Društvo

[FOTO/VIDEO] Ovogodišnja Fišijada dobila pobjednika

02-09-2022 • 15:26
Rva
Održana je još jedna Fišijada u Požegi, a u kuhanju fiša se okušalo čak 58 natjecatelja.

Održana je još jedna Fišijada u Požegi, a u kuhanju fiša se okušalo čak 58 natjecatelja. Park pokraj Orljave od jutra je ispunjen mirisom ribe na rašljama koji je kasnije popraćen mirisom kuhanog fiša, a veliki broj posjetitelja doprinio je da park bude ispunjen i dobrom atmosferom.

26. Fišijadu svečano je otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Požege Borislav Miličević.

Iz Turističke zajednice Grada Požege za sve natjecatelje su osigurali 4 kg ribe, vodu, drva za potpalu i vreću za otpad dok je svaki natjecatelj bio dužan osigurati kotlić za kuhanje i začine prema vlastitom receptu. Natjecatelji su pripremali količine za petnaest osoba ili osam litara paprikaša od najmanje četiri kilograma ribe. Predviđeno trajanje pripreme ribljeg paprikaša bilo je dva sata.

Ocjenjivački sud ocijenio je sljedeće karakteristike – boju, gustoću, okus i opći dojam po bodovima od 1 do 10, a od 58 uzoraka jedva su izabrali tri najbolja.

Tako je treće mjesto u kuhanju fiša zauzeo je broj 45, a pripremio ga je Željko Turalija iz Valpova. Drugo mjesto u kuhanju fiša zauzeo je broj 25, a pripremio ga je Boris Lordan iz Petrijevaca. Prvo mjesto i najbolji fiš bio je pod brojem 39, a pripremio ga je Zvonimir Fekete iz Viljeva.

Osim tradicije kuhanja fiša, održana je još jedna tradicija, a to je hvatanje šarana rukama u bazenu.

Ovu igru posebnom čini njena nagrada – kipić ”Marinko”, nazvanom po legendi požeške Fišijade. Marinko je prije desetak godina prvi skočio u bazen sa šaranima i tako započeo dugogodišnju tradiciju. Nažalost, Marinko više nije s nama, ali Požežani su mu u čast izradili kipiće koji će se i ove godine dodjeljivati za prva tri mjesta.

Treće mjesto u hvatanju šarana osvojila je mlada Vanesa, drugo mjesto osvojio je Borna i prvo mjesto za najbrže uhvaćenog šarana dobio je Vladimir. Vladimir je dodao kako je i prije 20 godina lovio šarane na požeškoj Fišijadi.

Za dobru atmosferu koja traje od dopodnevnih sati zadužen je Tamburaški sastav De Gotho, a gastronomsku ponudu vodio je Zlatni Lug. Građani zadovoljni i siti mogu dočekati početak Zlatnih žica Slavonije, a sve nam započinje tradicionalnom povorkom ulicama grada u 17 sati.