fakultet, na putu koji je bio naporan i izazovan.

„Najvažniji dio bio je razvoj kadrova naših nastavnika i podizanje na razinu da imaju znanstveno-nastavna zvanja, na čemu smo radili gotovo četiri godine.“, rekao je Miličević. Ističe da su s nekolicinom dekana izradili elaborat o preustroju koji je temeljen na Strategiji razvoja visokog obrazovanja i na Strategiji razvoja turizma u Republici Hrvatskoj.

„Upravo to su novi studijski program koje smo ponudili na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja i koje će se nadopunjavati cijelim nizom diplomskih studija. Riječ je o studijskim programima zdravstvenog turizma, sportskog turizma, turizma i održivog razvoja“, najavio je Miličević.

U narednom periodu očekuju se znatna ulaganja u infrastrukturu, među kojima je već sljedećeg tjedna početak izgradnje sportske dvorane. Nakon toga nadaju se da će nadograditi nastavnu bazu, kako bi postigli najvišu nastavnu razinu koja postoji u Europskoj uniji i da Fakultet u Požegi opravda svoje postojanje. Turizam je 20% BDP-a, a u Požegi su to prepoznali i na tome će raditi.