Društvo

Planinarsko-edukativni izlet ”Gojzerica” i ”Pegaza” na Rudine

07-02-2022 • 07:05
Rva
Prekrasnu sunčanu i toplu nedjelju članovi HPD Gojzerica Požega i Školskog planinarskog društva Pegaz, proveli su na južnoj padini Psunja.

Prekrasnu sunčanu i toplu nedjelju članovi HPD Gojzerica Požega i Školskog planinarskog društva Pegaz iz Katoličke osnovne škole u Požegi, proveli su na južnoj padini Psunja, dvadesetak kilometara zapadno od Požege. Tamo se nalazi poznato arheološko nalazište Rudine.

Teško se može naslutiti da se na Rudini nalazio jedan od najvažnijih arhitektonskih kompleksa sagrađen u srednjem vijeku na području Slavonije. Benediktinska opatija svetog Mihovila koja datira iz 12. stoljeća. Djeca su imala priliku vidjeti ostatke opatije i čuti neke informacije o njoj. Još zanimljiviji su bili fosilni ostaci biljaka i životinja na vapnencu koje su istraživali tijekom izleta.

“Anita Savić kao glavni vodič izleta uvela nas je u svijet 12. stoljeća i same lokacije koju smo posjetili, a Stjepan Savić nas je vodio kroz determinacije fosilnih nalaza. Na kraju su roditelji, već tradicionalno, pripremili slavonske delicije na štapovima lijeske. Vratili smo se kući veseli, siti i s ponešto većeg znanja o ovome dijelu našeg zavičaja.” – rekli su iz HPD-a Gojzerica