Ponajbolji hrvatski slastičar Ivan Ergović educira studente požeškog fakulteta turizma
Ponajbolji hrvatski slastičar Ivan Ergović, brončani na Svjetskom prvenstvu u Luksemburgu kao kapetan hrvatske kuharske reprezentacije, gostovao je danas na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja u Požegi. Naslov državnog prvaka u slastičarstvu za 2022. godinu zaslužio je svojim stručnim i kreativnim umijećem pripreme slastica eksponata, slatkog pladnja, toplog i hladnog deserta pred publikom, torte visoke 7 cm sa 12 slojeva te skulpture, čime je do posebnog izražaja došla njegova kreativnost i zavidno znanje u pripremi slastica. Osim što je slastičar u Valamar hotelu s pet zvjezdica, on je i kuhar, stručni prvostupnik ekonomije, nutricionist, food & brewery menadžer koji radi kao izvršni šef kuhinje.
„Ovdje sam da upoznam studente s uspješnim putem kako izgraditi svoju karijeru. Iako nisam završio za slastičara, uspio sam složiti put da uspijem u tome. Vjerojatno zato što to volim, jer mi je to hobi i imam ljubav prema tome svemu. Drago mi je što se u Požegi otvorilo ovako nešto. Slavonija je poznata po dobroj radnoj snazi, po ljudima koji su radišni, vole stvarati nove ideje i nove stvari“, rekao je Ergović.
Ističe da je slastičarstvo jako važno jer desert dolazi na kraju i ostavlja ukupni dojam cijelog obroka. Osobno se educira kroz literaturu, prati uspješne slastičare, nakon čega dolaze ideje koje skicira i stavlja ih na tanjur. Prodekan za razvoj Fakulteta turizma i ruralnog razvoja dr.sc. Berislav Andrlić ističe da je današnje gostovanje samo jedno u nizu planiranih. Prodekan za razvoj Fakulteta turizma i ruralnog razvoja dr.sc. Berislav Andrlić ističe da je današnje gostovanje samo jedno u nizu planiranih.
„Imamo tendenciju u okviru same nastave organizirati ovakva popularna predavanja, kako bi stručnjaci iz prakse pokazali svoja iskustva i prenijeli ih studentima. Osim predavanja naših nastavnika koji imaju znanstveno-nastavna zvanja, uvijek je dobro čuti osobu koja ima veliko iskustvo, da razvijamo sve grane turizma. Turizam je interdisciplinaran i upravo iz tog razloga trebamo razvijati i gastronomiju, i prehrambenu tehnologiju i poljoprivredu – ono što treba našem kontinentalnom području. Slastičarstvo je jedna grana gastronomije, pa onda ujedno i turizma, tako da ćemo kroz cijelu akademsku godinu imati niz ovakvih popularnih predavanja, kako bi podigli razinu nastave.“, najavio je Andrlić.