Gospodarstvo

Položen je kamen temeljac za izgradnju zgrade Regionalnog centra kompetentnosti Panonika

27-09-2022 • 13:31
Tena Protić
Iznimno važan događaj za Požeško-slavonsku županiju i Poljoprivredno-prehrambenu školu je polaganje kamena temeljca za izgradnju zgrade Regionalnog centra kompetentnosti Panonika

Iznimno važan događaj za Požeško-slavonsku županiju i Poljoprivredno-prehrambenu školu je polaganje kamena temeljca za izgradnju zgrade Regionalnog centra kompetentnosti Panonika. Projekt ima za cilj povećanje relevantnosti strukovnog obrazovanja kroz poboljšanje uvjeta za stjecanje praktičnih vještina s ciljem postizanja veće zapošljivosti učenika srednjeg strukovnog obrazovanja u sektoru poljoprivrede. Prijavitelj projekta je Poljoprivredno prehrambena škola u Požegi, a partneri su Požeško-slavonska županija Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača, dok je tehnička pomoć Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije „Panora“.

Više o projektu rekla je ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Požega Marija Mršo Rajić.

„Osim ovog projekta, paralelno se provodi i soft projekt u vrijednosti gotovo 50 milijuna kuna kojim uspostavljamo organizaciju rada ovog Centra. Razvijamo novo zanimanje – Agro procesni tehničar i moderniziramo postojeće obrazovne programe edukacijama nastavnika. Nabavljamo suvremenu opremu za novoobnovljene laboratorije i praktikume te druge aktivnosti. U okviru ovog infrastrukturnog projekta stvaramo prostorno tehničke uvjete za održavanje suvremene nastave utemeljene na praktičnoj nastavi koja će našim učenicima omogućiti stjecanje relevantnih znanja, a koja će im koristiti kod zapošljavanja i nastavka svog školovanja. Razvijanje kompetencija naših učenika i budućih poljoprivrednih radnika je neophodna u podizanju poljoprivredne produktivnosti i to kroz usvajanje inovativnih procesa i tehnologija, sve s ciljem unapređenja. Sve to će doprinositi razvoju sektora, a sami time gospodarskom razvoju i napretku cijele naše zajednice.“

„Ovim projektom adaptiramo i dograđujemo našu Poljoprivredno-prehrambenu školu izgrađenu davne 1886. godine pod nazivom Kraljevska zemaljska ratarnica. Izgrađena je u Historičkom stilu i zaštićeno je kulturno dobro, a svoju namjenu je zadržala do danas. Radovima dobivamo nove školske učionice, nove prostore za praktikume i laboratorije neophodne za nastavno obrazovni proces. Dobivamo prostore koji su usklađeni s pedagoškim standardima i prilagođeni odvijanju moderne nastave u našem poljoprivrednom sektoru. Osim radova na ovoj zgradi, naša partnerska škola iz Pitomače, također kroz naš projekt obnavlja svoju zgradu i praktikume gospodarskog tipa. Dio projekta je i nabava poljoprivredne opreme i mehanizacije koja služi za obradu voćarskih i ratarskih kultura kao dijela praktične nastave. S obzirom na regionalni utjecaj našeg Centra, preuzeli smo obvezu kontinuirano raditi na poboljšanju kvalitete i relevantnosti strukovnog obrazovanja u ovom sektoru. Naša vizija je postati centar izvrsnosti koji promiče suvremena znanja o poljoprivredi i prehrani za sve naše buduće korisnike. Tradiciju već imamo, na nama je da kroz ovakve projekte i kroz potporu svih povezanih institucija, ovo plemenito zanimanje dignemo na još veću razinu.“ – rekla je ravnateljica Marija Mršo Rajić.

Vrijednost projekta je 30 milijuna kuna, od čega je 100% financirano od strane Europskog fonda za regionalni razvoj. Ravnateljica se zahvalila Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, provedbenim tijelima, Požeško-slavonskoj županiji, bivšem županu Alojzu Tomaševiću koji je imao viziju za školu, te županici Antoniji Jozić koja je trenutna potpora školi.

O značaju ovog projekta za Grad Požegu rekao je gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić.

„Veliko mi je zadovoljstvo u ime svih Požežanki i Požežana reći koliko ovaj projekt znači za grad i koliko znači za razvoj obrazovanja u ovom gradu. Iako Poljoprivredna škola ima dugovječnu tradiciju, očito su došla nova vremena, drugačije tehnologije, bez ovog iskoraka pitanje je koliko bi to moglo ići. S ovim iskorakom ovdje se stvara jedan moderni Centar. Centar koji će omogućiti razvoj obrazovanja mladih ljudi i njihovog uključivanja u djelatnost kojom se škola bavi. Zato taj projekt nije značajan samo s nacionalne razine, županijske razine, značajan je i za Požegu, a mi ćemo rado podržati ovaj projekt i želim vam da ga završite uspješno te da taj iskorak u budućnost bude što prije.“ – rekao je gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić.

Ispred Požeško-slavonske županije kao partnera na ovom projektu, nekoliko riječi rekla je županica Antonija Jozić.

„Engleski filozof Francis Bacon izrekao je jednu snažnu rečenicu „Znanje je moć“, uistinu znanje je neprocjenjivo blago koje pripada svakome od nas, u onome opsegu koliko smo sami sebi dopustili učiti. Stoga je svako ulaganje u obrazovanje i znanje – kamen temeljac razvoja zajednice i gospodarstva. Prepoznali su to i stari Požežani kroz polustoljetna nastojanja za uspostavom ratarnice, Poljoprivredne-škole čije osnivanje je odobrila Zemaljska Vlada još 1883. godine. Kroz gotovo 140 godina postojanja škola je promijenila više naziva, proživljavala različite društvene reforme i razvoje školstva i u skladu s tim doživljavala uspone i padove.“

„Danas ovaj kamen temeljac predstavlja veliko ulaganje u srednjoškolsko obrazovanje u našoj županiji. Ulaganje u Regionalni centar kompetencija u poljoprivredi, ali i poljoprivredi 21. stoljeća koja će se uspješno nositi sa svim izazovima današnjice, poljoprivredi koja će biti konkurentna. Naš Regionalni centar kompetentnosti bit će mjesto izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u kojemu će se provoditi programi redovitog strukovnog obrazovanja i stručnog usavršavanja na inovativnim modelima učenja. S ovog mjesta danas šaljemo snažnu poruku kako je edukacija i znanje u fokusu ove Županije. Dokaz tome nisu samo ulaganja u srednjoškolsko obrazovanje, nego nedavno osnivanje Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi koji će također biti kotač zamašnjak gospodarskog razvoja naše županije, ali i cijele Hrvatske. U ime sadašnjih i budućih učenica i učenika Poljoprivredno-prehrambene škole, zahvaljujem se Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Vladi Republike Hrvatske što su prepoznali ovaj projekt, a zahvalu upućujem svim suradnicima na projektu, kao i roditeljima učenika koji su nam s punim povjerenjem povjerili obrazovanje svoje djece.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

Prije samog polaganja kamena temeljca, svima se obratio i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs koji je danas održao i radni sastanak u prostoru Županijske vijećnice s gradonačelnicima i načelnicima.

„Došlo je zaista vrijeme da nakon 140 godina napravimo nešto ne samo oko kozmetičkog izgleda škole, već da se napravi nešto što ovakva struka i škola zaista zaslužuju – jedan moderni i novi Regionalni centar kompetencija. Vjerujem da će krajem iduće godine ovdje zasjati jedan obrazovni centar, jedna srednja škola opremljena sa svim sadržajima koji moraju biti tu da bi mogli proizvoditi stručnjake. Država sama po sebi, ne samo naša, ukoliko uspije biti energetski neovisna, a još k tome i samopostotna u području proizvodnje hrane, onda je svakako bitan element za jedno postojanje ovakvog Centra.“ – rekao je ministar Radovan Fuchs.

Kamen temeljac su položili ministar Fuchs, županica Antonija Jozić i ravnateljica Marija Mršo Rajić.