Politika

Položen kamen temeljac za izgradnju nove zgrade Zavoda za hitnu medicinu

04-04-2022 • 12:52
Tena Protić
Danas je održano polaganje kamena temeljca za izgradnju zgrade Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije.  

Danas je održano polaganje kamena temeljca za izgradnju zgrade Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije.  Zavod je započeo s radom 01. listopada 2011. godine kao zdravstvena ustanova za pružanje izvanbolničke hitne medicinske pomoći. Tu djelatnost obavlja na području cijele Požeško-slavonske županije s timovima smještenim u Požegi, Pakracu i Pleternici.

U Zavodu je zaposleno ukupno 62 djelatnika od čega 58 je zdravstvenih radnika raspoređenih u 5 timova u Pakracu, 5 timova u Pleternici i 10 timova u Požegi, te 5 timova u prijavno-dojavnoj jedinici.

Sjedište Zavoda je od osnivanja u Požegi u Ulici Matije Gupca 10 u prostorima Doma zdravlja Požeško-slavonske županije, lokacija koja s obzirom na prometnu povezanost i udaljenost od Opće županijske bolnice je neprimjerena i bitno utječe na dostupnost i brzinu izlaska na intervencije pojedinih timova.

Zavod je temeljem Ugovora o darovanju s Općom županijskom bolnicom Požega, a na temelju prijedloga Požeško slavonske županije 2019. godine, u svoje vlasništvo prenio zemljište površine 4.500 m2, procijenjene ukupne vrijednosti od 1.000.000, 00 kuna. Tijekom prosinca 2021.godine Zavod je pokrenuo postupak javne nabave, te je po završetku istog zaključio okvirni sporazum na iznos od 14.249.314,88 kuna s PDV-om na razdoblje od dvije godine.

Temeljem okvirnog sporazuma potpisan je prvi ugovor na iznos 3.979.890,00 kn s PDV-om, a obuhvaća radove do izgradnje “rohbau”. Rok za dovršetak potpisanih radova po ovom ugovoru je 31. listopada 2022.godine., a iznos će se financirati iz vlastitih sredstava ostvarenih na temelju dobrih poslovnih rezultata iz prethodnih godina i decentraliziranih sredstava od županije.

Današnjoj svečanosti polaganja kamena temeljca prisustvovali su Državni tajnik Ministarstva zdravstva prim. Željko Plazonić, dr. med., ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med., županica Antonija Jozić, zamjenik županice Ferdinand Troha, gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić, čelni ljudi gradova i općina s područja županije, članovi Upravnog vijeća Zavoda za hitnu medicinu, ravnatelji zdravstvenih ustanova s područja županije te predstavnici izvođača radova i nadzora.

Tim je povodom ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije Fabijan Barišić pozdravio prisutne te rekao nekoliko riječi o važnosti izgradnje nove zgrade.

„Zavod za hitnu medicinu će se izgradnjom ove zgrade na adresi u Osječkoj 107, riješiti problema brže komunikacije s hitnim prijemom. Bit ćemo efikasniji, dovesti do skraćivanja vremena potrebnog za hitni prijevoz pacijenta, a samim time podići kvalitetu zdravstvene zaštite. Također, funkcionalna komunikacija između zdravstvenih ustanova podignuta na višu razinu. U samoj zgradi će se smjestiti edukacijski centar i radionica, koji će služiti za naše interne edukacije i izvanbolničke hitne. Kao i za potrebe vanjskih edukacija koje hitna služba obavlja unutar svoje djelatnosti.“

„Naši zaposlenici će imati bolje uvjete za rad i bolje uvjete za slobodno vrijeme do poziva za intervenciju. Zbog svega navedenog smatram ovaj projekt iznimno važnim za Požeško-slavonsku županiju. Zato se zahvaljujem posebno županici Jozić koja je prepoznala ovaj projekt kao izuzetno bitan za našu županiju. Ravnateljici Maji Grba-Bujević i Ministarstvu zdravstva na svoj pomoći koju su uložili i koju će ulagati kako bi se realizacija ovog projekta što prije privela kraju.“ – rekao je ravnatelj Fabijan Barišić.

Županica Antonija Jozić istaknula je kako želja da se nova zgrada Zavoda izgradi pokraj Opće županijske bolnice Požega postoji već duži niz godina.

„Danas krećemo u ostvarenje tog cilja i vjerujem da ćemo nakon završetka izgradnje, opremanja i  preseljenja Zavoda na novu adresu, značajno podići razinu zdravstvene zaštite u našoj županiji. Zavod za hitnu medicinu važna je karika u zdravstvenom sustavu, a djelatnici svakodnevno se beskompromisno bore za zdravlje i živote naših sugrađana.“

„Prilika je ovo da naglasimo ulogu svih djelatnika koji 365 dana u godini, 24 sata na dan, po svim vremenskim uvjetima, na svim dostupnim i teško dostupnim mjestima pružaju zdravstvenu skrb pacijentima. Vjerujem da će ova investicija pridonijeti daljnjem razvoju zdravstvene zaštite u našoj županiji. Poboljšati uvjete rada našim djelatnicima, a našim sugrađanima osigurati brzu i dostupnu hitnu medicinsku skrb, tik do bolnice kojom se također iznimno ponosimo.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević naglasila je kako se u medicinu i ovakve projekte mora stalno ulagati kako bi i djelatnicima i pacijentima bilo bolje.

Na kraju se prisutnima obratio i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić koji je poželio puno uspjeha svima u realizaciji ovog projekta, te naglasio kako će dati sve u svojoj mogućnosti da Ministarstvo najaktivnije pomogne.

Kamen temeljac zgrade Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije položili su državni tajnik Željko Plazonić, ravnateljica Maja Grba-Bujević, županica Antonija Jozić te ravnatelj Fabijana Barišića.

Potom je župnik Župe sv. Terezije Avilske i ravnatelj Caritasa Požeške biskupije Mario Večerić blagoslovio temeljni kamen. U kamen temeljac ugrađena je povelja o početku radova, a tri primjerka uručena su kao uspomena na ovaj dan.