Društvo

Pleternica ugostila učenike iz Slovačke, Portugala, Latvije, Rumunjske i Turske

17-10-2022 • 12:49
Rva
Pleternica i Osnovna škola fra Kaje Adžića ovog su tjedna domaćini povodom početka 4. mobilnost učitelja i učenika Erasmus projekta „Think twice when you type“.

Pleternica i Osnovna škola fra Kaje Adžića ovog su tjedna domaćini povodom početka 4. mobilnost učitelja i učenika Erasmus projekta „Think twice when you type“. Tako su danas ugostili učenike i njihove učitelje iz Slovačke, Portugala, Latvije, Rumunjske i Turske. Projekt obuhvaća učenike od 5. do 8. razreda i ima za cilj prevenirati sveprisutno nasilje u virtualnom svijetu. Projekt je financiran od strane Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

Prigodnim programom u Interpretacijskom centru Terra Panonica ugošćeni su učenici, a dobrodošlicu im je poželjela gradonačelnica Marija Šarić koja im je ispričala o Pleternici.

Ravnatelj Osnovne škole fra Kaje Adžića Hrvoj Galić naglasio je kako će sudionici mobilnosti tijekom svog boravka u Pleternici i Slavoniji, moći vidjeti da Hrvatska nije samo Dubrovnik i Plitvička jezera.

Učenici iz Slovačke, Portugala, Latvije, Rumunjske i Turske će osim Terra Panonice posjetiti i brdo Starac gdje će imati mali izlet. Drugog dana mobilnosti imat će posjet Geo info Centru u Voćinu, kao i posjet Jankovcu. Trećeg dana mobilnosti posjetit će grad Požegu i Gradsku knjižnicu Požega, kao i katedralu sv. Terezije Avilske i dijecezanski muzej. Tijekom svih dana mobilnosti bit će održane radionice, a podjela certifikata o sudjelovanju bit će zadnjeg dana na Ranču Čondić.

Koordinatorica projekta „Think twice when you type“ Gertruda Kalmarova zahvalila se domaćinima na gostoprimstvu i izrazila uzbuđenost svih sudionika na tjednu koji je ispred njih. Dobrodošlicu im je također poželjela i Brankica Bošnjak, koordinatorica projekta u Osnovnoj školi fra Kaje Adžića Pleternica.

U današnjem prigodnom programu dobrodošlice nastupili su članovi školskog zbora, dok je Dora Brkić otpjevala svoju pjesmu Moja škola koju je izvodila na ovogodišnjem festivalu Cvjetići glazbe. Stare običaje Slavonije prikazali su najmlađi članovi Kulturno umjetničkog društva Orljava Pleternica. Plesnu točku izvela je i Plesna sekcija Cvjetići glazbe, a „Kako se nekad pjevalo“ pokazali su učenici 2.a razreda Osnovne škole fra Kaje Adžića Pleternica.