Gospodarstvo

Početna konferencija projekta „Strukovno osposobljavanje za poljoprivrednike“

29-07-2022 • 13:26
Tena Protić
"Povećanjem vlastitog znanja povećat će konkurentnost gospodarstva, informirati se o benefitima udruživanja, EU fondovima, te potporama i mjerama koje im stoje na raspolaganju.“

Predstavljen je projekt 1.1.2. Strukovno osposobljavanje za poljoprivrednike čiji je nositelj Poduzetnički centar Pleternica. Vrijednost ovog projekta je 152.967,93 kune, a financiran je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj: Europa ulaže u ruralna područja, udio sufinanciranja iznosi 90% iz EU sredstava i 10% RH sredstava. Provedba projekta je od 21. srpnja 2022. do 31. prosinca 2022. godine.

Do kraja godine ukupno će se provesti 21 tečaj u 3 županije, istaknula je direktorica Poduzetničkog centra Pleternica Barbara Rudež koja je rekla više o samom projektu.

„Cilj projekta je osigurati specifične cikluse tečajeva za poljoprivrednike koji su nositelji ili članovi poljoprivrednih gospodarstava. Ciljana skupina projekta su također rukovoditelji i zaposlenici u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru. Specifičnost projekta je u njegovoj teritorijalnoj rasprostranjenosti i educiranju ciljne skupine s područja Požeško-slavonske, Brodsko-posavske i Sisačko-moslavačke županije.“

Teme su međusobno povezane i prate jedna drugu, tako da će polaznici kroz cikluse teorijskog i praktičnog dijela steći znanja i vještine iz sljedećih područja:

1. Aspekti i pravila zadrugarstva kao oblika suradnje poljoprivrednih proizvođača
2. Kako se udružiti u zadrugu i na taj način dodatno razvijati poslovanje
3. Povećanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača kroz povezivanje i suradnju s drugim proizvođačima
4. Optimiziranje troškova proizvodnje povezivanjem i suradnjom poljoprivrednih proizvođača
5. Zadružni proizvod i brendiranje lokalnog proizvoda
6. Zajednički osvajamo tržište
7. Utjecaj EU fondova na razvoj suradnje poljoprivrednih proizvođača

„Navedene teme će doprinijeti povećanju korištenja novih metoda u radu gospodarstva, a polaznici će usvojiti nove metode rada i inovativne prakse. Povećanjem vlastitog znanja povećat će konkurentnost gospodarstva, informirati se o benefitima udruživanja, EU fondovima, te potporama i mjerama koje im stoje na raspolaganju.“

„Djelatnici Poduzetničkog centra najavljivat će tečajeve kako bi se svi zainteresirani mogli na vrijeme uključiti. Edukacije će biti ujedno idealna prilika za umrežavanje, prilika da OPG-ovci upoznaju nove poslovne partner iz iste ili slične branše, steknu nova znanja i iskustva, ali i upoznaju nove poslovne suradnike kao i potporne institucije koje im mogu dalje pomagati u njihovom rastu i razvoju.“ – rekla je direktorica Barbara Rudež.

Gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić pohvalila je projekt i rad cijelog tima Poduzetničkog centra, te naglasila kako će Grad radi sve za boljitak svojih sugrađana.

„Čestitam direktorici Rudež jer ovo je prvi projekt koji je kao direktorica dobila i potpisala. Imali smo projekte i prije vezano za edukacije, za savjetovanje naših poduzetnika, obrtnika i OPG-ovaca, svih onih kojima treba pomoć. Svi zajedno zapravo radimo na tome da za sto više svojih potreba privučemo EU sredstava, ali i sredstva naših ministarstava. Tako imamo vlastiti prihod i ostaju nam sredstva za nekakva nov  ulaganja u redovne aktivnosti. Ovo je iskorak dalje od svega onog što smo imali, osim što nudi savjetovanja i pisanje projektnih prijedloga, ovaj projekt dodatno umrežava i nudi dodatnu praksu.”

“Sve ono što smo proveli u Pleternici, posebno kroz naša umrežavanja i osnivanje agroturističke zadruge Pleternička korpa. Sve te ideje zapravo prenosimo dalje, pokušavamo stvoriti mrežu i dokazati da nismo dostatni sami sebi, nego da idemo zajedno. Tri županije ćemo umrežiti, jedni drugima pomoći da svi zajedno što više sredstava povučemo i što više iskoristimo ove blagodati koje nam Europska unija nudi, ali i naša ministarstva.“ – rekla je gradonačelnica Marija Šarić.

Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Poduzetničkog centra Pleternica