Kultura

Otvorene prijave za Festival recitacije – Probudi me!

27-06-2022 • 09:33
Rva
Program Probudi me! književna je manifestacija u organizaciji Gradske knjižnice Požega, s ciljem promocije pjesništva te edukacije i promocije recitatora poezije.

Program Probudi me! književna je manifestacija u organizaciji Gradske knjižnice Požega koja se provodi uživo i online, s ciljem promocije pjesništva te edukacije i promocije recitatora poezije. Projekt se provodi u nekoliko faza: objave javnog poziva te prijava zainteresiranih slanjem videozapisa recitacije poezije na zadanu temu, besplatne stručne edukacije najtalentiranijih interpretatora koje odabere Prosudbeno povjerenstvo te završne manifestacije na kojoj se recitatori predstavljaju publici pripremljenim izvedbama. 

Ovaj program koji se održava uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske slavi pjesničko stvaralaštvo te, potaknut Cesarićevim stihovima Pjesme mrtvog pjesnika, vraća u život zaboravljene pjesnike, pruža priliku svim zainteresiranim osobama da se uz pomoć stručnog vodstva kreativno razvijaju i usavršavaju u području scenskog nastupa, odnosno recitacije poezije, a publici priliku da uživa u posebnom kulturnom događaju.

U godini obilježavanja 100. godišnjice rođenja velike pjesnikinje, tema će književne manifestacije Probudi me! 2022. biti Vesna Parun i druge pjesnikinje.

UVJETI I OPIS NATJEČAJA

› Snimi videozapis recitacije odabrane pjesme Vesne Parun ili druge pjesnikinje po vlastitom izboru u trajanju do 3 minute. Nakon kratkog predstavljanja (ime, mjesto prebivališta), najavi pjesmu koju ćeš recitirati, a zatim pokaži svoje recitatorsko umijeće.

  1. Na natječaj se mogu prijaviti svi državljani Republike Hrvatske stariji od 15 godina
  2. Maksimalno je trajanje videozapisa 3 minute.
  3. Videozapis treba sadržavati: kratko predstavljanje (ime, odakle kandidat dolazi – mjesto prebivališta) i najavu pjesme, pri čemu odabrana pjesma treba biti iz opusa Vesne Parun ili druge pjesnikinje.
  4. Videozapis se šalje na e-mail odjel.knjizevnosti@gkpz.hr do 1. rujna 2022. do 24:00 sati.

KAKO SE PRIJAVITI?

  1. Videozapis pošalji elektroničkom poštom na e-mail: odjel.knjizevnosti@gkpz.hr*. 
  2. Ime datoteke neka bude u obliku prezime-ime.
  3. Subject/naslov pošte: Prijava Probudi me 2022.
  4. U tijelo poruke OBVEZNO upiši svoje podatke

Rok za prijavu je 1. rujna 2022., više informacija na linku

Nakon isteka roka za prijavu slijedi faza selekcije pristiglih videosnimki. Stručno povjerenstvo, u čijem su sastavu Jelena Makovičić, dramska umjetnica i edukatorica javnog nastupa, Nebojša Lujanović, znanstvenik, književnik i voditelj radionica kreativnog pisanja te Ivana Maričević, predstavnica Organizatora izabrat će najtalentiranije kandidate koji će dobiti mogućnost besplatne stručne edukacije u Gradskoj knjižnici Požega te se predstaviti s naučenim publici u završnici manifestacije koja će se održati 14. listopada u 19 sati na Galeriji svjetlosti.

Gradska knjižnica Požega organizirat će edukaciju najtalentiranijih kandidata prema izboru Prosudbenog povjerenstva tijekom rujna 2022. 

Gradska knjižnica Požega, uz prijenos uživo, 14. listopada organizirat će završnu manifestaciju projekta Probudi me! kojom će otvoriti program Mjeseca hrvatske knjige 2022.

Izabrani kandidati izvest će pripremljene interpretacije pred publikom u Gradskoj knjižnici Požega, a tom će prilikom biti uručeni prigodni poklon-paketi i priznanja sudionicima. U završnici će sudjelovati i poznata imena suvremenog hrvatskog pjesništva. Program će se održati na na dvije razine, uživo i online.

Snimku prošlogodišnjeg, prvog festivala recitacije pogledaj na Youtube kanalu Gradske knjižnice Požega