Društvo

Otvorena izložba “Slatki život, 100 godina tvornice Zvečevo”

25-04-2022 • 10:53
Rva
Na izložbi se mogu vidjeti mnogi predmeti poput starih ambalaža, boca, etiketa čokolada i albuma s proizvodima, osobnih predmeta radnika, sportskih dresova, prodajnih kataloga...

Prošlog četvrtka u Holandskoj kući u Sisku otvorena je izložba Gradskog muzeja Požega “Slatki život, 100 godina tvornice Zvečevo”, autorice Ivane Domanović. Ova je izložba predstavljena požeškoj javnosti u kolovozu 2021., a predstavlja presjek povijesti i djelatnosti tvornice Zvečevo od 1921. kada je osnovana pod imenom “Stock Cognac Medicinal” do današnjih dana.

Na izložbi se mogu vidjeti mnogi predmeti poput starih ambalaža, boca, etiketa čokolada i albuma s proizvodima, osobnih predmeta radnika, sportskih dresova, prodajnih kataloga…

“Stock”, odnosno “Zvečevo” poznato je po vrhunskim čokoladama i alkoholnim prozvodima. Pamtimo ju po čokoladama Mikado, Volim te… Samo ti…, Braco, Seka, Mond, Kavalir itd. “Zvečevo” je u bivšoj Jugoslaviji bilo na drugom mjestu po proizvodnji alkoholnih pića, a na trećem mjestu po proizvodnji čokolade.

“Puno više o povijesti tvornice možete saznati u podrumu Holandske kuće u Sisku gdje je izložba smještena. Izložba se može posjetiti od utorka do petka u periodu od 9 do 17 sati te subotom od 10 do 16 sati. Veliko hvala Gradskom muzeju Sisak, ravnatelju Marijanu Bogatiću i muzejskom savjetniku Vlatku Čakširanu što su prepoznali vrijednost naše izložbe i odlučili je prezentirati u svom gradu. Hvala i ostalim djelatnicama Gradskog muzeja Sisak na izuzetnoj suradnji i pomoći oko postavljanja izložbe te gostoprimstvu.” – poručili su ovom prilikom iz Gradskog muzeja Požega.

Izvor: Gradski muzej Požega