Sport

Povijesna sezona je gotova – i što ćemo sad?

15-05-2022 • 10:22
Rva
Za naš grad jedan od prikladnih sportova je ženska košarka i treba se naći rješenje da ne izgubimo ovo za što nam je trebalo 75 godina

Košarkašice Raguse u petoj utakmici finala doigravanja Premijer ženske lige uspjele su obraniti naslov prvakinja i osvojiti svoju drugu titulu u povijesti kluba.

Plamen je nakon početnih 0:2 u finalnoj seriji prvo uvjerljivom pobjedom u Požegi smanjio na 1:2, a potom priredio pravo iznenađenje pobjedom u Dubrovniku za 2:2, no pritisak pune Sportske dvorane Tomislav Pirc za neke ključne igračice bio je sinoć prevelik. Požeška publika je napunila dvoranu, bodrila Plamene do kraja, a na kraju vrlo korektno čestitala prvakinjama iz Dubrovnika. Bravo Požega!

Uz čestitke na najboljoj sezoni u povijesti ženske košarke u Požegi (finale državnog prvenstva, polufinale kupa, drugi krug WABA lige), ostaje žal za propuštenom prilikom jer pitanje je hoće li i dogodine imati ovako snažnu ekipu.

Lamama Kapinga je MVP Premijer ženske lige i WABA lige, Jelena Ivezić najbolja u domaćem prvenstvu po izboru trenera. Vrlo teško ćemo u jesen Lamamu vidjeti u redovima Plamenih jer njezini izvrsni rezultati nisu ostali neprimijećeni. Iskusna bivša reprezentativka Emilija Podrug (1979. godište) dala je veliki doprinos upravo u doigravanju i smireno odigrala neke ključne poene, poput onog u Dubrovniku u četvrtoj utakmici finala, no i ona je najavila da je ovo bila njezina posljednja igračka sezona. Hvala i Emiliji.

Ostaje i dalje Jelena Ivezić, vrhunska profesionalka i uvijek motivirana za igru, prava kapetanica i liderica koja je znala zbiti redove kad je to bilo potrebno i bez koje Lamama ne bi postigla uspjeh koji je imala ove sezone. Sestre Hrmić, Lea i Lana, ljubimice domaće publike, dale su svoj doprinos s brojim presječenim loptama, proigravanjima ili kad bi ih krenulo s tricama.

Ako postignu dogovor za sljedeću sezonu važna bi mogla biti i Marija Kešeljević, okretna razigravačica s kojom cijela petorka drukčije diše. Laura Bašić predvodi ostatak domaćih snaga, među kojima se u posljednje vrijeme istaknula robusna 16-godišnja Kristina Maričević i sigurno je veliki zalog za budućnost Plamenih. Martina Berger također je znala odraditi destrukciju protivničkom napadu, a nema sumnje da će u budućnosti svoju priliku dobiti Lara Benić, Anabela Berger, Martina Bošković i druge mlade domaće igračice.

Ipak, teško da će to biti dovoljno za dobar rezultat, pogotovo ponoviti nešto što smo gledati ove sezone. Morat će uprava i trener posegnuti za pojačanjima na nekoliko ključnih pozicija. Trebat će puno sreće da se ponovi ovakav biser koji smo imali u Lamami jer je to s neafirmiranim igračicama uvijek lutrija. Nekad se uklope, nekad ne. Na mladim domaćim igračicama mora se graditi budućnost, ali teško će postići željeni rezultat ako je više od jedne juniorke u petorci.

Ova sezona je gotova, prvak je Ragusa s nekoliko puta većim budžetom od Plamena. Vidjeli smo izvrsnu košarku, Požega je ravnopravno parirala Dubrovčankama, Trešnjevci i Medveščaku. Požeška publika je to znala cijeniti, broj gledatelja rastao je iz utakmice u utakmicu. Uvijek je to povezano s rezultatom – u oba smjera.

Da bi zadržale publiku, interes mladih domaćih igračica, pa i ključnog sponzora, Plamene će morati zadržati status kluba ovogodišnje „velike četvorke“.  Za to su potrebne financije, da se ne lažemo.

Budžet s kojim raspolaže Plamen Požega je na razini osrednjeg nogometnog četvrtoligaša ove sezone. Nećemo licitirati treba li i može li Požeški športski savez pružiti veću financijsku potporu, to je stvar skupštinara, lobiranja i famoznih (ne)postojećih kriterija. Nogomet će uvijek i svugdje u Hrvatskoj nositi najveći dio kolača, bez obzira na rezultate klubova i rang u kojemu se natječu. Trenutno se u nogometnu infrastrukturu u Požegi ulažu ogromna sredstva, a grad i dalje vapi za barem još jednom sportskom dvoranom.

Požeški bazen sve je manji s djecom, pogotovo zainteresiranom za kolektivni sport. Ekspanzija jednog sporta posljedično smanjuje interes u drugima, što se kod žena osjeti u odbojci i rukometu, jer jednostavno nema dovoljno djece da u svim tim sportovima imamo dobre ili vrhunske rezultate. Rupe se popunjavaju pojačanjima sa strane, a to košta.

Rang u kojemu će se natjecati najbolji nogometni klubovi s područja Požeško-slavonske županije sljedeće sezone je s jedne strane porazan, s druge strane realan. Cijela Slavonija kaska za ostatkom Hrvatske po pitanju gospodarstva, a to se automatski reflektira i na mogućnosti izdvajanja za natjecateljski sport. Ono što su u nogometu nekada bile tisuće, danas su milijuni želite li postići iole dobar rezultat. Otkud slavonskim gradovima poput Požege, Pleternice, Kutjeva, Đakova, Nove Gradiške, Županje… milijuni za nogomet?

Postoje sportovi u kojima se još uvijek može postići vrhunski rezultat, privući publiku i interes nacionalne javnosti, a da ne košta milijune. Za naš grad jedan od prikladnih sportova je ženska košarka i treba se naći rješenje da ne izgubimo ovo za što nam je trebalo 75 godina.