Sport

Otvoreno prvenstvo Slavonije i Baranje u motocrossu i quadu čeka nas ove nedjelje!

14-10-2022 • 13:58
Rva
Što nas to točno očekuje na stazi Vilare rekli su posljednji ovotjedni gosti u emisiji „Jutro s Matkom“, predsjednik Moto kluba Požega Promet Zlatko Jaroš i tajnik te osnivač Slavonske lige Ivan Došen.

Ovog vikenda, točnije u nedjelju, održava se Otvoreno prvenstvo Slavonije i Baranje u motocrossu i quadu, svakako nešto novo u motosportu. Što nas to točno očekuje na stazi Vilare rekli su posljednji ovotjedni gosti u emisiji „Jutro s Matkom“, predsjednik Moto kluba Požega Promet Zlatko Jaroš i tajnik te osnivač Slavonske lige Ivan Došen.

Kakva je bila ideja iza same organizacije, pošto se radi o nečemu novom kada su u pitanju moto utrke u ovom kraju.

„Ivan je pokretač, postoji službeno Prvenstvo Hrvatske što je najveći rang koji se vozi, a Zagorci su pokrenuli pošto je kolijevka motocrossa ipak Zagorje, oni imaju svoju ligu. Imaju dosta veći broj vozača, amatera i početnika, to je jedan filter kroz koji dečki dođu i vide, pa tko je bolji prelazi u Prvenstvo Hrvatske. Na tu ideju smo došli i mi da pokrenemo to kod nas u Slavoniji. Slavonija ima i prvake i ekipne prvak, prema tome zašto mora sve biti u Zagorju…“ – objasnio je Zlatko Jaroš.

„Trebalo je krenuti još prije tri godine, međutim došla je korona pa nam je poremetila planove…“

„Mi smo trebali imati u proljeće motocross, a u jesen Slavonsku ligu. Međutim, kako smo tek u jesen održavali motocross Prvenstvo Hrvatske, nismo htjeli organizirati trku za trkom. Sad ove godine je utrka održana 3.4. i krećemo sa Slavonskom ligom. Prošlu nedjelju je održana prva u Malinu kraj Oriovca, sad je u Požegi i 30.10. je u Viškovcima pokraj Đakova. Imamo tri utrke sistemske za prvu godinu, ima tu još klubova koji su bili skeptični, no oni vjerojatno čekaju da to zaživi.“ – dodao je Jaroš.

Klubovi koji su uključeni u Slavonsku ligu su Moto klub Požega Promet, Moto klub Viškovci iz Đakova i Extreme klub Malino-Oriovac.

„Uređenje staze rade članovi Moto kluba Požega Promet, u ovom slučaju je bilo najteže urediti stazu jer je trava izrazito velika. Malo smo se naradili, sve je lijepo pokošeno, mislim da neće biti primjedbi za stazu – nikad nije ni bilo primjedbi za stazu u Požegi, mislim da ne bi trebao biti ni sad. Još moramo malo politi stazu da se ne praši i sve je spremno.“ – dodao je Jaroš.

Klase koje nas očekuju ovog vikenda su junior, senior, žene, veteran i amater. 

„Imamo priliku pokazati da Slavonska liga ima smisla. U ovoj situaciji se radujemo što najviše prijava vozača imamo u klasi amater, poanta svega je bila da damo priliku amaterima da stanu na stazu. Imamo klasu junior 50-65-85 ccm, amater za 250-450 ccm, MX3 što su vozači s licencom i pro klasa 250-450 ccm. U Požegi se prvi puta otvara i utrka za vozače klase Enduro, a po prvi put se pojavljuju motori quad klase. Tako da pozivam sve vozače da se prijave ako žele probati malo voziti.“ – rekao je Ivan Došen.

Jeste li morali prilagođavati stazu na Vilarama kako bi se mogla voziti i klasa quad?

„Stazu kao stazu ne, jedino što quadovi motoristima zeznu stazu, uglade ju i onda nisam dovodio u situaciju da imamo tu klasu. Pošto quadovi nemaju svoje prvenstvo i drugačiji je sistem natjecanja, ima više amatera. Dozvolio sam da ove godine krenemo i s quadovima, jedini nam je problem ulazak na rampu i prostor za mehaničare u ono periodu kad se odmara ili za popravke, ostavljen je mali prostor za motor, a quadu ipak treba malo više. Što se toga tiče, staza je široka i mislim da je sigurna, svaka staza ima svoje prepreke ako čovjek pretjera preko svojih mogućnosti. Treba se pripremiti i doći na utrku.“ – rekao je Jaroš.

Naglasili su kako prvo voze cross motori, pa nakon najjačih motocross klasa voze quadovi, kako bi bilo što manje utjecaja na vozno stanje staze. Ulaznice su 20,00 kuna i kupuju se na samom ulazu na dan utrke.

Treninzi započinju u 9,15 sati, zatim je svečano otvorenje utrke 13,15 sati. Početak prve utrke je u 13,30 sati. Prijave su još uvijek otvorene i bit će moguće na dan utrke za vozače s licencom i bez licence. Za sada imaju 50-ak vozača u pretprijavama i osam vozača quad klase, naglasio je Došen.

Požežani će moći vidjeti veliki broj domaćih vozača…

„Tu su braća Pandžić, Teo, Leo i Mihael. Moj sin Dominik Došen, zatim mladi Dominik Blažević koji je ove godine počeo voziti. Imamo mladog Petra Vučkovića koji vozi klasu MX50, Dejan Milinović inače vozi B ligu Prvenstva Hrvatske. Tu su također Damjan Ciglar koji je počeo prošle godine i u klasi amater imamo troje novih dečki, Marko Štefek, Tin Nenadović i Andrej Paukner. Što se tiče vozačica imamo Leu Ivanović iz Viškovaca koja vozi klasu MX85 i tu je vozačica Moto kluba Požega Promet Enola Šamu koja je na motoru od 125 ccm, a sad se prijavila u klasi s motorima od 250-450 ccm. Enola je bila prošli vikend na Europskom prvenstvu u Španjolskoj, tako da ima jednu tešku i zanimljivu utrku iza sebe. Imamo posebno u klasi quad jednu vozačicu iz Mađarske, to je 14-godišnja Sofija koja se bori s dečkima u klasi.“ – rekao je Došen.

Motocross sezona je završila, očekuje nas završetak sezone za Cross Country, gdje Moto klub Požega Promet trenutno ima najbolje rezultate, naglasio je Jaroš.

„Ekipni smo prvaci, ako se slučajno nešto ne promjeni, po svemu sad smo vodeći i prvi. Imamo dva prvaka za sad, Tea Pandžića i Mateja Jaroša u Goldu i Bronzi, a Leo ima zadaću pobjediti ovu trku i on je prvak. Imamo tri prvaka u tri kategorije i ekipni smo prvaci. Završila je sezona i za Old timere, tu imamo prvaka isto, Mihael Neget iz Nove Gradiške koji vozi za Požegu, Grgan Davor je drugi. Sve u svemu imamo opet rezultate, nije vrhunska sezona, ali za jedan klub koji živi kako živi i radi, mislim da smo ostvarili jako dobre rezultate na razini Hrvatske.“ – rekao je Jaroš.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud-u.