Društvo

Pojačane aktivnosti u prometu tijekom proslava “Martinja”

08-11-2022 • 10:05
Rva
Tijekom nadolazećih dana čekaju nas već tradicionalne proslave „Martinja“ te se može očekivati da će određeni broj vozača upravljati vozilima nakon što su konzumirali alkoholna pića.

Tijekom nadolazećih dana čekaju nas već tradicionalne proslave „Martinja“ te se može očekivati da će određeni broj vozača upravljati vozilima nakon što su konzumirali alkoholna pića. Povodom pojačanih aktivnosti koje će policijski službenici provoditi u prometu, danas su u našoj emisiji gosti glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske Nikolina Janković i voditelj poslova prometne policije u Službi za javni red i sigurnost u Policijskoj upravi požeško-slavonskoj Zvonimir Lukačević.

Možete li nam reći nešto više o pojačanim aktivnosti u prometu koje će policijski službenici provoditi tijekom nadolazećih dana?

„Kako se  povodom proslava „Martinja“ i na našim  prometnicama može očekivati  da će određeni broj vozača nakon što su  konzumirali alkoholna pića upravljati vozilima, policijski službenici će na području cijele Policijske uprave pojačano poduzimati mjere i radnje nadzora prema takvim vozačima kao bi se spriječilo njihovo sudjelovanje u prometu.“ – rekla je Nikolina.

Pojačane aktivnosti počet će se provoditi u petak, 11. studenoga i trajat će do ponedjeljka 14. studenoga.

„U to vrijeme posebno u noćnim i ranim jutarnjim satima bit će provedene posebne ciljane akcije usmjerene na alkoholizirane vozače tako da će u to vrijeme na prometnicama biti nazočan veći broj policijskih službenika. Tijekom noći sa subote na nedjelju, 12./13. studenoga bit će provedena i akcija usmjerena na nadzor alkoholiziranosti i droga kod sudionika u prometu, ali i na sve druge prometne prekršaje koji su u uzročno-posljedičnoj vezi s događanjem prometnih nesreća, naročito prekršaji iz skupine tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“.“ – dodaje Nikolina.

Uz nadzor vožnje pod utjecajem alkohola i droga, pojačano će se nadzirati i vožnja nedopuštenom brzinom…

Također, nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje te korištenje sigurnosnog pojasa u vozilima, ali i svi ostali prekršaji u cestovnom prometu. Isto tako ciljano će se provoditi pojačani nadzor recidivista – višestrukih počinitelja prekršaja, prema kojima će se primjenjivati sve zakonom propisane mjere.

Što nam kažu statistički pokazatelji za našu policijsku upravu što se tiče prometnih nesreća u kojima su sudionici bili pod utjecajem alkohola i koliki je broj procesuiranih prekršaja što se tiče alkohola?

„Na području naše policijske uprave u deset mjeseci ove godine evidentirali smo ukupno 461 prometnu nesreću u kojima je sudjelovalo 106  sudionika pod utjecajem alkohola, od čega su 104 alkoholizirana vozača skrivili prometnu nesreću i u tim prometnim nesrećama 17 vozača je teško ozlijeđeno, a 23 lakše.“ – rekao je Zvonimir Lukačević.

„Što se tiče prometnih prekršaja, u 10 mjeseci ove godine procesuirali smo ukupno 560 prekršaja pod utjecajem alkohola, od čega se najveći broj odnosio na koncentraciju alkohola od 0,5 do 1 promil i to ukupno 190 prekršaja, a potom 140 prekršaja koji su se odnosili na koncentraciju iznad 1,5 promil.“ – dodao je Zvonimir.

Koje su visine kazni za prekršaje upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola?

„Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i/ili droga težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi, pa su kazne u rasponu od 700 sve do 20.000 kuna, a za razinu alkohola iznad 1,5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.“

„Kažnjivo je i odbijanje vozača u prometu da se podvrgnu ispitivanju prisustva u organizmu alkohola, droga ili lijekova ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina i to novčanom kaznom  od 10.000 do 20.000 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana.“ – rekao je Zvonimir.

Uz novčane kazne izriču se zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi, također ovisno o izmjerenoj količini alkohola u organizmu te broju ponavljanja prekršaja.

„Uz navedeno prema osobi pod utjecajem opojnih sredstava ili osobi koja pokazuje znakove utjecaja opojnih sredstava, a odbija se podvrgnuti utvrđivanju prisutnosti opojnih sredstava u organizmu koja je zatečena u počinjenju prekršaja, ako osobite okolnosti upućuju da će nastaviti s radnjom prekršaja, policija može naredbom radi neposrednog sprječavanja nastavka činjenja prekršaja odrediti mjere.“ – dodaje Zvonimir.

Mjere koje policijski službenici mogu odrediti su 1. smještanja u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva ali ne u trajanju duljem od 12 sati, 2. premještanja motornog vozila na određeno mjesto do prestanka djelovanja opojnog sredstva ali ne dulje od 12 sati.

Koja su negativna djelovanja alkohola na vozače?

„Alkohol u kombinaciji s drugim čimbenicima bitno utječe na događanje prometnih nesreća te navodimo negativna djelovanja alkohola na vozače“ – rekla je Nikolina te nabrojala koji su.

– smanjuje se oštrina vida,
– perceptivne mogućnosti vozača pod utjecajem alkohola bitno su smanjene (loša procjena brzine i udaljenosti, umanjena oštrina vida, zasljepljenje svjetlima vozila iz suprotnog smjera, smanjena osjetljivost na boje i dr.), što utječe na višestruko povećanje vremena reagiranja vozača,
– smanjuju se optički podražaji, stoga slike postaju nejasne i mutne, a dolazi i do pojava dvostrukih slika,
– u noćnim uvjetima vožnje dolazi do stvaranja iluzija,
– produžuje se reakcijsko vrijeme koje se sastoji od reakcije opažanja opasnosti, shvaćanja produkata i izvršenja određenih radnji,
– događaju se psihičke promjene pa su takvi vozači slobodniji, smanjuje im se samokritičnost, raste osjećaj vlastite važnosti, javlja se euforija te rade i govore ono što u trijeznom stanju ne bi.

Možete li dati savjete vozačima koji namjeravaju konzumirati alkoholna pića?

„Savjetujemo da pod utjecajem alkohola ne sjedaju za volan, da koriste usluge javnog prijevoza jer će to biti daleko sigurnije i jeftinije, idu pješice, ako su u društvu, da se unaprijed dogovore tko će ostati trijezan i voziti natrag ili zamole nekoga tko je trijezan da ih odveze, ostanu prespavati te da paze, ako su više popili jer će alkohola imati u krvi i sljedeće jutro, unatoč osjećaju trijeznosti. Da ne sjedaju za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića, u noćima povećanog rizika, odnosno vikend, voze sporije i opreznije. Bez obzira jesu li popili ili ne, ne dopuste da budu crna statistička brojka.“ – rekla je Nikolina.

„Pijani vozač ne dovodi u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu.“

„Policija će do kraja godine nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.“

„I na samom kraju upozoravamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju zakonskih propisa, da prije ili tijekom vožnje ne konzumiraju alkoholna pića te da poštuju ograničenja brzine kako bi izbjegli neželjene posljedice.“ – rekla je Nikolina Janković.