Kultura

Otvorenje izložbe “Djeca” Kristine Krpan Kobešćak u Gradskoj knjižnici Požega

12-05-2022 • 10:31
Tena Protić
Kristina Krpan Kobešćak grafička je dizajnerica, slikarica i fotografkinja koja će svoj rad predstaviti u rodnom gradu.

Kristina Krpan Kobešćak grafička je dizajnerica, slikarica i fotografkinja koja će svoj rad predstaviti u rodnom gradu, u Gradskoj knjižnici Požega. Na Galeriji svjetlosti u petak, 13. svibnja, u 20 sati, održat će se otvorenje njezine izložbe “Djeca”.

Na službenoj stranici Gradske knjižnice Požega objavljen je razgovor s Kristinom Krpan, čime se sve bavi, kakva je kao umjetnica te više o radovima koje će predstaviti na izložbi u tvojoj Knjižnici, a koja će se moći pogledati do 30. svibnja.

Profesionalno se bavite grafičkim dizajnom. Kako se rodio taj interes? Kako su izgledali Vaši prvi koraci u tom svijetu?

“Ljubav prema likovnom izražavanju postoji otkako znam za sebe. Interes prema grafičkom dizajnu razvio se tijekom mog srednjoškolskog obrazovanja kada su se u naše školske diskusije uvukli pojmovi poput likovne umjetnosti, arhitekture i dizajna, a riječi Photoshop i Macintosh izazivale strahopoštovanje prema toj tada relativno novoj struci.”

“Moram napomenuti da je na moju odluku da se upišem na Grafički fakultet utjecao još jedan Požežanin…”

“Nažalost prerano preminuli Ivica Baričević Bara, renomirani akter hrvatske grafičke scene devedesetih koji se svojim radom posebno istaknuo u domeni nezavisnog glazbenog izdavaštva i izvan granica Hrvatske.”

“Po završetku fakulteta, prva radna iskustva trudila sam se steći u radeći na svim projektima. Danas sam već dugo zaposlena kao grafički dizajner u odjelu marketinga tvrtke koja se bavi automobilskom industrijom, a gdje uz poslove grafičkog dizajna obavljam i ostale izuzetno zanimljive i uzbudljive poslove.” – rekla je Kristina.

Kako biste opisali svoju umjetnost, kakva ste kao umjetnica? Odakle crpite inspiraciju za svoj rad? 

“Kao umjetnica sam znatiželjna. Emotivna. Zadovoljna. Nezadovoljna. Nestrpljiva. Mirna. Dakle, to je jedan veliki dijapazon raspoloženja koja se razlikuje od rada do rada, od trenutka do trenutka. Vjerujte, nije to lako, haha! Teško mi je definirati svoju umjetnost – svoje početke vežem uz olovku koja i danas zauzima prvo mjesto na ljestvici omiljenih tehnika. Trenutno eksperimentiram s akvarelom. U međuvremenu sam se okušala u ugljenu, ulju, akrilu, u crno-bijelom svijetu, u svijetu boja, u figurativnom, u apstraktnom, u minucioznim analizama, u ekspresivnim pokretima kista. I nadam se da još nisam gotova s istraživanjem.”

“Inspiraciju za fotografiju nalazim u ljudima, prirodi, detaljima, načinu na koji svjetlost pada. Lijepom osmjehu, dječjoj igri, nesvjesnosti prisustva kamere. Izuzetno volim fotografirati portrete, ali volim ih i crtati. Pokreće me želja za smirajem i bijegom u moj svijet gdje postojimo samo papir i ja. Kad se želim opustiti jednostavno uzmem olovku/kist i krenem raditi, ali kad su ciklusi u pitanju, onda je to rezultat dugotrajnog promišljanja. Kada mi nešto padne na pamet, koristim taj trenutak i ostavljam sve što tada radim kako bih zabilježila misao prije nego nestane.” – dodaje Kristina.

Uskoro u svom rodnom gradu, u Gradskoj knjižnici Požega, otvarate izložbu “Djeca”. Recite nam više o izložbi, kako ste došli na ideju, kako je tekao i koliko je trajao rad na tim djelima?

“Za početak ću reći, izuzetno sam sretna i zahvalna što imam priliku izlagati u mom rodnom gradu, a osobito u ovom prekrasnom i modernom prostoru Gradske knjižnice. Drago mi je što ću izložiti upravo ciklus „Djeca“ jer on za mene vrlo intiman i poseban.”

“Nastao je na temelju brojnih fotografija koje sam napravila provodeći sate i sate sa svojom djecom u šetnjama u prirodi.”

“Fotografije na kojima su djeca spontana i nesvjesna moje kamere, dobile su posebnu vrijednost ubrzo nakon što su je postala svjesna, te rezolutno počela odbijati svako fotografiranje. Željela sam pretočiti te fotografije na platno, transformirajući ih u crno-bijeli svijet čime sam se željela koncentrirati na njihov svijet – na njihovu zaokupljenost sobom i svojom igrom. Radovi su nastajali tijekom dvije godine, polako i emotivno.”

“Sretna sam jer mi je ovom prilikom pružena prilika predstaviti i prve radove iz novog ciklusa „Zemlja“ koji je sasvim drugačiji od „Djece“. Radi se o akvarelima inspiriranima bojama, mirisima, prirodom, šumom, poljima, vodom, mistikom. Ciklus je tek u začetku, tako da ćemo još vidjeti kako će se završiti.” – rekla je Kristina.

Otvorenje izložbe je na Galeriji svjetlosti 13. svibnja, u 20 sati, a radove možete pogledati do 30. svibnja.