Gospodarstvo

Početna konferencija velikog i značajnog projekta za Toplice Lipik – „U korak sa zdravim životom“

16-09-2022 • 12:50
Rva
Početna konferencija velikog i značajnog projekta za Toplice Lipik - „U korak sa zdravim životom“.

Promocija zdravlja i prevencija bolesti – faza 2 poziv je iz kojeg se financira novi hvalevrijedan projekt Toplica Lipik s ciljem promicanja zdravih navika života kroz povećanje svijesti lokalnog stanovništva, zaposlenika i korisnika Toplica Lipik o mogućnostima prevencije bolesti, stvarajući potencijal dobrog zdravlja ili poboljšanje oštećenog. Ukupna vrijednost projekta je 457.191,00 kn od čega je 85% iznosa sufinanciran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, dok je s 15% sufinanciran iz državnog proračuna.

U konferencijskoj dvorani „Quella“ Toplica Lipik održana je početna konferencija projekta „U korak sa zdravim životom“, a prisustvovali su joj brojni liječnici, zdravstveni djelatnici i zaposlenici Toplica Lipik, kao i zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha, gradonačelnik Grada Lipika Vinko Kasana, ravnatelj Toplica Lipik Goran Pušćenik, ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Senka Horvat, predsjednica Udruge Palijativni tim LiPa Ljerka Pavković, prof. dr. sc. Silva Butković Soldo, predsjednica Hrvatskog neurološkog društva, ujedno osnivačica i voditeljica Referentnog centra za neurorehabilitaciju i restauracijsku neurologiju pri Ministarstvu zdravstva, te predsjednica Hrvatskog saveza udruga osoba s tjelesnim invaliditetom Jozefina Kranjčec.

Ovim projektom želi se ukazati na potrebu zdravih stilova života s obzirom na to da oni mogu pomoći u održavanju dobrog zdravlja, a promoviranjem zdravlja i prevencije bolesti podići će se svijest građana o važnosti brige za vlastito zdravlje što će dovesti do sveukupno zdravije populacije.

Okupljenima se obratio ravnatelj Toplica Lipik Goran Pušćenik koji je uvodno zahvalio svim sudionicima na projektu kao i Gradu Lipiku na izvrsnoj suradnji u mnogim aktivnostima i projektima te Požeško-slavonskoj županiji kao osnivaču ustanove na potpori.

„Projekt „U korak sa zdravim životom“ velik je i značajan projekt za Toplice Lipik iz razloga jer su gotovo sve aktivnosti osmišljene, imajući u vidu bolesti i stanja koje su u fokusu rada ove zdravstvene ustanove kao što su multipla skleroza i cerebrovaskularne bolesti. Kroz projektne aktivnosti prezentirat će se važnost prevencije zdravlja kroz zdravi načina života, nova saznanja o cerebrovaskularnim bolestima i multipli sklerozi, važnost redovne prevencije bolesti, te prednosti rehabilitacije i liječenja prirodnim činiteljima poput termomineralne vode. Kroz aktivnosti projekta, kao što su radionice, predavanja, stručni skupovi, ali i edukacije, u najvećoj mjeri koristi će imati naši djelatnici što će povećati kvalitetu naših zdravstvenih usluga, a samim time i zadovoljstvo naših korisnika.“ – rekao je ravnatelj Pušćenik.

Prisutnim gostima obratila se i predsjednica Udruge Palijativni tim LiPa Ljerka Pavković čija je udruga partner na navedenom projektu.

Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije tehnička je podrška u pripremi i provedbi projekta „U korak sa zdravim životom“ te se ovom prilikom prisutnima obratila ravnateljica PANOR-e Senka Horvat istaknuvši kako su Toplice Lipik ušle na velika vrata u svijet EU fondova jer osim ovog projekta tu je i projekt „Terme Lipik“, a gradonačelnik Vinko Kasana istaknuo je kako Lipik zaista otvara i provodi puno projekata, poželjevši uspješnu provedbu i ovog novog projekta.

Zamjenik županice Ferdinand Troha pozdravivši sve nazočne u ime županice Antonije Jozić, uputio je čestitke svim sudionicima ovoga projekta.

„U korak sa zdravim životom, promocija zdravog načina života, prevencija bolesti, sve su to teme o kojima bi se uistinu moglo puno pričati, ali veseli me činjenica što vi u Lipiku o tome ne pričate puno već efektivno djelujete te vjerujem da će rezultati ovog projekta biti itekako vidljivi i da će korisnici imati sve one benefite što zdrava forma života čovjeku daje.“ – istaknuo je Troha.

Lipički compas/pszupanija.hr