Gospodarstvo

Otvoreno reciklažno dvorište u općini Kaptol

27-05-2022 • 12:43
Tena Protić
Požeško-slavonska županija bogatija je za još jedno reciklažno dvorište, naime danas je u općini Kaptol, točnije u Gospodarskoj zoni Novi Bešinci – otvoreno novo reciklažno dvorište.

Požeško-slavonska županija bogatija je za još jedno reciklažno dvorište, naime danas je u općini Kaptol, točnije u Gospodarskoj zoni Novi Bešinci – otvoreno novo reciklažno dvorište. Sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, svaka jedinica lokalne samouprave koja ima 3000 stanovnika i više, dužna je osigurati funkcioniranje najmanje jednog reciklažnog dvorišta na svom području, no Kaptol nije imao obavezu već želju rekao je tako načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić na današnjem otvorenju.

Vrijednost reciklažnog dvorišta je 2.839.489,70 od toga je Općina Kaptol iz vlastitih sredstava izdvojila 298.130,49 kuna dok je ostatak sredstava osiguran je od Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti.

„Posebno zadovoljstvo mi je da smo se okupili kako bi svečano otvorili ovo reciklažno dvorište Kaptol, iako je ono već u probnom radu oko mjesec dana, naši sugrađani su počeli dovoziti svoj otpad. Mogu reći da smo se prijavili na projekt bez obzira na to što nismo bili obvezni po novom Zakonu, ali želja nam je da na svoju općinu na dodatni način učinimo ljepšom, da naši stanovnici imaju gdje odlagati i odvajati otpad.“

„Da bi ta naša sredina, lijepa i prirodno bogata poljoprivredom i šumama, takva i ostala sačuvana – a sve u cilju razvoja kontinentalnog turizma koji imamo tu prema vratima i prema kojemu koračamo. Uz svu poljoprivredu koju imamo, turizam vidimo kao jednu novu mogućnost i šansu, već smo polako krenuli u tom smjeru izgradnjom smještajnih kapaciteta zadnjih godinu i nešto dana. Ovo reciklažno dvorište će sigurno pridonijeti da taj naš okoliš bude sačuvan, ne samo za turiste i za nas, nego za buduće naraštaje naših stanovnika.“ – – rekao je načelnik Mile Pavičić.

Dodatna sredstva financiranja postignuta iz Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, a ona iznose 2.335.303,06 kuna, te sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije koja iznose 206.056,15 kuna.

„Moram zahvaliti Fondu za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti što su prepoznali naš projekt i odobrili nam sredstva, prvo iznos preko 4 milijuna kuna. Postupak javne nabave je tu cijenu znatno snizio, na naše zadovoljstvo i zadovoljstvo Fonda. Ovo je za našu općinu velika investicija, ali ne možemo samo gledati kroz novce nego sve ono što će donijeti u budućnosti.“ – dodao je načelnik Mile Pavičić.

Načelnik je također dodao kako je odrađen još jedan projekt – Nabavka spremnika za prikupljanje otpada. Dakle nabavljene su plave i žute kante za odvajanje otpada koje su dobili svi sugrađani.

Radove je izvodila tvrtka Promet građenje d.o.o., a stručni nadzor odradila je tvrtka Profi Projekt d.o.o. Upravitelj dvorištem je Komunalac Požega d.o.o.

„Komunalno društvo Komunalac Požega d.o.o. javnu uslugu sakupljanja otpada pruža na području osam jedinica lokalne samouprave, organiziramo odvoz koji obuhvaća otprilike 18,5 tisuća korisnika. Na području općine Kaptol imamo 840 korisnika od kojih je 800 korisnika iz domaćinstva. Na području Požeštine je u funkciji 6 reciklažnih dvorišta i jedno mobilno reciklažno dvorište. Iz dosadašnjih iskustava smo zaključili da su građani prepoznali rad i koriste reciklažna dvorišta, jer upravo sav otpad koji nastane u domaćinstvu, se u reciklažnom dvorištu može besplatno predati.“

„Uz potrebnu infrastrukturu u koju uz općine i gradove i sami ulažemo, radimo dosta i na edukaciji – kako bismo građane educirali na koji način se otpad razvrstava. Sve s ciljem većeg odvajanja otpada, te smanjenjem otpada koje se slaže na našem odlagalištu na Vinogradinama, a tijeku nam je i izgradnja kompostane na tom odlagalištu. Također je ovih dana otvoren Javni poziv za nabavku posuda za odvojeno sakupljanje otpada, pa je to prilika za jedinice lokalne samouprave da na još jedan veći nivo podignu prikupljanje i zbrinjavanje otpada. Ovo je jedan hvale vrijedan projekt koji je Općina Kaptol prepoznala, da građani na besplatan i društveno koristan način otpad iz domaćinstava dovezu u reciklažno dvorište.“ – rekao je direktor Komunalca Požega d.o.o., Domagoj Lovrić.

Požeško-slavonska županija nije bila izravno povezana s ovim projektom, u mnogo drugih projekata su povezani, a jedan od budućih projekata u kojem se zalažu je izgradnja komunalne infrastrukture u Gospodarskoj zoni općine Kaptol za što su nedavno dobili sredstva u iznosu 3.5 milijuna kuna.

„Lijepo je svjedočiti otvorenju još jednog reciklažnog dvorišta koje će jasno podići standarde komunalne higijene u ovoj općini. Načelnik je rekao, a i svi mi koji smo sudionici javnog života u ovoj našoj prelijepoj Zlatnoj dolini, znamo koliko općina Kaptol ima prirodnih ljepota, koji su njezini potencijali, njezina povijest, njene želje i ambicije. Odnosno sve što želi postići u bliskoj budućnosti, a da bi to postigla, mora imati očuvan okoliš da bi bila ono što želi. Možda je cijeli taj napor koji sad ulažemo i skup, ali još je skuplje ako to ne napravimo. Pozdravljam inicijative i napore svih gradonačelnika i načelnika koji idu u tom smjeru, jer zbrinjavanje otpada nema alternativu.“

„Drago mi je da su na ovom svečanom otvorenju i ravnateljice škole i vrtića, jer vjerujem da će naći vremena i načina da i one najmlađe educiraju u smjeru ekologije i zbrinjavanja otpada. Na nama starijima je da svojim primjerom osvjedočimo i da mlađe kod kuće poučimo tim radnjama. Zahvaljujem svima koji su pomogli da do ovog projekta dođe, želim puno uspjeha u radu i da općina Kaptol uz sve svoje ljepote, bude još ljepša.“ – rekao je zamjenik županice Ferdinand Troha.

Na kraju svečanog otvorenja, predstavnik Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, Mladen Kovač je uručio ključeve reciklažnog dvorišta direktoru Komunalca Požega d.o.o., Domagoju Lovriću.