Društvo

Početna konferencija projekta „Požeški limači faza II.“

27-05-2022 • 14:33
Tena Protić
Nastavak je to projekta „Požeški limači“ kojemu je osnovni cilj usklađivanje poslovnog i obiteljskog života.

Održana je početna konferencija projekta Grada Požege i Dječjeg vrtića Požega naziva „Požeški limači faza II.“ Nastavak je to projekta „Požeški limači“ kojemu je osnovni cilj usklađivanje poslovnog i obiteljskog života obitelji uključenima u programe ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

“Bolja organizacija dovest će do efikasnijeg društva, povećat će se zadovoljstvo i kvaliteta života, čime će se stvoriti perspektivnije generacije novih naraštaja.”

Naime, unapređenjem usluga kroz produljenje radnog vremena Dječjeg vrtića Požega, djeci će se ponuditi kvalitetnije usluge od strane stručnog kadra s ojačanim kapacitetima, čime će se indirektno utjecati na bolju ravnotežu poslovnog i obiteljskog života roditelja.

Važnost ovog projekta za Dječji vrtić Požega te život djece i roditelja kao korisnika istog, objasnila je ravnateljica Sanela Kovačević.

„Drago mi je da smo ponovno dio jedne priče gdje glavnu ulogu imaju upravo djeca. Zahvaljujem našem osnivaču Gradu Požegi, što su prepoznali potrebu za unapređenjem usluga u poslijepodnevnom radu te naravno zahvaljujemo Razvojnoj agenciji Lora što su se aktivno uključili u ponovnu realizaciju projekta. Time su nam omogućili uspješnu ispunu i aplikaciju projektne dokumentacije.“

„Aktivnosti projekta započele su u siječnju, te su povratne informacije pozitivne. Produljenjem vremena boravka djece u našem vrtiću do 20,30 sati značajno olakšava našim korisnicima usklađivanje poslovnog i obiteljskog života. Oni iskazuju izrazito zadovoljstvo što im je omogućena ovakva usluga. Djeca su zbrinuta, osjećaju se sigurno i veselo dolaze u poslijepodnevni boravak iz čega zaključujemo da su osobe odabrane za rad kompetentne te iskazuju imaju primjeren pristup radu s djecom.“ – rekla je ravnateljica Sanela Kovačević

Jedanaest je djelatnika koji obavljaju produženi rad s djecom, na dvije lokacije – Dječji vrtić u Rudinskoj i vrtić Cvjetna livada. Zapošljavanjem tih osoba uspostavila se suradnja na projektu i s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, koji su Gradu Požegi česta suradnja u ovakvim projektima.

„Velika dobrobit ovog projekta je i to što će nam omogućiti dodatne edukacije kako bi naši djelatnici poboljšali svoja znanja i kompetencije. Ovdje bih istaknula edukacije u radu s djecom s posebnim potrebama.“ – dodala je ravnateljica.

Više o projektu rekla je njegova voditeljica Jelena Vidović.

Vrijednost projekta je 1.838.950,96 kuna, a financiran je 100% iz sredstava Europske unije iz Europskog socijalnog fonda Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“.

Projekt je prijavljen u sklopu otvorenog trajnog poziva na dostavu projektnih prijedloga „Nastavak unapređenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“. Trajanje provedbe projekta je 20 mjeseci.

Ispred Grada Požege kao prijavitelja projekta, prisutnima se obratila pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje Andreja Menđel.

„Ovo je jedan od značajnih projekata koji se odnose na socijalnu i društvenu komponentu, kao što je ravnateljica i rekla, projekt je započeo u siječnju, ali naša priča je započela puno prije. Gotovo godinu dana je od same prijave do njegove provedbe, drago nam je da smo uspjeli osigurati volju, kapacitete i motivaciju.”

“Sigurna sam da se s ovim jedna lijepa priča nastavlja, ovaj Poziv je prepoznat na razini države kao dobar i kao motivirajući za jednu vrstu demografskih mjera budući da dolazi do usklađenja života za zaposlene. Isto tako, nama je jako bitno u ovoj socijalnoj komponenti da se zapošljavanjem svih vas nezaposlenih, nadamo se da će iz tog razloga biti što više ovih projekata.“ – rekla je pročelnica Andreja Menđel.