Scena

Ozbiljno upozorenje za Slavoniju – moguće grmljavinsko nevrijeme

05-06-2022 • 13:18
Rva
Državni hidrometeorološki zavod izdao je ozbiljno upozorenje (Vrijeme je opasno) za narednu noć sa nedjelje na ponedjeljak za područje Slavonije

Državni hidrometeorološki zavod izdao je ozbiljno upozorenje (Vrijeme je opasno) za narednu noć sa nedjelje na ponedjeljak za područje Slavonije.

Prognoza vremena je da navečer i u noći sa sjeverozapada stiže još jedno jače naoblačenje s kišom i izraženim pljuskovima s grmljavinom, a moguće je u unutrašnjosti lokalno i nevrijeme. U unutrašnjosti u noći i u prvom dijelu ponedjeljka promjenljivo uz mjestimičnu kišu ili lokalno izražene pljuskove s grmljavinom, ponajprije u središnjim i istočnim predjelima.

Za danas poslijepodne i ranu večer izdana je prva (žuta) razina upozorenja kad su moguća grmljavinska nevremena, vjerojatnije u sjevernijem dijelu Slavonije. No, tijekom noći Meteroalarm za Slavoniju se podiže sa prve na drugu (narančastu) razinu koja se opisuje ovako:

Lokalno izraženi pljuskovi s grmljavinom, ponegdje i grmljavinsko nevrijeme. Vjerojatnost grmljavine > 80 % BUDITE SPREMNI na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu.

Lutrija je hoće li nevrijeme ovog puta zahvatiti Požegu, Novu Gradišku, Viroviticu, Đakovo ili drugi grad u Slavoniji, no poučeni iskustvima posljednjih godina, dobro je pripremiti se na mogućnost jačih pljuskova i grmljavine.