Društvo

Otvorene su prijave za program zapošljavanja žena „Zaželi“ Grada Požege

15-09-2022 • 07:57
Rva
Više o projektu rekla je pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje Grada Požege Andreja Menđel i voditelj projekta "PUK31" Marin Ćorluka, prilikom gostovanja u emisiji "Jutro s Matkom".

Kao što je široj javnosti već poznato, projekt „Zaželi-program zapošljavanja žena“ projekt je kojim se financiraju aktivnosti zapošljavanja teže zapošljivih žena na poslovima pružanja potpore i podrške za starije i nemoćne osobe. Grad Požega potpisao je Ugovor za novu fazu programa Zaželi koji će se na radost svih nastaviti provoditi. Više o projektu rekla je pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje Grada Požege Andreja Menđel i voditelj projekta “PUK31” Marin Ćorluka prilikom, gostovanja u emisiji “Jutro s Matkom”.

Ova treća faza projekta nastavak je provedbe prethodnih faza koje su se pokazale vrlo uspješnima i nenadomjestivima u lokalnim zajednicama, naglasila je pročelnica Menđel.

„Prepoznato je kako ovakav Poziv izravno pridonosi višestrukim ciljevima Europskog socijalnog fonda: zapošljavanju pripadnica ciljane skupine nezaposlenih žena s nižom i srednjom razinom obrazovanja, koje kontinuirano nailaze na niz poteškoća na tržištu rada, te ujedno socijalnom uključivanju krajnjih korisnika – starijih i nemoćnih osoba. Ova operacija ima za cilj uključivanje teže zapošljivih skupina žena na tržište rada, što ujedno podrazumijeva borbu protiv siromaštva i smanjenje nezaposlenosti te prevenciju prerane institucionalizacije i poboljšavanje kvalitete života krajnjih korisnika operacije, osoba u starijoj životnoj dobi i nemoćnih osoba, pružajući im podršku u svakodnevnom životu, posebice onih koji žive u teško dostupnim i slabije naseljenim mjestima.“

„Izniman interes za ove aktivnosti pokazuje da su jedinice lokalne i regionalne samouprave te neprofitne organizacije, prepoznale u kojoj mjeri korištenje sredstava iz europskih fondova može potaknuti i ubrzati razvoj pojedinih sredina.“

“Žene svojim radom doprinose boljitku lokalnih zajednica, a istovremeno se krajnjim korisnicima, dakle starijim i nemoćnim osobama, omogućava nemjerljiv osjećaj brige i skrbi.”

„Osobitu važnost ovaj projekt je imao tijekom prve faze pandemije koronavirusa, budući da su se žene posvećivale krajnjim korisnicima, kada nije bilo preporučljivo da oni napuštaju svoje domove, i kada su im žene bile gotovo jedini kontakt s okolinom.“ – dodala je pročelnica Menđel.

Grad Požega je od samog početka raspisivanja ovoga poziva aktivno uključen u projekt „Zaželi“, naglasila je pročelnica Menđel.

„Prva faza projekta pod nazivom PUK40 provodila se u razdoblju od 28 mjeseci, odnosno od 01. prosinca 2017. godine do 01. travnja 2020. godine. Kroz projekt je zaposleno 40 nezaposlenih žena prijavljenih u evidenciji HZZ-a, koje su pružale potporu i podršku za 392 osobe. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 5.476.839,44 kuna.“

„Druga faza projekta pod nazivom PUK50 provodila se u razdoblju od 18 mjeseci, odnosno od 18. lipnja 2020. do 18. prosinca 2021. godine. Kroz projekt je zaposleno 50 nezaposlenih žena s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem koje su prijavljene u evidenciji HZZ-a s naglaskom na teže zapošljive skupine u lokalnoj zajednici. Žene su pružale potporu i podršku za 465 osoba. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 4.611.310,00 kuna.“

„Treća faza projekta, koja je upravo započela, provodi se pod nazivom PUK31, u razdoblju od 28. srpnja 2022. do 28. ožujka 2023. godine, u ukupnom trajanju od 8 mjeseci, a njome će se zaposliti 31 nezaposlenu ženu, koje će pružati potporu i podršku za najmanje 186 osoba. Ukupna vrijednost ovoga projekta iznosi 1.497.895,00 kuna.“ – objasnila je pročelnica Menđel.

Kroz ove 3 faze projekta, od 2017. godine do danas, Grad Požega provest će projekta ukupne vrijednosti veće od 11,5 milijuna kuna, u potpunosti financirane bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

„Budući da su potrebe na našem području velike, a da smo se morali uklopiti u financijske okvire poziva, kroz treću fazu projekta će biti zaposleno manje žena nego što je bilo u prve dvije faze, no i tu smo pronašli rješenje tako da imamo još jednu projektnu prijavu koja je trenutno u fazi ocjenjivanja, kojoj je prijavitelj udruga multiple skleroze, a gdje je Grad Požega projektni partner. Kroz drugu projektnu prijavu planira se zapošljavanje još 20 žena, te se osim višestrukih, već navedenih benefita projekta, veselimo jačanju suradnje s ovom izuzetno aktivnom udrugom na našem području.“

Aktivnosti projekta su podijeljene na 3 elementa, od kojih je prvi zapošljavanje žena iz ciljane skupine čija je svrha potpora i podrška starijim i nemoćnim osobama kroz programe zapošljavanja u lokalnoj zajednici, objasnio je voditelj projekta Marin Ćorluka.

„Drugi element je promidžba i vidljivost dok treći čini upravljanje projektom i administracija. Za prva dva elementa imamo aktualna dva objavljena poziva – poziv za zapošljavanje žena iz ciljane skupine te poziv na prijavu krajnjih korisnika. Element promidžba i vidljivost podrazumijeva izradu promidžbenih materijala, dok je kroz element upravljanja projektom i administracija obavljeno zapošljavanje voditelja projekta, te će se navedena aktivnost provoditi kontinuirano do kraja provedbe projekta. Treba napomenuti da će svim krajnjim korisnicima kroz projekt biti osigurana i dobava osnovnih namirnica i higijenskih potrepština, kao i u dosadašnje dvije faze.“

Kakav je način prijave na pozive i do kad je rok?

„Javni poziv za zapošljavanje žena iz ciljane skupine odnosi se na zainteresirane nezaposlene žene s područja grada Požege, za zasnivanje radnog odnosa na određeno vrijeme u Gradu Požegi za potrebe provedbe aktivnosti u sklopu projekta „PUK31“. Naglasak je na nezaposlene žene koje su prijavljene u evidenciji nezaposlenih HZZ-a bez obzira na duljinu prijave u evidenciji. Kako je propisano u samom Pozivu na dostavu projektnih prijedloga, prednosti pri zapošljavanju imaju žene pripadnice teže zapošljivih skupina.

„Prijavi je potrebno priložiti…“

„Prijavi je potrebno priložiti zamolbu, životopis, presliku dokaza o stečenoj stručnoj spremi, potvrdu izdanu od strane HZZ-a, kojom osoba dokazuje da je prijavljena u evidenciji nezaposlenih osoba i datum izdavanja potvrde treba biti nakon datuma objave Javnog poziva, presliku osobne iskaznice, uvjerenje da se protiv osobe ne vodi kazneni postupak. Podnositeljice koje se pozivaju na prednost pri zapošljavanju dužne su priložiti odgovarajuću potvrdu s obzirom na prednost na koju se pozivaju. Javni poziv za zapošljavanje žena objavljen je na Hrvatskom zavodu na zapošljavanje i službenim internetskim stranicama Grada Požege, gdje se još jednom može provjeriti sva navedena potrebna dokumentacija.“ – objasnio je voditelj projekta Marin Ćorluka.

Natječaj je objavljen 08. rujna 2022 i traje do 16. rujna 2022. godine, odnosno do kraja ovoga tjedna.

„Poziv za prijavu krajnjih korisnika odnosi se na korištenje besplatne pomoći u kući u trajanju od 6 mjeseci. Na njega se mogu prijaviti starije osobe i osobe u nepovoljnom položaju s područja grada Požege i prigradskih naselja. Pomoć u kući obuhvaća aktivnosti pomoći u dostavi namirnica, pomoći u pripremi obroka u kućanstvu, pomoći u održavanju čistoće stambenog prostora/domova krajnjih korisnika, pomoći pri oblačenju i svlačenju, brigu o higijeni, pomoći u socijalnoj integraciji, pomoći u posredovanju u ostvarivanju raznih prava, dostava lijekova, plaćanje računa, dostava pomagala i slično. Pružanju podrške korisnicima kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo, kao i pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima.“

„Za prijavu je potrebno dostaviti kopiju osobne iskaznice, ispuniti zahtjev za ostvarivanje prava na socijalnu uslugu pomoći u kući u sklopu projekta „PUK31“ i izjavu o suglasnosti ostvarivanja pomoći u slučaju ponovnog intenziviranja pandemije koronavirusa. Osobni dolazak moguć je radnim danom od 08:00 do 14:00 sati u pisarnicu Grada Požege. Navedeni obrasci mogu se preuzeti na internetskim stranicama Grada Požege, i u pisarnici Grada Požege.“ – dodao je voditelj projekta Marin Ćorluka.

Za novu financijsku omotnicu spominje se nastavka projekta Zaželi, kao višegodišnjeg projekta za koji će se ponovno prijaviti i sklopiti ugovore među prvim korisnicima, kao i do sada, najavila je pročelnica Andreja Menđel.

„Ispred Grada Požege moramo još jednom izraziti zadovoljstvo što ulazimo u provedbu još jedne faze ovoga hvalevrijednog projekta, te se nadamo da će navedena provedba proći u sveopćem zadovoljstvu i sa što manje komplikacija. Svjesni smo da je razdoblje provedbe ove faze znatno kraće od prethodne dvije faze, ali isto tako moramo biti svjesni i da se nalazimo između razdoblja dva operativna programa i financijskih razdoblja, tako da smo uistinu zahvalni Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike što su pronašli sredstva za provedbu ovoga poziva koji možemo smatrati nekakvom međufazom, a koja će svakako olakšati još jednu zimu našim krajnjim korisnicima, koja uvijek predstavlja najizazovnije razdoblje u godini. Za kraj bih se samo još željela zahvaliti našoj Javnoj ustanovi Lokalna razvojna agencija Požega koja je odradila ogroman posao vezan uz samu pripremu i prijavu projektnog prijedloga te kojoj možemo zahvaliti provedbu ove dugo očekivane treće faze.“ – rekla je pročelnica Andreja Menđel.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud-u.