Društvo

Ponovno se održava najveća roštiljada “Grill Slavonica”

13-04-2022 • 12:22
Tena Protić
4. Otvoreno prvenstvo u roštiljanju - Grill Slavonica, održava se 30. travnja, a prijave još traju.

Još jedna uvijek rado dočekana manifestacija održat će se krajem mjeseca travnja, a to je Grill Slavonica, najveća roštiljada na ovim prostorima. Ispred organizatora Udruge čuvari baštine Vladimir Protić pozvao je sve zainteresirane da se prijave i posjete manifestaciju.

Ovo je 4. Otvoreno prvenstvo u roštiljanju – Grill Slavonica, a održat će se u subotu 30. travnja na prostoru Izletišta Stari Brestovac.

„Jedva smo dočekali da krenu ponovo manifestacije na otvorenom, popratile su nas i nove epidemiološke mjere. Zaista smo zadovoljni i sretni što se vraćamo onom starom životu. Pokušat ćemo te manifestacije vratiti, jer smo morali baš zbog pandemije stopirati jednu, negdje i dvije po redu. Grill Slavonicu smo pauzirali samo jedne godine, no vraćamo se nazad.“

„Ovo je 4. Otvoreno prvenstvo u roštiljanju, 30. travnja u suradnju s novootvorenim Izletištem Stari Brestovac. Nema tu velikih propozicija, sve je vrlo jednostavno. Sve se ekipe mogu natjecati, to mogu biti razna društva, udruge, kulturno umjetnička društva, sportska društva, stvarno imamo jako širok spektar. Imamo za sad formalnih i neformalnih ekipa prijavljenih koji se žele okušati u roštiljanju, koji prije svega vole dobar roštilj.“ – rekao je Vladimir Protić.

Prijave traju do 27. travnja na broj 098/464174, a potrebno je ime ekipe i broj članova.

„Trenutno smo na samom početku sezone roštiljanja, kod nas obično kreće u svibnju, zato smo napravili da ovo bude prvo i svojevrsno otvorenje sezone. Za sve ekipe pripremimo tri kilograma mesa, od kojeg imamo mljeveno meso svinjsko i mljeveno meso juneće, a od buta se priprema za ražnjiće. Tako da ekipe kad dobiju meso moraju ga samostalno i dobro marinirati, moraju napraviti dobru smjesu za ćevape i pljeskavice. Dakle moraju imati dobro znanje oko toga i moraju donijeti svoje začine, to je jedini nekakav uvjet.“ – dodao je Vladimir Protić.

Sudionici sami pripremaju svoj roštilj sa svojim tajnama i načinima, a onda ga garniraju na posebni pladanj, koji mora biti lijepo uređen jer ide pred žiri na ocjenjivanje.

„Sve kreće oko 14 sati, tad se počinju okupljati ekipe, a u 15 sati se podijeli meso. Oni kreću od 16 sati s roštiljanjem, mi im osiguramo drveni ugljen, jer roštilj se priprema isključivo na drvenom ugljenu. Oni to sve pripremaju i peku do 15 sati, od tad pripremaju sve za ocjenjivanje i predaju svoj pladanj komisiji.“

„Komisija tad pregledava, probava i ocjenjuje najbolji roštilj, biraju se tri najbolja koji će biti i nagrađeni. Imat će mogućnost da idu i na Državno prvenstvo u roštiljanju kao predstavnici ovog dijela Slavonije. Oko 18 sati očekivano je proglašenje pobjednika i dodjela nagrada. Dalje nastavljamo sa zabavom koja je u organizaciji Izletišta Stari Brestovac, sa živom glazbom i tamburašima. Pošto više nema ograničenja, vjerujemo da će se odužiti dugo u noć.“ – rekao je organizator Vladimir Protić.  

Cijelu emisiju poslušajte u nastavku