Sport

Ove nedjelje trči se 47. Memorijalna utrka Zvonka Panežića

05-05-2022 • 14:39
Tena Protić
Ispred Atletskog kluba Požega kao organizatora utrke, Dinko Zima rekao je više o memorijalnoj utrci, kako je došlo do organizacije iste te kako klub radi s obzirom na uvjete u Požegi

U organizaciji Atletskog kluba Požega, ovog vikenda se održava 47. Memorijalna utrka Zvonka Panežića. Tko je Zvonko Panežić, zašto je ova utrka važna i kako je uopće došlo do organizacije iste, rekao je Dinko Zima koji je gostovao u jutarnjoj emisiji kod Matka.

„Ideja je od srednjoškolskog profesora Zvonimira Panežića, koji je davnih dana trčao sa svojim učenicima kako bi obilježio početak proljeća. Osnovao je rekreativno trčanje u to vrijeme, od Požege do Velike. Dugo vremena se to trčanje kao takvo održavalo. On je bio gimnazijski profesor geografije, obožavao je trčanje, iz tog razloga je pokrenuo ovu rekreaciju. Ovo je 47. Memorijalna utrka, prije se to zvalo trčanje ususret proljeću, no 90-ih godina kada je profesor umro, imenovano je u memorijal Zvonka Panežića.“ – rekao je Dinko Zima.

Datum održavanja utrke je 8. svibnja, dakle ove nedjelje će se trčati 15 km od Požege do Velike

Prijave su moguće i na sam dan utrke, a odrađuju se gdje i podizanje startnih brojeva – kod Aquaparka Shhhuuma u Velikoj od 7,30 do 9 sati. U 9 sati se trkače autobusima prevozi u Požegu na start utrke. Start utrke je u 10 sati ispred Vojarne 123. brigade.

Pravo nastupa imaju sve punoljetne osobe, trči se na vlastitu odgovornost. Dvije su kategorije na utrci – Apsolutna muški i Apsolutna žene.

Natjecatelji od 16 do 18 godina mogu nastupiti uz prijavu roditelja/staratelja ili trenera/profesora ukoliko dolaze u organizaciji sportske udruge/kluba ili škole. Organizator Atletski klub Požega osigurati će policijsko osiguranje trase u vrijeme održavanja utrke kao i liječničku zaštitu

„Običaj je bio da se trči od Požege do Velike, no međutim, 2014. godine do 2019. se trčalo u kontra smjeru, od Velike do Požege. Ovaj puta smo vratili to na staro i tradicionalno trčanje iako je teže, jer se trči u brdo.“ – dodao je Dinko Zima.

Ove godine očekuju oko 50 trkača, pošto su otvorene prijave i na sam dan utrke

„Uvijek je to sve problematično, jer u isto vrijeme imate više utrka. Ove godine se u Zadru održava Wings for life utrka, a nekakva utrka gdje naši trkači iz okolice odlaze je u Banjoj Luci, tako da ne možemo naći neki najprikladniji termin. U ovom slučaju je bitno da nastavimo tradiciju trčanja jer se nije održalo tri godine zbog pandemije.“ – dodao je Dinko Zima.

Detaljna satnica utrke:

– 07:30 do 09:00h prijave

– 09:00h prijevoz autobusom na start (Požega)

– 10:00h start utrke

– 12:00h zatvaranje staze

– 12:00h proglašenja pobjednika

– 12:00 do 13:30h ručak i druženje

Atletski klub Požega također je organizator Pandetove petice, staza od Mihaljevaca do Požege u dužini oko 5 kilometara. No ona se ove godine neće održati rekao je Dinko.

„Ove godine smo odustali od Pandetove petice čisto iz organizacijskih razloga. Doduše, tada je bila utrka na 5 km, bilo je više učesnika i možda je bila prilagođenija nekim rekreativcima ili mlađim dobnim skupinama. No obzirom na to da Atletski klub organizira i Trail of Sokol utrku koja bude za Grgurevo, jednostavno nismo uspjeli organizacijski se pokriti za peticu i normalnu trku.“ – rekao je Dinko Zima.

Za sam kraj, kako ste zadovoljni radom Atletskog kluba Požega?

„Trebala bi biti bolja organizacija s obzirom da nemamo atletsko borilište već godinama. Koliko god pokušavam na sve načine da se iznađe adekvatno zemljište za barem atletsku stazu. Tako da su uvjeti tu loši za sam rad kluba, nažalost svodi se na to da smo mi nekakvi veterani koji doista odlaze na trke, i imamo solidne rezultate.”

“Na čemu se treba bazirati rad Atletskog kluba su mlađe kategorije, kojih nažalost trenutno nema.”

“Ako bi se stekli uvjeti, tu bi trebalo povući barem 40 do 50 osnovnoškolske djece, da bi mogli reći da klub radi dobro. Isto tako što se tiče nas „veterana“, nastupamo za različite klubove. Od 90-ih godina do 2000. klub nije ni funkcionirao, pa je taj dio ljudi počeo nastupati za druge klubove, u kojima su onda i ostali. Tako da nas ima oko 15 koji se redovito natječemo, ali smo na 4-5 klubova rašireni, a u cilj bi bio skupiti sve naše natjecatelje da zastupamo grad Požegu i Atletski klub Požega.“ – rekao je Dinko Zima.

Atletski stadion u Požegi izgrađen je 1950. godine, na mjestu današnje Gimnazije, a srušen je nažalost sada već davne 1998. godine. Atletski stadion bio je zelena oaza u samom centru grada, smješten na idealnoj lokaciji u neposrednoj blizini tri osnovne škole i Gimnazije. Taj spomenik požeškog sporta koristili su sportaši, učenici kao i brojni rekreativci – piše Požeški športski savez.

Kružna staza na tom objektu bila je dugačka 300 metara, a imala je 4 pojedinačne staze za trčanje dok je sam objekt imao i tribine. Atletski stadion odnosno atletska staza ne postoji od 1998. godine pa požeška djeca nemaju osnovne uvjete za bavljenje tim bazičnim sportom.