Društvo

Ponovno održan “Sat istine” na Sokolovcu

19-05-2022 • 12:30
Tena Protić
Projekt „Sat istine“ uspješno se provodi već 13 godina, a služi kako bi učenicima približili  istinu o Domovinskom ratu.

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, nakon dvije godine pauze, održan je sat povijesti na brdu Sokolovac za učenike osmih razreda. Projekt „Sat istine“ uspješno se provodi već 13 godina, a služi kako bi učenicima približili istinu o Domovinskom ratu u Republici Hrvatskoj, a posebno na području Požeštine.

“Zahvaljujemo Požeško-slavonskoj županiji, Gradu Požegi, ravnateljima požeških škola što podržavaju ovaj projekt. 13 godina je iza nas, project ide dalje, ostao je nažalost jedini u Hrvatskoj koji se provodi na ovaj način u terenskoj nastavi. Nalazimo se na brdu Sokolovac, predivnom mjestu s kojeg se vidi cijela Požega.” – rekao je Krešimir Pavelić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

Osim učenika osnovnih škola, njihovih profesora i ravnatelja, Satu istine prisustvovali su i zamjenik županice Ferdinand Troha i pročelnica Maja Petrović.

“Sat istine ide dalje, izašli smo iz pandemijskih okvira, te na ovaj način terenske nastave učenicima približili. Djeca su ove sadržaje redovito pratila s interesom, a organizatorima zahvala što provode projekt. Simbolično je na današnji dan bio i referendum za Hrvatsku, mislim da je prilika da se sve to djeci približi, turbulentna i ponosna vremena 90-ih godina.” – rekao je zamjenik županice Ferdinand Troha.

“Na ovom povijesnom mjestu, brdu Sokolovac s kojega je u 17. stoljeću naš hrabri fra Luka Ibrišimović potjerao Osmanlije, povezujemo povijest ondašnjeg i današnjeg vremena s temom Domovinskog rata. Drago mi je što ste danas ovdje da čujete što su vaši preci za vas napravili i da shvatite da danas uživamo žrtvu najboljih od nas. U ime Grada Požege, gradonačelnika dr.sc. Željka Glavića i svoje osobno, zahvaljujem se organizatorima na ustrajnosti u provedbi ovoga hvalevrijednog projekta, a na nama je da na sebe preuzmemo obvezu da majke, roditelji, a ponajprije djeca naših heroja ne budu zaboravljena. Danas ćete, drago djeco, čuti priču o iznimno hrabrim i poštenim ljudima zbog kojih vi možete graditi svoju budućnost.” – rekla je Maja Petrović, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege.

Voditelj “Sata istine” i umirovljeni bojnik Hrvatske vojske Mario Kalan je ispred Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata primio novo računalo koje će pomoći za bolji rad u provođenju “Sata istine”, a uručili su mu ga dožupan Troha i pročelnica Petrović.

“Osim samoga predavanja prikazujemo i autentičan film koji je snimljen u vrijeme Domovinskog rata. Film prikazuje oslobođenje sjeverozapadnog dijela bivše općine Slavonska Požega.” – dodao je Mario Kalan, umirovljeni bojnik Hrvatske vojske i voditelj “Sata istina”.

Učenici koji su slušali “Sat istine” pohađaju Osnovnu školu Antuna Kanižlića u Požegi, a Krešimir Pavelić je posebno naglasio kako je njihova ravnateljica Marija Samardžija dugi niz godina uz ovaj projekt, te da joj je ovo zadnja godina rada. Poželio joj je dugu i lijepu mirovinu te joj uručio cvijeće.