Društvo

Povijest slavonskog planinarstva – predavanje Otmara Tosenbergera

24-11-2022 • 08:48
Rva
Predavanje je održano u prostorijama HPD-a Gojzerica Požega, a odazvalo se 40-tak znatiželjnih planinara i zaljubljenika u prirodu.

Na poziv ”Gojzerica” odazvao se dugogodišnji tajnik i predsjednik Slavonskog planinarskog saveza, danas Slavonskih planinara, Otmar Tosenberger iz Đakova te održao svoje predavanje o povijesti slavonskog planinarstva i razvoju Slavonskog planinarskog puta. Predavanje je održano u prostorijama HPD-a Gojzerica Požega, a odazvalo se 40-tak znatiželjnih planinara i zaljubljenika u prirodu.

Sve sudionike je uvodno pozdravio predsjednik Višeslav Turković te istaknuo kako je ovo predavanje održano povodom petogodišnjice postojanja Društva, kao i povodom primanja Društva u Slavonske planinare.

Tema predavanja bila je svima zanimljiva, tako da je predavač tijekom cijelog predavanja morao odgovarati na mnogobrojna pitanja znatiželjnih planinara. U svom predavanju spomenuo je Julija Kempfa, Tomislava Mrnjavčića, Antuna Petkovića, Tomislava Sableka, Ivana Jakovinu (Malog pajdu), Milana Kaučića (Velikog pajdu), Ivana Martineka i Josipa Garilovića, kao poznate Požežane značajne i zaslužne za razvoj planinarstva u gradu i okolici.

Spomenuo je osnivanje prve podružnice HPD-a u Požegi pod nazivom ”Papuk” još daleke 1898 godine, osnivanje HPD Sokolovca 1950. godine i Stanice HGSS-a Požega 1969. godine, prve stanice HGSS-a u Slavoniji. Nastavio je detaljnim opisom razvoja Slavonskog planinarskog puta, najstarije planinarske obilaznice u Republici Hrvatskoj te ostalim važnim podacima vezanim za turne i etapne obilaske. Pokazao je sve verzije dnevnika, značaka i priznanja kroz povijest i završio ispraćen gromoglasnim pljeskom planinara.

Po završetku izlaganja predsjednik Turković se još jednom zahvalio predavaču kao i svim nazočnim planinarima te ih sve pozvao na godišnju skupštinu društva koja će se održati u iduću subotu. Na kraju je natuknuo da tijekom prosinca ili siječnja slijedi još jedno zanimljivo predavanje, svima poznatog i uspješnog hrvatskog alpinista čiji identitet čuva zbog iznenađenja.

HPD Gojzerica Požega