Kultura

Otvorenje izložbe i Pjesničke večeri na Galeriji svjetlosti

18-08-2022 • 08:01
Rva
Udruga zavičajnih pisaca i slikara "Matko Peić" poziva na Izložbu slika pod nazivom "Obojane skitnje" te na Pjesničke večeri koje će se održati u Gradskoj knjižnici Požega

Udruga zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije “Matko Peić” poziva na Izložbu slika pod nazivom “Obojene skitnje” te na Pjesničke večeri koje će se održati u Gradskoj knjižnici Požega, na Galeriji svjetlosti. Otvorenje Izložbe “Obojene skitnje” je danas u 19,00 sati.

Obojene skitnje – Skupna izložba likovnih radova autora iz Udruge „Matko Peić“ bit će izložena od 18. kolovoza do 2. rujna u Gradskoj knjižnici Požega.

„Znamo kako je Matko Peić imao svoj nekako najpoznatiji i prvi rad, putopis skitnje. U kojemu je on obišao ovu našu Slavoniju od Drave do Save i opisao je te naše prekrasne pejzaže, ljude i običaje. Inače je on ne samo putopisac u tome smislu, obišao je i povijest našeg područja, u smislu da je okarakterizirao i uzdigao sve naše povijesne građane koji su doprinijeli u kulturi, znanosti i povijesti ne samo našeg grada nego i cijele Hrvatske.“ – rekla je Melita Grgić, tajnica Udruge prilikom gostovanja u emisiji “Jutro s Matkom”.

„Tim njegovim skitnjama se želimo približiti i mi kao udruga, budući da je iduće godine 100. godišnjica rođenja Matka Pejića.“

„S tim skitnjama obojenim u smislu bojom, kistom, tehnikom, pa ili riječju, stihom i izričajem – želimo se približiti kroz naše stvaralaštvo Matku Pejiću. Opisati te naše krajeve, običaje, ljude, sve s tim našim mogućnostima, dakle bojom i stihom.“ – dodala je Melita Grgić.

Osim izložbe, Udruga Udruge zavičajnih pisaca i slikara „Matko Peić“ organizira i tri pjesničke večeri koje će se održati u Gradskoj knjižnici Požega.

Prva večer će biti odmah nakon otvorenja izložbe 18. kolovoza, sljedeća će biti 25. kolovoza i posljednja 30. kolovoza. Sve večeri će biti na Galeriji svjetlosti s početkom u 19 sati. Ovdje će se također predstaviti članovi Udruge sa svojim pjesmama i temama, to će se još razraditi do trenutka kada budu predstavljali.

U Večeri poezije sudjelovat će šesnaest članova Udruge – Ivan Abibović, Ana Neferović, Nada Bonić, Irena Ivetić, Sandra Halt-Ćuže, Željka Rezo, Davor Zakšek, Kata Tutić, Marija Iličić, Mira Šulc, Đurđa Crnković, Dragutin Kepić, Senka Rendulić Slivar, Marinko Markota, Filip Matasić, Vlasta Jambrak.

„Naše stvaralaštvo traje, mi nismo prestali i kad objavimo neku svoju knjigu ili zbirku, mi i dalje pišemo. Ono što volim reći je da mi premoštavamo onu Požegu iz nekih vremena, imala je tako velikih pisaca, pjesnika i književnika, a sada smo mi ti, a iza nas će doći neki novi.“ – rekao je potpredsjednik Udruge Ivan Abibović, te pozvao sve ljubitelje likovne umjetnosti i poezije da dođu i posjete ove događaje u Knjižnici.

Cijelo gostovanje u emisiji “Jutro s Matkom” pročitajte i poslušajte ovdje.